公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 發表于 2010-6-12 05:10:50
53897 321
kitty 發表於 2010-6-23 15:57:15 |顯示全部樓層
其實我都不明, 有些人好看輕 住公屋, 和讀公屋學校??????????
回復

jeffiau 發表於 2010-6-23 23:27:16 |顯示全部樓層
回復 62# kitty

你好, 34樓是我另一個種植環境, 和你好似,
玻離窗長期不開, 常常有蚜虫和蚊之仔問題, 但窗台就沒有。

我也不理解, 我也是長期被人看低,
被人叫屋村仔/屋村妹,還有被別人家長嬲我阿媽: [我情願我個仔在band 1度考等尾, 都不要好似你個仔/女咁, 在D垃圾學校入面讀精英班!]

可能我是被人看少,才不會狗眼看人低吧
回復

muitau 發表於 2010-6-24 16:02:55 |顯示全部樓層
回復  kitty
我也不理解, 我也是長期被人看低,
被人叫屋村仔/屋村妹,還有被別人家長嬲我阿媽: [我情願我個仔在band 1度考等尾, 都不要好似你個仔/女咁, 在D垃圾學校入面讀精英班!
可能我是被人看少,才不會狗眼看人低吧
jeffiau 發表於 2010-6-23 23:27

呢啲狗眼好明顯係腦生草既, 唔使理佢 , 佢地簡直有辱犬科!
回復

jeffiau 發表於 2010-6-24 16:48:00 |顯示全部樓層
回復 64# muitau

好開心啊^^, 很多謝你啊~
有機會真想和你談多一點
回復

沙咀釣友 發表於 2010-6-24 17:00:57 |顯示全部樓層
唔好人講你就信先得o架~~~
況且人地話"情願我個仔在band 1度考等尾" 咁佢個仔係咪真係讀BAND 1先? 如果佢個仔真係BAND 1 又真係考第尾我估佢唔會有膽講出O黎仲要好似好威咁囉~~~  
你要同你阿媽講做人要有獨立思考, 唔好人講你就信先得o架嘛!
回復

jeffiau 發表於 2010-6-24 17:03:12 |顯示全部樓層
回復 66# 沙咀釣友

哈哈咁岩的, 我在看你的post,你就回我的post,
我無信, 只是講番我曾經遇過咁的事姐
回復

沙咀釣友 發表於 2010-6-24 17:10:42 |顯示全部樓層
我唔係話你信, 只不過係路過睇睇咋~~~
你好有心機種o野喎, 我家陣都係一盤二盤咁, 又水插又落泥咁~~~ XD 煩就煩緊呢個白色一隻隻小飛虫O既問題...... =="
回復

jeffiau 發表於 2010-6-24 17:22:24 |顯示全部樓層
回復 68# 沙咀釣友

白色一隻隻小飛虫? 可能是蚜虫喎...
我之前都有, 因為通風不好, 我立即換泥就無了這問題了

多謝你讚我有心機, 但又成日整死野架,
我剛剛才死了一棵rosemany...
回復

沙咀釣友 發表於 2010-6-24 17:28:45 |顯示全部樓層
回復 69# jeffiau

真係唔知佢係蚜虫的粉蚤, 總之係一隻隻好細好細O係葉底度, 一噴水就四維飛, 辣椒水好似冇咩效, 落殺虫水就連綠薄荷都死埋... XP 天竺葵又驅唔到佢...... 真係啤一聲... ==:

我家陣都種緊ROSEMARY, 朋友度折枝返來種, 唔知種唔種到, 係知佢未死咁囉~~~ XD

種瓜O左唔緊要O既, 最緊要有backup, 自己水插返幾株, 瓜o左再種過啦~~~
回復

jeffiau 發表於 2010-6-24 17:56:01 |顯示全部樓層
回復 70# 沙咀釣友

ROSEMARY我都想種呀...但暫時未有,
一回家棵rosemany我試過backup好多次, 但都出不到根, 可能根棵野有問題

那D白色小虫仔我都有, 一淋水就飛曬出黎,
結果我要成棵野連根but起, 倒曬D泥, 再用花曬洗乾淨乾根D泥先解決到個問題,
回復

沙咀釣友 發表於 2010-6-24 18:00:53 |顯示全部樓層
我家陣用緊長方形果d盤...... 如果換泥好麻煩...... 試o下用用蒜頭洋蔥水睇o下有冇效先...

rosemary 我係折枝水插有根先落泥種, 你試o下水插得唔得啦, 係咁買唔係辦法 XD
回復

jeffiau 發表於 2010-6-24 18:05:12 |顯示全部樓層
回復 72# 沙咀釣友

插水插泥都生不到根啊
回復

沙咀釣友 發表於 2010-6-24 18:08:48 |顯示全部樓層
有時插七至十天先有根...... 有時水插到謝O左都唔出奇...... 可能我好彩呢 ^^
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 00:50:31 |顯示全部樓層
有時插七至十天先有根...... 有時水插到謝O左都唔出奇...... 可能我好彩呢 ^^
沙咀釣友 發表於 2010-6-24 18:08

sorry遲了覆^^

我最近又在做插枝實驗了!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=57709&highlight=

希望和你一樣成功啦^^
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 01:10:54 |顯示全部樓層
最近準備擴建我的小窗台, 又想update....
都未忙完, 又出事了!

先有一粒粒白色的虫仔在泥土面,一淋水就飛出來,都算易對付。

然後又有紅蜘蛛入侵...

昨天嚇然發現, 有蜘蛛絲在枝條之間,
太突然, 不知有甚麼方法, 情急下用酒精抹, 抹到手軟

今天看看, 情況像有好轉, 之後再滙報!

PS. 這全是另一個種植點(34樓), 潛建小窗台這麼久來甚麼事也沒有。相信等通風有關。

唉....地方局限, 地方小, 人都未必夠住...
有不少人會說我, 花多點心機, 多做幾位工,  賺多點錢, 快點搬離公屋好過吧! 學人種野, 又不是住村屋....! 窮人不要講興趣。

我郤認為,的確局限了,
但卻和無興趣,是無關的!
回復

gtrnismo 發表於 2010-8-9 01:19:22 |顯示全部樓層
都未忙完, 又出事了!

先有一粒粒白色的虫仔在泥土面,一淋水就 ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 01:10

用手meet就得架喇

我見有人用盆水, 到轉個盆花成盆野桶落D水度.....

anyway, 紅蜘蛛怕噴水怕大風

btw, 公屋都歧視? 唔係化

以前我住安置區米要拉去打靶?

我還記得7歲左右上樓(有得住公屋叫上樓), 嘩果4百尺建築面積

一入去好似上天堂一樣, 有牆紙! 有廁所!

印象中安置區成村人排1個廁所, 小朋友全部係出面條乾渠All C All 尿

老鼠小強通街係, 不過都應該好過木屋少少掛

知足常樂
回復

sammy 發表於 2010-8-9 01:26:14 |顯示全部樓層
都未忙完, 又出事了!

先有一粒粒白色的虫仔在泥土面,一淋水就 ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 01:10

我都係住公屋o既, 深有同感, 仲要好似走鬼咁, 隨時嚇你要扣分add9icon

如果棵野唔係食用, 我就會用蟎毒殺啦, 如果唔係就要學人用牛奶
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 01:28:21 |顯示全部樓層
回復 77# gtrnismo

安置區我都住過啊~~很細個的時候,
可能真的太細吧,
那時我把出面空礦的地方變成自己的花園似的, 還養了小白兔!!
(簡直過著村屋的生活)
可能若我有幸再次住進"安置區", 我相信我會打造成我的香草花園!! 哈哈

歧視, 看不起, 一定有...
而且現代的人, 有時間會去上網玩FB網遊,
見我不玩FB又喜歡種植, 常說我"毒"
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 01:31:03 |顯示全部樓層
我都係住公屋o既, 深有同感, 仲要好似走鬼咁, 隨時嚇你要扣分

如果棵野唔係食用, 我就會用蟎毒 ...
sammy 發表於 2010-8-9 01:26

終於有人明白我了~~ yeah~! (因這裡大多數人也是住村屋/有花園/有天台... 善慕死人)

因為我買了, 所以不怕被扣分。
有時見我自己的公屋生活,再看公屋住戶,扣分制根本不公平。   

因為我想食啊~~!
雖然未食過,
只好用火酒續葉續葉抹,抹到手軟~!
回復

cklife 發表於 2010-8-9 07:48:58 |顯示全部樓層
終於有人明白我了~~ yeah~! (因這裡大多數人也是住村屋/有花園/有天台... 善慕死人)

因為我買了, 所 ...
jeffiau 發表於 2010-8-9 01:31

你果度可唔可以裝抽氣扇?  或者開風扇改善通風.....如果唔可行...而你果度陽光充足既話...試下用防虫網啦....
回復