公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 發表于 2010-6-12 05:10:50
53894 321
jujunior 發表於 2010-6-14 00:58:17 |顯示全部樓層
回復 16# jeffiau

我屋企人都唔鍾意我種o野,話最憎人種o野,唔知種來做乜...

我屋企最好日照係廳個窗台,但而家被警告話唔可以放多過三盆add2icon
回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 01:25:11 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

我屋企人都唔鍾意我種o野,話最憎人種o野,唔知種來做乜...

我屋企最好日照係廳個窗台, ...
jujunior 發表於 2010-6-14 00:58

你好, 咁夜的?

我的case好似, 我家人都不喜歡, 又話惹蚊惹蛇...後尾還大到話會惹鬼! (痴線)

不過個窗台都算室外, 應該打擾不到他們吧,
如果他們不鐘意野話, 為甚麼又會反對你?
難度他們會爬出窗續盆續盆搬番入黎咁傻?
(我媽咪反對是因為她和我爭位.... )
回復

jujunior 發表於 2010-6-14 01:48:14 |顯示全部樓層
你好,剛剛落雨起身收衫嘛。

我個「窗台」唔係室外o架,其實得你窗邊咁多多位,而且廳o個個係鋁窗,唔可以好似你咁裝籃响外面(因為會關唔到窗)......
回復

showting 發表於 2010-6-14 01:54:22 |顯示全部樓層
因為放它地d地方吃牙煙0=它地放的地方l=曬衣地方
o-------0
l    l       l
l    l       l
L---------┤
好在放左7-8年都沒事
回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 02:41:04 |顯示全部樓層
回復 24# jujunior

你好^^, 很高興收到你回覆。

的確是呀,
我們廳的窗是基本上不會關窗(因從來都不開冷氣)
所以我弄的"潛建窗台"的確是關唔到窗... ...
回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 02:43:30 |顯示全部樓層
回復 25# showting

E?! 又是喎, 其實我們真的用到個窗台好盡...
我家的窗台, 又種花, 種香草, 上面仲曬埋衣架~!
回復

smallpotato 發表於 2010-6-14 10:03:00 |顯示全部樓層
你好啊,jeffiau,看到你利用空間種香草真開心。我也是公屋長大的,我爸媽現在仲住緊公屋,我非常鼓勵他們種植物。其實我認為房屋處應該開放一些地方(如公屋的天台啊,小公園啊,花槽啊)讓人搞社區園圃,讓住公屋的朋友可以發展種植興趣之餘,增進鄰里關係,種一些可以吃的植物...尤其是老化了的公屋屋苑,我想有很多老人家會喜歡這樣的活動,有空就到小公園走走看自己的農作物。
回復

惡姨 發表於 2010-6-14 17:00:33 |顯示全部樓層

我都係公屋人, 一於話之你, 有幾多位種幾多, 公司又種,屋企又種, 仲要租埋田黎種, 我老媽子都好鍾意種花, 佢間房仲種左幾盤大玫瑰添, 仲夠膽同我鬥多添, 睇吓你多定我多.....

回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 17:03:37 |顯示全部樓層
回復 28# smallpotato

smallpotato你好^^, 多謝你留意,
我很認同你的msg, 我覺得香港政府很多時也忽略了我們這些基層市民。
我們沒有拎綜緩,無去申請任何社會救濟,反而我們才是最後不到任何支持的一群人。
連說句話都要細聲一點。

幸好我們還有機會,可以逃離公共屋村,
但很多公公婆婆郤沒有機會了,而且對很多退休人仕多說,缺乏社交,缺乏興趣...
我公公婆婆也很喜歡種植的^^
收成又有成功感.

不過他們是上山種的....
他們住舊式屋村, 環境比我更....
回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 17:05:19 |顯示全部樓層
回復 29# 惡姨

嘩你隻窗好大呀...
而且我見你環境幾好喎~~
對住個山,
我隻窗是對住對面座樓架(我細個常常用家的remode, 按對面部電視機)
回復

corina 發表於 2010-6-14 17:15:52 |顯示全部樓層
有咁大隻窗真好,不過我屋企d窗口位要留返比家中貓貓睇風景,放任何物品於窗台上實比三隻大帝整跌~
回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 17:30:19 |顯示全部樓層
回復 32# corina

我也是呀, 我的三隻大帝都會咁做的!

貓會推倒曬D盆栽,
狗狗就會食... ...
1276282570092.jpg 岩岩食完, lumlum利~!
1276282578030.jpg 又想用頭"頂"曬D野落地...杯碗不知打瀾了幾多隻...!

1276282598126.jpg 1276282613455.jpg
回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 17:49:03 |顯示全部樓層
真多謝大家支持^^, 每個msg我也會仔細回覆呢~!

又再繼續update一下我的種植環境先。
1樓那個潛建窗台通風好, 但陽光不夠(被對面座樓阻擋了大部分陽光, 我細個常常用家裡的remode, 按對面部電視機...)

其實我還有另外一個種植位置。
這裡陽光是夠了,但通風不好!
因這隻窗不能開!窗對住的都是人家的抽氣喉,一開就成屋油煙....

不過我自己就不太喜歡在這裡種...
如果不是在窗台上的植物有問題or不夠陽光的話, 都不會放在這裡。

下集預告:BB們會續個排隊, 向大家自我介紹!
回復

showting 發表於 2010-6-14 20:19:09 |顯示全部樓層
好彩家家冇貓貓,不過小左好多趣味
回復

jeffiau 發表於 2010-6-14 20:27:45 |顯示全部樓層
回復 35# showting

哈哈, 不過多了貓貓狗狗又會多另一種樂趣
回復

ht333147 發表於 2010-6-14 22:58:36 |顯示全部樓層
在公屋, 貓貓狗狗? 真的不適宜.
回復

vancyhome 發表於 2010-6-15 00:10:15 |顯示全部樓層
不用客氣呢見薄荷還在生我便安心了,真擔心會壓扁呢好喇,好快啲開班講解一下如何美肌喇
回復

jeffiau 發表於 2010-6-15 00:12:26 |顯示全部樓層
回復 38# vancyhome

hi vancyhome好開心你黎左~~
這是我第一個post啊~! 多謝你支持

我都想開post講美肌啊, 還考慮緊, 不知開不開好...
怕如果寫了很多野但無人覆就好似好魚咁,,,
(最怕被人鬧呢... )

不過最重要是...不知貼在邊區!
不知是不是"談天說天"區呢
回復

jeffiau 發表於 2010-6-15 00:14:30 |顯示全部樓層
回復 37# ht333147

HT大師兄你好, 其實我也覺, 人都不夠住仲要貓狗, 起初我是非常反對(就算養緊, 再多一隻也反對! 但最後又軟化了 )
但其實他們全都是被人放棄才來我家的....(全剖有病痛),
另一方面, 是我家早幾年出了事, 氣氛很差, 所以才接了貓仔回來,
接下接下又多隻狗, 之後又再多隻狗啦...一言難盡!
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-15 00:23:37 |顯示全部樓層
小心藍色個膠掛out, 曬曬下變脆, 跌晒d仔仔女女落留下呀~
回復