應否買風扇?

作者: asd92 發表于 2019-6-20 19:52:22
1540 10

大家好,我有五十幾棵蘭花,種植環境係室外有蓋既,平時淋水會用水喉照頭淋,然後用紙巾抹乾d葉,驚爛葉,久而久之就覺得有d繁複,係咪應該買把風扇吹下,等d葉自己快d乾,有無用呢?定係可以用風筒吹?還是有其他更好的方法呢?麻煩大家解答。
sarshk2014 發表於 2019-6-21 08:05:46 來自手機 |顯示全部樓層
咁就要睇下你個場有幾大啦?如果得五十尺種五十盆就真係唔多掂架!加埋天氣熱點開風扇都只係吹熱風,冇用。不如玩下高端科技啦!用“超聲波水霧加濕器”,要工業用個隻!一來可以降溫,二來可以保濕,一舉兩得,以後唔洗用紙巾抹乾d葉咁麻繁啦!
回復

olev 發表於 2019-6-21 13:53:06 來自手機 |顯示全部樓層
呢款得唔得?
回復

asd92 發表於 2019-6-21 16:06:40 來自手機 |顯示全部樓層
olev 發表於 2019-6-21 13:53
呢款得唔得?

感謝提供圖片及資料
回復

asd92 發表於 2019-6-21 16:09:29 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-6-21 08:05
咁就要睇下你個場有幾大啦?如果得五十尺種五十盆就真係唔多掂架!加埋天氣熱點開風扇都只係吹熱風,冇用。 ...

好呀,謝謝建議。
其實d蝴蝶蘭自己唔係種得好叻,只係種唔死,因為隔離屋、車場每年新年都買好多蘭花,然後丟哂去,我就去拎,所以儲下儲下就咁多,所以宜家咁多就睇下點種好d
回復

olev 發表於 2019-6-21 18:50:55 來自手機 |顯示全部樓層
淘寶看到有不少霧化加濕器,只要裝在家用企扇上就得,百零蚊人仔。
回復

B17 發表於 2019-6-21 20:39:04 來自手機 |顯示全部樓層
asd92 發表於 2019-6-21 16:09
好呀,謝謝建議。
其實d蝴蝶蘭自己唔係種得好叻,只係種唔死,因為隔離屋、車場每年新年都買好多蘭花,然 ...

照計室外通風,濕咗都好快乾,唔需要抹
我d蘭花淋水淋植料的,不過有一盆蝴蝶蘭位置難搞,每次都照頭淋就算,又唔覺有乜唔妥
回復

asd92 發表於 2019-6-23 11:15:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-21 20:39
照計室外通風,濕咗都好快乾,唔需要抹
我d蘭花淋水淋植料的,不過有一盆蝴蝶蘭位置難搞,每次都照頭淋就 ...

可能都可以試下
回復

corina 發表於 2019-6-23 16:04:26 來自手機 |顯示全部樓層
第一次見到有人幫蘭花抹乾葉上的水,室外唔怕嘅
回復

asd92 發表於 2019-6-25 13:22:21 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-6-23 16:04
第一次見到有人幫蘭花抹乾葉上的水<span class="emoji emoji1f605"></span>,室外唔怕嘅

因為我睇外國d英文website係咁教,話唔好整濕個心,所以一直都咁做
回復

sarshk2014 發表於 2019-6-28 08:35:50 來自手機 |顯示全部樓層
老外最中意冇果樣整果樣,佢地敎你用冰粒檔水淋,你信唔信?
回復