我想種桂花但屋企冇咁多位可吾可以用盆栽種??

關閉 [複製鏈接]
作者: siu茹 發表于 2010-6-1 17:09:36
1414 12
我係大陸見到d桂花好大盆10蚊一盆!!但係屋企mo位擺我想問桂花可吾可以用盆栽種呢??同埋我想問南區包埋銅鑼彎邊到有得買茉莉花白色果種吾係紫茉莉
ht333147 發表於 2010-6-1 17:18:09 |顯示全部樓層
桂花可用盆種, 12''盆都可以, 只要勤加修剪便是.
茉莉花都可以在大陸與桂花一起買回來,
回復

金盞花 發表於 2010-6-2 11:06:59 |顯示全部樓層
桂花要好多陽光, 你要考慮吓, 最好俾佢種戶外.
回復

corina 發表於 2010-6-2 11:22:29 |顯示全部樓層
種室內唔知可唔可以出花喎~add3icon
回復

siu茹 發表於 2010-6-2 20:52:46 |顯示全部樓層
我住大廈沒有戶外的!12號盆有幾大??我見到大陸好多人都種種到通巷都係好香!我d親戚都有種!不過佢d果d好大盆!!
回復

siu茹 發表於 2010-6-2 20:53:44 |顯示全部樓層
同埋佢地住村屋!周圍都種到野!我間屋係2個人住所以吾多位放大盆栽!
回復

siu茹 發表於 2010-6-2 20:55:42 |顯示全部樓層
吾知虎門漢威大酒店下面橋低有mo茉莉花賣因為果陣我去睇桂花都係見到d桂花同仙人掌牡丹果d吾清楚有冇茉莉花
回復

ht333147 發表於 2010-6-3 00:03:21 |顯示全部樓層
我住大廈沒有戶外的!12號盆有幾大??我見到大陸好多人都種種到通巷都係好香!我d親戚都有種!不過佢d果d好大盆 ...
siu茹 發表於 2010-6-2 20:52

12''盆, 即是30cm闊, 必需種戶外, 要全日照, 否則無花開.
回復

siu茹 發表於 2010-6-3 21:52:05 |顯示全部樓層
咁一定冇位放
回復

siu茹 發表於 2010-6-3 21:52:38 |顯示全部樓層
而且我屋企哂到既陽光吾多之前種既羅勒薰e草都死左!!!
回復

siu茹 發表於 2010-6-3 21:53:10 |顯示全部樓層
咁茉莉花呢?
回復

ht333147 發表於 2010-6-4 00:19:37 |顯示全部樓層
咁茉莉花呢?
siu茹 發表於 2010-6-3 21:53

茉莉花可以細些, 6-8寸都勉強可以
回復

siu茹 發表於 2010-6-4 23:06:52 |顯示全部樓層
oo我之前係叫人地係mkmtr d小販到買左一炸茉莉花5蚊果d只係用水浸住泥土種5到但係我每次都係放左2,3日就死左點解會咁既??
回復