公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 发表于 2010-6-12 05:10:50
53800 328
muitau 發表於 2010-8-9 10:09:37 |顯示全部樓層
morning!
雖然係公屋姐,不過你好好彩可以自置,我屋企人唔知幾想買左間公屋,可惜輪唔到自己條村個計劃已經泡湯喇
gunbuster363 發表於 2010-8-9 14:29:00 |顯示全部樓層
終於有人明白我了~~ yeah~! (因這裡大多數人也是住村屋/有花園/有天台... 善慕死人)

因為我買了, 所 ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 01:31

咦,見到你d basil
我覺得個樣好似我以前死左果d
唔通佢地係因為紅蜘蛛??
jeffiau 發表於 2010-8-9 17:16:19 |顯示全部樓層
你果度可唔可以裝抽氣扇?  或者開風扇改善通風.....如果唔可行...而你果度陽光充足既話...試下用防虫 ...
cklife 發表於 2010-8-9 07:48

Hi CK, 謝謝建議, 但那裡不可以裝抽氣扇, 連窗也不可以開, 因為在廚房,
對住人家的廚房, 和抽油煙機的排口,
會吸入很多油煙....
(基本上不開窗都常常嗅到人家煮食的味)
jeffiau 發表於 2010-8-9 17:19:30 |顯示全部樓層
morning!
雖然係公屋姐,不過你好好彩可以自置,我屋企人唔知幾想買左間公屋,可惜輪唔到自己條村個計劃已經泡 ...
muitau 發表於 2010-8-9 10:09

午安,
其實自置有好有不好,
遇到任何事, 房屋處會推缷責任,
例如有白蟻漏水等, 無買的房處唔收錢都要幫你搞掂,
但我地自置的, 不單止要自付, 仲時明明是人地漏水, 都要屈我地俾埋錢出黎整....
jeffiau 發表於 2010-8-9 17:20:17 |顯示全部樓層
咦,見到你d basil
我覺得個樣好似我以前死左果d
唔通佢地係因為紅蜘蛛?? ...
gunbuster363 發表於 2010-8-9 14:29

我發現basil好似好易有紅蜘蛛,
我種其他香草, 都無乜這個問題,
但basil就一次又一次
cklife 發表於 2010-8-10 09:48:29 |顯示全部樓層
通風係一個好重要既問題.....睇黎...你度又唔係好識宜用防虫網...因為光己經略少.....

咁唯有用虫藥喇....你有無買綠油油....無買既我比D你試下。

佢說明寫話[食用作物建議於採收前一天停止施藥。]....但當然我地會隔耐D先啦....
muitau 發表於 2010-8-10 09:57:28 |顯示全部樓層
午安,
其實自置有好有不好,
遇到任何事, 房屋處會推缷責任,
例如有白蟻漏水等, 無買的房處唔收錢都要幫 ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 17:19

原來係咁架,其實佢呢個計劃唔係好周詳,不過都已經過去囉....

講番羅勒,唔通風好易有紅蜘蛛,佢地好怕水,你淋花時整濕埋啲葉無咁易有,用奶水0即都可以整死佢地.
jeffiau 發表於 2010-8-11 01:16:52 |顯示全部樓層
原來係咁架,其實佢呢個計劃唔係好周詳,不過都已經過去囉....

講番羅勒,唔通風好易有紅蜘蛛,佢地好怕水, ...
muitau 發表於 2010-8-10 09:57

你好,其實我想問,是不是羅勒好易有紅蜘蛛,先再野其他植物架?
不過我用過水和酒精,紅蜘蛛都不死....

通風係一個好重要既問題.....睇黎...你度又唔係好識宜用防虫網...因為光己經略少.....

咁唯有用虫藥喇.... ...
cklife 發表於 2010-8-10 09:48

ck你好, 綠悠悠是藥名來的嗎? 在哪裡可以買到?
你之前的百里香, 也是用它來醫好的嗎?

但我不好意思再麻煩你了,你已分享給我太多。

是呢,我另外有野想再請教你啊,
我想知香草可以點整野食呀?
我見d食譜,來來去去,也是MISS碎最尾放上面...
食譜又少,
我好想知道可以甚食啊~~
gtrnismo 發表於 2010-8-11 01:23:07 |顯示全部樓層
回復  gtrnismo

安置區我都住過啊~~很細個的時候,
可能真的太細吧,
那時我把出面空礦的地方變成自己的花 ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 01:28

我都好細
我古我同你差不多同年囉....

好鬼熱wor, 同埋我住果D無空礦的地方
靜係記得有條坑渠

同埋一個青梅竹馬既女仔叫呀LING
我地好浪漫地一起在坑渠大便
jeffiau 發表於 2010-8-11 02:04:57 |顯示全部樓層
我都好細
我古我同你差不多同年囉....

好鬼熱wor, 同埋我住果D無空礦的地方
靜係記得有條坑渠

同埋一個 ...
gtrnismo 發表於 2010-8-11 01:23

grt你好,
想不到看你的回覆, 到最後竟然出了事...

我...笑左!

仲要是大笑果隻!
cklife 發表於 2010-8-11 07:59:13 |顯示全部樓層
你好,其實我想問,是不是羅勒好易有紅蜘蛛,先再野其他植物架?
不過我用過水和酒精,紅蜘蛛都不死....: ...
jeffiau 發表於 2010-8-11 01:16

綠油油只有一公升裝喔......咁大枝怕你買左只係用少少嘛...如果你用左唔中意咪好浪費囉...所以諗住裝一樽仔比你試下嘛...其實我都用得好少......有好多人望到一公升就唔想試咩...
你話食譜係咩香草?唔同香草有唔同食法架.....最簡單既...咩香草都用得,就算收獲得幾塊葉都做到既食譜咪...切碎香草黎炒蛋囉....

百里香我比較喜歡浸油用,D油可以當蔬菜沙律既油,可以用黎做香草麵包,可以淋起食物上面增加香味,醃野都可以用。

之前分享過醃雞翼,網友話幾好喎....百里香+牛至+鹽醃左佢,之後放入焗爐焗熟,再塗D蜜糖係面。

蘿勒可以做青醬,係意大利既醬料,可以撈意粉、塗麵包、或當沾醬用,做法我個貼度有分享,再唔係放我食譜個BLOG都有。

薄荷,冬天打邊爐正架...尤其係配羊肉。我媽就用黎煮豬肉湯︰切碎薄荷,豬肉攪碎,用油起鑊打蛋落鑊,將薄荷放係蛋上面,用鑊鏟翻起蛋,包住薄荷(好似荷包咁),將個蛋撥埋一邊落豬肉係鑊係咁兒撈一下等豬肉有少少熟,加水煮滾,加鹽,食得。要好味薄荷要落多D,我媽媽個蛋差唔多包唔住D薄荷架。如果一個人食,倒D飯入湯變湯飯又得。
cklife 發表於 2010-8-11 08:15:55 |顯示全部樓層
我地好浪漫地一起在坑渠大便
gtrnismo 發表於 2010-8-11 01:23

忍唔住笑左出黎,差D嘈醒老公添...
jeffiau 發表於 2010-8-11 18:02:41 |顯示全部樓層
綠油油只有一公升裝喔......咁大枝怕你買左只係用少少嘛...如果你用左唔中意咪好浪費囉...所以諗住裝 ...
cklife 發表於 2010-8-11 07:59

聽你這樣說, 我都好想試下綠油油...
因為我用橙皮水, 都每日仲有枯葉(但又不見紅蜘蛛)

我另外想問問呢, 你的牛至也是在超市買嗎?
我去過幾間都不見有,
用你的盆呢, 插了3次都不成功
我好鐘意牛至啊~~而且你的牛至真的好香香, 我以往種牛至和百里香也只有草味

但我的牛至和百里香, 都成日突然變菜乾.....
fnv234 發表於 2010-8-11 19:41:34 |顯示全部樓層
聽你這樣說, 我都好想試下綠油油...
因為我用橙皮水, 都每日仲有枯葉(但又不見紅蜘蛛)

我另外想問問呢,  ...
jeffiau 發表於 2010-8-11 18:02

我嘅牛至同百里香都係,本來都好地地,過咗幾日就變菜乾
gunbuster363 發表於 2010-8-11 20:55:31 |顯示全部樓層
回復 92# cklife

你整過青醬?教下我啦
cklife 發表於 2010-8-11 21:54:07 |顯示全部樓層
回復  cklife

你整過青醬?教下我啦
gunbuster363 發表於 2010-8-11 20:55

青醬製作
cklife 發表於 2010-8-11 21:57:19 |顯示全部樓層
我另外想問問呢, 你的牛至也是在超市買嗎?而且你的牛至真的好香香, 我以往種牛至和百里香也只有草味
jeffiau 發表於 2010-8-11 18:02

係呀.....係城市超級既枝條插枝架....

咪話你D啦...我D都停止左生長呀.....但我前年種夏天都生得好地地既...唔知點解今年百里香同牛至都死晒咁濟....

等九月再試過啦.....

香味應該係品種既問題.....超市買果D專要黎食架嘛...人地挑選過品種先入貨架嘛....但又要諗...會唔會個品種香港夏天難種D呢....所以你以前買既都唔係依個品種。
以前唔識留種....早知前年就留種喇....前年果種好易生,又香又好食。
gunbuster363 發表於 2010-8-11 22:48:32 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-8-11 21:54

松子仁好貴wor
會唔會自己整仲貴過買一樽的?
jeffiau 發表於 2010-8-12 00:57:31 |顯示全部樓層
我嘅牛至同百里香都係,本來都好地地,過咗幾日就變菜乾
fnv234 發表於 2010-8-11 19:41

終於有人明白我了~~
見到不少草友種得咁好, 好善慕呢.........鳴
jeffiau 發表於 2010-8-12 00:59:16 |顯示全部樓層
係呀.....係城市超級既枝條插枝架....

咪話你D啦...我D都停止左生長呀.....但我前年種夏天都生得好地地 ...
cklife 發表於 2010-8-11 21:57

真的好大可能不同種,
以往種的百里香和牛至, 也只有草味, 不香的,
不知你有無同感呢?