苦科和多肉植物交换可落地種植物

作者: hiatus 發表于 2019-6-20 15:34:06
5302 32

鑒於近排有採花賊,接二連三見開花靚即成盆拎,加上本身種植時間減少,管理不佳,於是,痛定思痛,決定減少盆栽種植,希望種多d地種植物。
如果花友有興趣,請留言有咩想換,想換咩植物。我也會慢慢更新苦科list。
1. 苦科可先參考帖子,戶外種植個d,大部份可用來交換
    http://hkplants.com/thread-423746-1-1.html
2. 多肉類,主要有12卷等,較雜亂。會慢慢更新相片。
12卷,如圖,除每種留一母株外,其他均可。
2019-06-13 10.58.31.jpg

暫時想到以下種類
#月季。 我已經有瑞典皇后,秋脂,紐曼,日和,亞伯拉罕,鈴之妖精等。
#積水鳳梨。
#扶桑。 如吊鐘扶桑。不要路邊常見大紅花。
#四季海棠,直立型。
#毯蘭,直立型或大型毯蘭。

花友如有其他提議,也可提出。我會考慮是否合適我既種植環境。

聲明:室外種植植物,可能有蟲害,如介意,請不要交換。
           是否交換我有最終決定權。

交收可安排在7月16-26號之間,彩虹-太子MTR,或者坑口至北角MTR。
giant 發表於 2019-6-20 21:14:36 |顯示全部樓層
金魚師姐,我有白花雞蛋花,大約1尺高,細細粿已經開過花,很好種的. 另外有小型積水鳯梨,有興趣的話我再補拍照片.
回復

cathy816 發表於 2019-6-21 09:52:53 來自手機 |顯示全部樓層
你好,我有月季京苗,繡球花無盡夏,藍雪花,斑蘭葉,有興趣交換嗎?謝謝
回復

hiatus 發表於 2019-6-21 09:57:22 |顯示全部樓層
giant 發表於 2019-6-20 21:14
金魚師姐,我有白花雞蛋花,大約1尺高,細細粿已經開過花,很好種的. 另外有小型積水鳯梨,有興趣的話我再補拍照 ...

感謝回覆!

雞蛋花唔太啱我度,因為花槽高樓較食風,雞蛋花葉大根系淺。之前種過一次,遇到8號風球,成棵連根拔起 。

積水鳳梨是否有相?小型係幾大呢? 因為我自己已經有幾種種緊。
回復

hiatus 發表於 2019-6-21 10:02:36 |顯示全部樓層
cathy816 發表於 2019-6-21 09:52
你好,我有月季京苗,繡球花無盡夏,藍雪花,斑蘭葉,有興趣交換嗎?謝謝 ...

月季京 是否露臺月季,多頭易爆花? 喜歡呀。謝謝你!

無盡夏,藍雪花也好呀。是否有苗苗?因為我插枝好差勁。。

斑蘭葉暫時不考慮呀。

以上植物是否可提供相片?

你想換d咩 植物?我影相比你。
回復

giant 發表於 2019-6-21 10:17:45 來自手機 |顯示全部樓層
giant 發表於 2019-6-20 21:14
金魚師姐,我有白花雞蛋花,大約1尺高,細細粿已經開過花,很好種的. 另外有小型積水鳯梨,有興趣的話我再補拍照 ...

圖1係實物,晒太陽會變紅。圖2為母株。
回復

hiatus 發表於 2019-6-21 10:57:37 |顯示全部樓層
giant 發表於 2019-6-21 10:17
圖1係實物,晒太陽會變紅。圖2為母株。

感谢相片,我也有种紧依種,不过得一棵,都愿意再接收多幾棵。
你想换咩植物呢?

通常咩時間方便交收?

回復

cathy816 發表於 2019-6-21 12:10:22 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-21 10:02

無盡夏,藍雪花也好呀。是否有苗苗?因為我插枝好 ...

京是多頭爆花的,好靚。我今晚影俾你睇苗的大小呀,藍雪花 繡球都易種,pm u thx

Okay。請睇pm。  發表於 2019-6-21 12:59
回復

cathy816 發表於 2019-6-21 12:15:16 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-21 10:02

無盡夏,藍雪花也好呀。是否有苗苗?因為我插枝好 ...

我的是苗哦,我想換大岩桐同花貓苗,謝謝

好的哈。pm倾~  發表於 2019-6-21 12:59
回復

giant 發表於 2019-6-21 19:39:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-21 10:57
感谢相片,我也有种紧依種,不过得一棵,都愿意再接收多幾棵。
你想换咩植物呢?

既然你已經有依種鳯梨就不用勉強接收了,依種很容易生出bb的,一粿已足夠了. 希望樓主同其他花友交換多些不同品種, 日後有機會再交換
回復

hiatus 發表於 2019-6-21 21:20:10 來自手機 |顯示全部樓層
giant 發表於 2019-6-21 19:39
既然你已經有依種鳯梨就不用勉強接收了,依種很容易生出bb的,一粿已足夠了. 希望樓主同其他花友交換多些不 ...

我知呀,有生b,送咗比花友啦。依家得一棵,可以收多d。睇下呀,啱時間可以交收。你要d咩苦,pm傾?
回復

川流不息 發表於 2019-6-22 08:37:48 |顯示全部樓層
師姐, 五彩鳳梨和fireball 啱唔啱種?

五彩鳳梨開緊花, 之後會生子株, 我應該養唔到咁多棵.... (幾年前一開二, 今次可能又二開四)

http://hkplants.com/thread-200042-1-1.html
回復

Forumdata 發表於 2019-6-22 08:56:05 來自手機 |顯示全部樓層
多謝師姊上次交換的空氣草,牠們都長得很好

有興趣這個硬叶十二卷
可用約1公升的蛭石(1-2mm)交換

去花園睇咗,暫時無側芽呢。下次有時再通知你呀。  發表於 2019-6-25 10:48
回復

giant 發表於 2019-6-22 21:07:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-21 21:20
我知呀,有生b,送咗比花友啦。依家得一棵,可以收多d。睇下呀,啱時間可以交收。你要d咩苦,pm傾? ...

師姐,你真係好人,我想要紫色花的迷岩,單辨/重辨都可以,因為我冇紫色的. 時間地點pm傾好嗎?
回復

hiatus 發表於 2019-6-23 08:50:40 來自手機 |顯示全部樓層
giant 發表於 2019-6-22 21:07
師姐,你真係好人,我想要紫色花的迷岩,單辨/重辨都可以,因為我冇紫色的. 時間地點pm傾好嗎? ...

可以呀。
回復

hiatus 發表於 2019-6-24 10:08:28 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-6-22 08:56
多謝師姊上次交換的空氣草,牠們都長得很好

有興趣這個硬叶十二卷

尼個12卷我要檢查下有無側芽呀,如果得母株,我就要自留啦。

如果有側芽,我可以直接比你呢。不用蛭石,因為我用不到。

可以,慢慢不急  發表於 2019-6-24 13:00
回復

giant 發表於 2019-6-24 22:26:11 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-23 08:50
可以呀。

我想要這種迷岩,謝謝你。
回復

hiatus 發表於 2019-6-25 09:38:54 來自手機 |顯示全部樓層
giant 發表於 2019-6-24 22:26
我想要這種迷岩,謝謝你。

好,佢係Sinn. Isa’s Vega. 依棵係球,我留意佢出芽,到時留比你。
回復

hiatus 發表於 2019-6-25 10:52:30 |顯示全部樓層
giant 發表於 2019-6-22 21:07
師姐,你真係好人,我想要紫色花的迷岩,單辨/重辨都可以,因為我冇紫色的. 時間地點pm傾好嗎? ...

依兩種都係紫色花,你睇下啱唔啱心水?
2019-06-25 10.22.24.jpg 2019-06-24 17.49.30.jpg
回復

hiatus 發表於 2019-6-25 10:57:27 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-6-22 08:37
師姐, 五彩鳳梨和fireball 啱唔啱種?

五彩鳳梨開緊花, 之後會生子株, 我應該養唔到咁多棵.... (幾年前一開 ...

花友你好,唔好意思,睇漏你個帖子,忘記回覆。

好呀。兩個我都喜歡呢。謝謝你^^

你想要換d咩植物呢?

我暫時有四種鳳梨,琴日影咗張相。
2019-06-24 13.50.06.jpg
回復

12下一頁