AV如何可以安然渡夏?

作者: 蕙蕙 發表于 2010-6-11 22:33:00
56821 204
Warren 發表於 2010-6-29 00:54:50 |顯示全部樓層

得....但先要check 下Output 要有4.5v先有啲風,大過12V就不可,
我懶惰report 2...補相比你睇下,好冇?

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=54063
回復

Warren 發表於 2010-6-30 00:50:00 |顯示全部樓層
回復  Warren

牛……都好似有架, 要搵搵羅, 普通個d就得架喇?
蕙蕙 發表於 2010-6-29 00:47

公司定家用呀?
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-30 15:36:47 |顯示全部樓層
回復 121# Warren

你d資料都好詳盡播, 謝謝分享
不過有個疑問, 其實你個風扇仔耗電量同一般電風扇有冇分別呢, 因為我在家種的呀
回復

痴蜂 發表於 2010-6-30 16:14:29 |顯示全部樓層
我在家如果沒開冷氣都系用一把小型(6吋) 小風扇去吹凉, 順便吹埋自己, 都好慳電。
回復

Warren 發表於 2010-6-30 17:25:42 |顯示全部樓層
回復 123# 蕙蕙

0.18A x 12 V = 2.16W....
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-30 19:06:24 |顯示全部樓層
回復 124# 痴蜂

你放花既位置同自己平時坐既位置一樣就得羅, 我通常在廳or工作房, 花在睡房, 所以較麻煩……
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-30 19:07:47 |顯示全部樓層
回復 125# Warren

又好似好慳電咁……
回復

Warren 發表於 2010-6-30 22:07:59 |顯示全部樓層
回復 127# 蕙蕙

係㗎
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-30 23:45:33 |顯示全部樓層
回復 128# Warren

等我同honey傾傾先
回復

Warren 發表於 2010-7-1 00:27:41 |顯示全部樓層
回復 129# 蕙蕙

使鬼問咩 落柯打叫佢行動啦
回復

蕙蕙 發表於 2010-7-2 18:16:47 |顯示全部樓層
回復 130# Warren

哦……
回復

DJ999SAI 發表於 2010-7-3 11:02:40 |顯示全部樓層
我有個想法,有冇試過小型玻璃屋+致冷片?
kerorozIL 發表於 2010-6-20 18:27

用致冷片仲弱過你用電腦風扇吹
除非你係電器達人
回復

yiyihaha 發表於 2010-7-5 14:35:25 |顯示全部樓層
今年搭起這個架部 試下有沒有用

太陽能板 20cmx30cm 2塊

一板搭2把風扇 一大(10cm) 一小 另一塊搭一把大 上加遮光網

加多一個小的太陽能風扇仔

晚上開兩個义滿電的太陽能風扇仔(頂得幾個鐘 不過風力不是太大)

經過兩年教訓 今年不敢多買AV 希望呢幾盆可以平平安安渡過夏天啦
回復

蕙蕙 發表於 2010-7-5 19:05:37 |顯示全部樓層
回復 133# yiyihaha

你放室外, 咪始終會好高溫羅? 而家酷熱警告緊wor, 頂唔頂得住架
回復

yiyihaha 發表於 2010-7-5 21:56:38 |顯示全部樓層
無辦法啦 屋企向西 室內室外一樣咁熱 放屋內無光連生風都無 又唔想長開冷氣和風扇 都知道不適合種AV 不過真的喜歡AV 試吓今年捱唔捱得過啦
回復

蕙蕙 發表於 2010-7-5 22:20:58 |顯示全部樓層
回復 135# yiyihaha

哦……原來咁樣, 同我一樣唔會成日開冷氣同風扇……唯有祝大家好運啦
回復

痴蜂 發表於 2010-7-6 11:17:17 |顯示全部樓層
今年搭起這個架部 試下有沒有用

太陽能板 20cmx30cm 2塊

一板搭2把風扇 一大(10cm) 一小 另一塊搭一把 ...
yiyihaha 發表於 2010-7-5 14:35

好嘢, 好環保啊, 請問太陽板是否要直接晒到太陽才能發到電?如果放在露台光線充足的地方但又晒不到陽光行嗎?多少錢?貴嗎?
回復

yiyihaha 發表於 2010-7-6 13:18:21 |顯示全部樓層
回復 137# 痴蜂

謝謝 我想喜歡種植的人大都愛大自然 只想擁有自己興趣的同時也不會為大自然加添太多負擔

我的是多晶太陽能板 網上說比較能接收多方面的光線 所以不必直接哂太陽也可發電
 我家露台早上晒不到太陽(向西) 拖一大一小的那板 小的在早上九時開始郁 要到下午有陽光直照才大小一起郁 一板拖一大的在十一時郁 也不必要直射陽光 當然有陽光直射的時候風就最大(試過在下午接上一個用4個AA電池的手提風扇也能動) 板的大小和風扇的大小是主要考慮因素(對不起 那些什麼功率的我實在不懂)不過在冬天就算有陽光直射也未必會郁
太陽能板一年前在淘寶買 兩塊連運費大約三佰元 現在不知會否平一些 深水埗應該有得買 但不知價錢如何
風扇仔是用單晶太陽能板 不用強光也可以郁 但風力很小 沒有儲電池那個前年在深水埗買 $40都幾貴 後來在淘寶發現平很多 帶電池那兩個也在淘寶買 連運費大約$20一隻
回復

痴蜂 發表於 2010-7-6 15:16:44 |顯示全部樓層
Thanks, 我覺得AV夏日有少少風吹下就已經好好的啦, 空氣有小小流動就無咁易熱死, 太大風反而不好, 最重要不要給陽光直接射到葉子, 照到很快枯掉, 我最近有幾片葉照到下午6.00時的夕陽都枯左。
回復

puppy 發表於 2010-7-19 15:51:27 |顯示全部樓層
真係咁難渡夏咩,定係d迷你種粗生粗養D呢add3icon
我大部份都係迷你同半迷你,放果度都有小小西鈄,好少開冷氣添,暫時唔覺佢地有想死跡象喎.
連上次傻更更換盆都無咩事.add7icon
回復