心裡好難過!

作者: 金剛 发表于 2010-5-26 19:36:42
3398 27
corina 發表於 2010-5-26 22:00:38 |顯示全部樓層
睇咗唔夠5sec.,因為以聽過人地講,唔敢睇~add8icon
學種植 發表於 2010-6-5 00:33:52 |顯示全部樓層
雖然自己係覺得d動物好可憐...

但係...人就是咁...無論點講...
都改變唔到...
呢d情況一定會繼續
學種植 發表於 2010-6-5 00:38:22 |顯示全部樓層
我曾睇過一本刊物...
裡頭有一句
"假如燒烤一隻狗來配搭你的馬鈴薯,會讓你感到不安,那麼為何要傷害其他動物?"
(希望各位愛狗人士別介意!)

睇完好慚愧
無啦啦 發表於 2010-6-5 01:10:42 |顯示全部樓層
血肉淋漓味足珍

一般痛苦怨難伸

設身處地捫心想

誰肯將刀割自身
無啦啦 發表於 2010-6-5 01:22:32 |顯示全部樓層
回復 3# 學種植

千百年來碗裡羮。冤深如海恨難平。欲知世上刀兵劫。但聽屠門半夜聲。
amyfung 發表於 2010-6-5 12:48:10 |顯示全部樓層
d動物真係好可憐,唔可以睇完.
金剛 發表於 2010-6-5 17:34:22 |顯示全部樓層

回復 4# 學種植
我曾經看過一本書,當日中午有空...途經圖書館...就入咗去看書....拿了兩本書....其中一本只看了幾頁~~
係一位獸醫的著作...我翻開最後個幾頁後...看完真的好心痛!!
也深深烙印我的心裡,不可磨滅的記憶~~
作者的內容大概這樣說: 那隻流浪狗..很活潑走來走去,興奮的走過來,我不敢接觸牠的眼神....因為牠快將成為我們的實驗品,身體會被我們割開很多塊!!............我不能再看了.....心情非常沉重...步出了圖書館!!!
金剛 發表於 2010-6-5 17:45:08 |顯示全部樓層
回復 5# 無啦啦
上人曾經說過不去極樂世界...要像地藏菩薩度眾生...我也想和她一樣~~
我姐姐問我妳真的做到嗎?那樣偉大嗎?我的心很堅定...我想代眾生受苦
有一天,我的肚子突然痛起來...只是肚痛...我已經覺得很難受~~
想到人間的痛苦可其多時....心裡又難過起來~~....誰人可以將心比心
你吃牠們...換轉你可以給牠吃嗎?!
corina 發表於 2010-6-5 22:06:36 |顯示全部樓層
回復  無啦啦
上人曾經說過不去極樂世界...要像地藏菩薩度眾生...我也想和她一樣~~
我姐姐問我妳真的做到 ...
金剛 發表於 2010-6-5 17:45

你修地藏法門?
金剛 發表於 2010-6-7 15:55:02 |顯示全部樓層
回復 10# corina
慈悲喜捨~~生活禪
corina 發表於 2010-6-7 15:58:05 |顯示全部樓層
回復 11# 金剛
最近出了"百年虛雲"dvd,有冇睇過~
比得大帝 發表於 2010-6-7 17:08:20 |顯示全部樓層
唔敢睇
claudiatang 發表於 2010-6-7 17:37:28 |顯示全部樓層
我也不敢開來看﹗
無啦啦 發表於 2010-6-7 20:25:51 |顯示全部樓層
回復 9# 金剛

我茹素20年
金剛 發表於 2010-6-8 18:55:29 |顯示全部樓層
回復 15# 無啦啦
可以交流一吓心得~~我茹素後很少患感冒,就算流鼻水一兩天就好快無事,身體很好!
不過見到肉很客易感到嘔心~~
我好開心遇到志同道合的朋友!金剛  合十感恩
金剛 發表於 2010-6-8 19:08:41 |顯示全部樓層
回復 12# corina
您好!
暫未看,有空上網看~~
虛雲老和尚與我很有緣,我幾歲就去過紀念堂,他的事績我也看過,老和尚很慈悲~~
二十多年後再回去....感到很親切...有空一起去打七...幾年前去打七...只留了一天...半夜看到滿天星星
幾千粒...感到好美麗!.....
ken 發表於 2010-6-8 20:42:03 |顯示全部樓層
回復  金剛
最近出了"百年虛雲"dvd,有冇睇過~
corina 發表於 2010-6-7 15:58

睇左,如果你睇埋馮馮著的「空虚的雲」就知「百年虛雲」少左好多老和尚既事跡
ps:「虚空的雲」更引人入勝
corina 發表於 2010-6-8 21:47:33 |顯示全部樓層
回復  corina
您好!
暫未看,有空上網看~~
虛雲老和尚與我很有緣,我幾歲就去過紀念堂,他的事績我也看過,老 ...
金剛 發表於 2010-6-8 19:08

請問哪一位老和尚?聖一老和尚?以前喺寶林聖一老和尚間中會間講下佢同虛雲老和尚既軼事,所以成日都覺得同虛雲老和尚好熟悉?
我細個都有去紀念堂打七,住過幾次,呢幾年冇去喇~
corina 發表於 2010-6-8 21:53:00 |顯示全部樓層
睇左,如果你睇埋馮馮著的「空虚的雲」就知「百年虛雲」少左好多老和尚既事跡
ps:「虚空的雲」更引人 ...
ken 發表於 2010-6-8 20:42

讀中學時睇過「空虚的雲」,老實講,你只可以當故事咁睇,仲有,書中加了好多馮馮個人思想...要睇老和尚生平,書籍都是"虛雲老和尚年譜"可信性高d,因為是老和尚親口講述~
12下一頁