End(已捐款)

作者: acmc 發表于 2010-6-14 13:15:31
1427 14

交收方式: 使用回郵 (請連同膠盒子作保護/保濕及貼上足夠郵票的回郵信封)

5%捐香港園藝館
HK$1.50 30/06/10 14:21 Ref:4152

注意事項:  
(1)請先登記,登記後即pm本人, 為方便各位, 可說明想要中銀或是恒生戶口號碼.
(2)花友請於收 pm 後 48 小時內,入數到 本人之中銀或恒生戶口, 入妥後, 請在本帖通知入數時間及保留入數收據便可, 無需上載收據, 謝謝。
(3)郵寄風險由買家承擔
(4)本人保留最終決定權。

請在此排隊:
Sunkist Rose 小苗 $10
1.pikyiu (23/6寄出)

Angel's petticoat sport 小苗 $20
1.pikyiu (23/6寄出)
polly doodle~1.JPG
purple lace~1.JPG
silverglade meadows~1.JPG
SUNKISE ROSE.JPG
pink skies~1.JPG
angel\'s petticoat s..JPG
Fleur 發表於 2010-6-15 13:20:20 |顯示全部樓層
夏天用回郵方法交收唔掂架朋友
回復

acmc 發表於 2010-6-15 14:24:51 |顯示全部樓層
夏天用回郵方法交收唔掂架朋友
Fleur 發表於 2010-6-15 13:20

掂唔掂要睇好多因素, 如果你將AV放落一個在街上暴晒嘅郵筒, 又無配合郵差叔叔來收信嘅時間, 就有可能出事, 如果你投寄嘅郵筒所處位置清涼, 甚至是在有冷氣地方, 又在郵差叔叔差唔多到時才寄出, 還有收信時間是選擇在下午4-5時, 香港寄香港的, 對方次日就收到, 公司或住家的收信箱多會在室內呢! 或會有少部份住村屋的信箱會設置在無瓦遮頭嘅地方, 那些朋友知有av收, 自己就要留意, 以往夏天玩開av班朋友都係咁寄來寄去, 我舊年分別在七月, 九月在外地郵購av, 到香港8-9天, 我仲係遲咗兩天才去郵局取件, 都無事啦, 除非變乾花, 否則av到手放落水就ok, 玩咗av 十幾年都係咁玩法, 真係怕唔掂可以到取的, 你有無自己寄比自己試吓? 做過實驗? 或是有不愉快經驗?
回復

sammy 發表於 2010-6-15 21:17:14 |顯示全部樓層
如果郵局真係做到一日內派信就冇事, 但真係試過幾日甚至一星期至收到 (可能是分錯區,彈來彈去?), 其間早已唔喺"清涼的郵筒", 到時真係自求多福
回復

Fleur 發表於 2010-6-16 01:25:01 |顯示全部樓層
我見你post 咗出嚟無反應好心提吓,喺咪面交好啲.我就唔會在夏天郵購啦,其他時間在外國買唔少,不過我用express,3日到.
回復

maggielawkm 發表於 2010-6-16 02:23:30 |顯示全部樓層
Fleur~ 我都係3日到~ 我冇玩十幾年經驗~怕d av 頂唔順~ 當時仲特登請假留係屋企收貨~ 原來av 冇根可以放十幾日都冇事~ 諗返我真係好天真好傻~
不過哩~ 其實買果個覺得寄冇問題咪得囉~ 旁人明知風險高提一提~都無謂~
正所謂~ 面交都可以爛根啦~ 風險哩d 野真係好難講既~
回復

Tony 發表於 2010-6-16 02:39:49 |顯示全部樓層
睇黎樓上幾位花友冇睇清楚注意事項喇~第三條寫明架:郵寄風險由買家承擔
回復

acmc 發表於 2010-6-16 16:34:32 |顯示全部樓層
我見你post 咗出嚟無反應好心提吓,喺咪面交好啲.我就唔會在夏天郵購啦,其他時間在外國買唔少,不過我用expre ...
Fleur 發表於 2010-6-16 01:25

“夏天用回郵方法交收唔掂架朋友” 我見你這句寫得咁肯定, 想話比你知唔係一定唔掂架朋友, 風險當然唔會=0, 成包郵件比人打劫搶走, 偷走都有過, 要自己去衡量風險承受能力和風險出現機會高低, 我只係做到我能力範圍之內, 盡量令風險減低, 即係有人食豆腐都會梗死, 但這世界還有人繼續食豆腐, 這都是個人的選擇, 正如你說”我就唔會在夏天郵購啦”, 而我7, 8, 9月, 都有叫外地的親友寄花比我, 這也是個人的選擇,   Tony 都話, 寫咗”:郵寄風險由買家承擔”, 無形中已經說出, 郵寄會有風險, 醒目的花友們, 唔想郵寄的都會pm我要求面交, 唔會係一個問題, 唔想多走一趟的, 知有風險, 就算係開花株, 都要求郵寄, 不願意承受風險的又唔想出街取花的, 就唔會在這裏登記買嘢, 想買的唔想寄唔想自己取的, 叫速遞到我家取件都有, 夏天到了, 大家都知, 請放心, 唔會係一個問題, 買唔買, 面交郵寄速遞上門都可以自由選擇嘅, 多謝你!
回復

acmc 發表於 2010-6-16 16:44:51 |顯示全部樓層
Fleur~ 我都係3日到~ 我冇玩十幾年經驗~怕d av 頂唔順~ 當時仲特登請假留係屋企收貨~ 原來av 冇根可以放十 ...
maggielawkm 發表於 2010-6-16 02:23

你又唔好話自己係好天真好傻, 你的擔心是合理的, 因為我唔係由 green house直接購買, 托上托寄出, 收到就算, 我還習慣用高濃度消毒, 這裏有些花友話消毒完都爛晒, 這個也是可唔可以承受風險的個人選擇, 我選擇有可能爛晒, 都唔想承受有蟲菌出現嘅風險, 應該話盡量減少出現風險, 因為濃度幾高都唔一定消滅得晒, 好好彩十多年來都未有過蟲菌, 記得舊年9, 10月有個花友因所住地區經常派錯信, 份件到佢手時, 已是十多廿天之久, 佢第一時間通知我, 說av還很新鮮, 得的就十多廿天都得, 唔得就一天都有可能唔得, 因為除了植株本身狀態, 還要看其它環境因素影響, 以往 花友寄給我的回郵, 我寄出的都好好彩無試過有問題, 只有一份打回頭, 原因是收件人無去取件, 包括十多廿天才收到的這兩位花友, 完全沒有因未收到件而鬧不快, 在收到打回頭信之前, 我要再給他, 他反而唔好意思取呢, 這裏多是有修養明事理的, 而且要寄要取買唔買是由自己選擇的, 無理取鬧的尚未遇上.
回復

pikyiu 發表於 2010-6-18 18:18:06 |顯示全部樓層
Angel's petticoat sport 小苗 $20
1.   pikyiu

Sunkist Rose 小苗 $10
1.   pikyiu
回復

pikyiu 發表於 2010-6-19 09:01:17 |顯示全部樓層
已入數, 請查核
日期:  18-06-2010
時間:  19:04
銀碼:  $30.00
Ref :  5356

Thanks!
回復

acmc 發表於 2010-6-23 09:36:54 |顯示全部樓層
回復 10# pikyiu
今天寄出, 請留意信箱
回復

pikyiu 發表於 2010-6-24 16:04:50 |顯示全部樓層
今天收到了, 小苗十分健康, 謝謝!
回復

acmc 發表於 2010-6-25 15:24:30 |顯示全部樓層
今天收到了, 小苗十分健康, 謝謝!
pikyiu 發表於 2010-6-24 16:04

唔洗客氣!
回復

acmc 發表於 2010-6-30 15:53:19 |顯示全部樓層
回復 1# acmc

5%捐香港園藝館
HK$1.50 30/06/10 14:21 Ref:4152
回復