返回列表 發新帖

種極都唔繼續長高

作者: dickymx5 發表于 2010-6-19 11:30:04
2806 30
dickymx5 發表於 2010-7-1 23:29:41 |顯示全部樓層
翻泥..係咪成棵植物離盆,鄧走d泥得返d根,再倒返d泥俾佢?
回復

GMT+8 發表於 2010-7-1 23:29:49 |顯示全部樓層
順便問問, 我見我羅勒D根突曬出盆底, 如果我就咁翻泥(即不拿出植物直接翻), 會不會傷根? ...
jeffiau 發表於 2010-7-1 23:24

其實只要不傷到中央的主根, 其他都不用怕
回復

GMT+8 發表於 2010-7-1 23:32:21 |顯示全部樓層
回復 21# dickymx5

用D支條狀硬物插入泥, 輕輕翻鬆泥土就可以了
回復

jeffiau 發表於 2010-7-1 23:33:56 |顯示全部樓層
其實只要不傷到中央的主根, 其他都不用怕
GMT+8 發表於 2010-7-1 23:29

正喎~~那方便過搵盆好多好多
回復

GMT+8 發表於 2010-7-1 23:38:51 |顯示全部樓層
不過翻泥後一星期最好不要施肥, 以免傷根.
回復

muitau 發表於 2010-7-2 11:12:28 |顯示全部樓層
回復 12# dickymx5
大個d既金不換就下面葉黃同甩。
======================

葉黃係氮肥唔夠呀,至於你盆野咁細就出花都係因為咁多棵迫埋一齊, 營養不足同泥唔夠多,所以佢就開花等出種子希望下一代延續生命囉.你同佢地分盤啦, 啲根郁吓都唔怕架, 如果你唔要種子就剪咗啲花啦, 九層塔好粗生架.
回復

muitau 發表於 2010-7-2 11:16:37 |顯示全部樓層
多謝晒你既點擊率喎!....依家中草毒....近來都只係寫種野多.....
種野我係新手呀....請多多指教啦... ...
cklife 發表於 2010-7-1 14:18

早晨CK,
多咩謝丫, 你瓣瓣惦...入秋可能要向你討教自制臘肉同臘鴨呀 (以前我試過跟東森學整臘肉,最後食味都唔似亦硬)
回復

cklife 發表於 2010-7-2 16:40:54 |顯示全部樓層
早晨CK,
多咩謝丫, 你瓣瓣惦...入秋可能要向你討教自制臘肉同臘鴨呀  (以前我試過跟東森學整臘肉,最後 ...
muitau 發表於 2010-7-2 11:16

我果時試整搵均都無適合食譜喔...因為大陸做和台灣做既...都唔係港式咩....終於係...問隔離屋囉...到時到候...個個都掛晒出黎...場面好大架....@@臘鴨我未做過....因為無人食...

今年可能試下做臘腸....
回復

cklife 發表於 2010-7-2 16:44:33 |顯示全部樓層
所以你先至要翻泥, 佢D根迫爆盆, 就會長唔大, 因為植物知道自己生長空間不足, 就唔會再大, 翻泥情況 ...
GMT+8 發表於 2010-7-1 23:19

咁等太陽落山我都同佢鬆鬆根先...

唔該晒喔..
回復

dickymx5 發表於 2010-7-2 17:39:06 |顯示全部樓層
回復  dickymx5
大個d既金不換就下面葉黃同甩。
======================

葉黃係氮肥唔夠呀,至於你盆野咁 ...
muitau 發表於 2010-7-2 11:12

多謝指教呀~~原來佢地太逼喇
回復

muitau 發表於 2010-7-5 11:39:20 |顯示全部樓層
我果時試整搵均都無適合食譜喔...因為大陸做和台灣做既...都唔係港式咩....終於係...問隔離屋囉...到時 ...
cklife 發表於 2010-7-2 16:40

臘腸?! 勁!! 不過都唔好係人地地方講太多喇
回復