我終於自由了!放生))))))

作者: 金剛 發表于 2010-6-26 19:48:36
6209 42

彼國常有種種奇妙雜色之鳥:白鶴、孔雀、鸚鵡、舍利、迦陵頻伽、共命之鳥。是諸眾鳥,晝夜六時,出和雅音。其音演暢五根、五力、七菩提分、八聖道分..........

山野幽居
chowie 發表於 2010-6-26 20:58:46 |顯示全部樓層
功德无量
回復

oneonewe 發表於 2010-6-26 21:02:17 |顯示全部樓層
D相思係你買o黎放生的嗎?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-26 21:27:12 |顯示全部樓層
如果雀鳥自小由人養.跟本唔識自己搵食及避開天敵,放生=送死add2icon
回復

claudiatang 發表於 2010-6-26 21:36:24 |顯示全部樓層
張相是08年是拍的,日子是6月。現在也是6月。難道每年6月都要放生一次?add3icon
回復

GMT+8 發表於 2010-6-26 21:42:40 |顯示全部樓層
話時話我今日都係北角碼頭見到有人放生D海鮮, 不過佢地放生既係..........
魔鬼魚, 海星 ....... 係北角碼頭放佢地落海不如食左佢地好過.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-26 22:40:26 |顯示全部樓層
張相是08年是拍的,日子是6月。現在也是6月。難道每年6月都要放生一次? ...
claudiatang 發表於 2010-6-26 21:36

好細心啊add6icon
回復

金剛 發表於 2010-6-27 13:51:29 |顯示全部樓層

回復 2# chowie
謝謝您
放生牠們我有無限的喜悅!
當您打開個籠,看見牠們急不及待拍著翅膀興奮的樣子,
真的無法形容當下的喜悅心情!
我放在寺院附近,附近有很多長滿果實的果樹^^
我看到牠吃果實的樣子,真感慨^^為何我這麼久才知道放生的意義!
我定期去紅+字會捐血後,會收到一張紙,裡面也印有功德無量,
不過,我只是盡心出一份力,不是因功德無量而做,也願這份心迴向給所有眾生健康快樂!
回復

金剛 發表於 2010-6-27 13:56:58 |顯示全部樓層
回復 3# oneonewe
是啊!我同鳥舖的店主說我想放生的,他們找了一些健康的相思鳥給我,還賣平給我,可惜!我不能全部放生,讓牠們自由,因為他的店舖,有些鳥已不能放生
回復

金剛 發表於 2010-6-27 14:03:13 |顯示全部樓層
回復 5# claudiatang
是08年拍的^^因為512四川地震,姐姐好想放生,做一點善事,迴向四川地震災民!
我的舊同學是工程師,也去到當地做一些重建工作,我很感動!但願世界無災無難!
回復

金剛 發表於 2010-6-27 14:06:18 |顯示全部樓層
回復 5# claudiatang
不一定六月才放生,適當時候也會做
明天,北角有放生儀式舉行^^由海濤法師主持
回復

金剛 發表於 2010-6-27 15:14:36 |顯示全部樓層
也觀迎大家跟貼add6icon
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-27 16:46:29 |顯示全部樓層

(五根、五力、七菩提分、八聖道分), 雀仔個名?

我聽人講, 放生呢d, 念過經, 無咁易俾人捉到, 是嗎?
回復

avery 發表於 2010-6-27 22:59:18 |顯示全部樓層
放生的意義 = 送死 ....

功德無量 ??!
回復

oneonewe 發表於 2010-6-27 23:32:31 |顯示全部樓層
回復  oneonewe
是啊!我同鳥舖的店主說我想放生的,他們找了一些健康的相思鳥給我,還賣平給我,可惜!我不能全部放生,讓牠們自由,因為他的店舖,有些鳥已不能放生
金剛 發表於 2010-6-27 13:56

邊D可以放生? 邊D唔可以放生?
回復

oneonewe 發表於 2010-6-27 23:47:23 |顯示全部樓層
如果佢地係野生雀
咁D商人捉佢地只係滿足俾人類放生o既慾望
如果係人養的
我很懷疑放生佢
可以在大自然生存到嗎?
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-27 23:49:52 |顯示全部樓層
邊D可以放生? 邊D唔可以放生?
oneonewe 發表於 2010-6-27 23:32

唔可以放生的應該係比人養慣,冇野外求生能力的雀
回復

金剛 發表於 2010-6-28 15:07:54 |顯示全部樓層
(五根、五力、七菩提分、八聖道分), 雀仔個名?
不是!是三十七道品的內容.
念經,是替牠們三皈依,同時迴向給牠們得生善處.
回復

金剛 發表於 2010-6-28 15:09:50 |顯示全部樓層
回復 15# oneonewe
唔健康的雀鳥,唔可以放生!
回復

金剛 發表於 2010-6-28 15:25:04 |顯示全部樓層
我也看過有放生雀賣,有一籠內裡有過百隻麻雀,d人捉來賣,好陰公!
我買的不是放生雀,是一些合適放生的鳥,絕對有能力在外覓食!
d雀捉來俾人困在籠裡飼養很慘,終生完全失去自由!!
只俾人當作觀賞,有人打趣道,做雀也不要做靚雀~~
烏原本就在大自然生活的!有些人對放生存有很多誤解!
當然,放生是需要找合適的地方放的~~如果,將咸水魚放到淡水的地方,就有問題!
其實,有些人說放生=送死,只是有些人不懂放,胡亂放!
不過,d海鮮不放生,同樣都是送死^^送到你口裡,唉!
回復

123下一頁