返回列表 發新帖

分享 AV Caribbean Blue 葉片 (鰂魚涌<->黃大仙)(完)

作者: eratochoi 发表于 2019-6-20 13:50:06
3641 33
Fujica 發表於 2019-9-8 15:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
交功課
eratochoi 發表於 2019-9-8 17:46:21 來自手機 |顯示全部樓層
Fujica 發表於 2019-9-8 15:54
交功課

嘩,正呀!或者半年已經可以開花,呢個品種不錯的,粗生,長期有花唔停,不過是比較大棵,佔地方。
winnieling 發表於 2019-9-8 18:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
Fujica 發表於 2019-9-8 15:54
交功課

你有功課交真好,我三塊葉都死晒
eratochoi 發表於 2019-9-8 21:01:33 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2019-9-8 18:02
你有功課交真好,我三塊葉都死晒

有冇冷氣?有冷氣用呢個方法,我試過100%出苗

https://www.youtube.com/watch?v=-pBFnaRSgIQ&fbclid=IwAR3ZnbzBjcdAS3p9HzIfwd16U8fEDxd5X8-9KOSe_rD7r8RrygIruqgMu-M
winnieling 發表於 2019-9-8 22:15:06 來自手機 |顯示全部樓層
放工回到家才開冷氣 ,首先是浸水等葉出根,但未出根柄已爛,之前另一花友分享的泰蔭又是這樣不到四天便死了...
eratochoi 發表於 2019-9-9 08:19:55 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2019-9-8 22:15
放工回到家才開冷氣 ,首先是浸水等葉出根,但未出根柄已爛,之前另一花友分享的泰蔭又是這樣不到四天便死了.. ...

AV冇冷氣難搞啲,我今年夏天在屋企插葉都死晒。
但喜蔭就唔需要冷氣喎⋯⋯
我最近都接收咗好多喜蔭,我會將它們分開一段段,冇根的不可以太長一段,大概留2-3cm長的莖直接插入泥,不需要水浸出根,一般科學泥,自動吸水花盆。
頭一次淋勁多水,如果用吸水盆,平時水位在泥以下,但冇根時水位要到一半的泥位置,放在沒有陽光直曬的位置一兩個星期(向北的窗可以放),期間完全不用理會,我的都100%存活喎。你可以試試。
MC1204 發表於 2019-9-9 11:09:10 來自手機 |顯示全部樓層

我都交功課先。
6月24日插水苔, 9月頭已出左2棵苗。不過,可能唔夠光,所以長得好高。已轉泥種,比多左光,希望快高長大。

好野~ 開枝散葉  發表於 2019-9-9 11:13
Fujica 發表於 2019-9-9 14:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2019-9-8 22:15
放工回到家才開冷氣 ,首先是浸水等葉出根,但未出根柄已爛,之前另一花友分享的泰蔭又是這樣不到四天便死了.. ...

今次我將3塊葉分成2組,第1組葉放公司(日頭有冷氣),一個多月後成功插出芽。第2組葉放屋企(夜晚有冷氣),兩個多月後仍然無芽出,同入泥那天差不多一模一樣。

順帶一提,我收到樓主的葉後,咁啱無時間處理,所以暫時浸在水裏養住先 (並非要等佢生根),等到差不多一星期有時間後才入泥。

感謝樓主的慷慨及各位大大的經驗分享,小弟初哥一名,第一次成功由葉片插到出芽,超開心。
eratochoi 發表於 2019-9-9 19:03:02 來自手機 |顯示全部樓層
Fujica 發表於 2019-9-9 14:57
今次我將3塊葉分成2組,第1組葉放公司(日頭有冷氣),一個多月後成功插出芽。第2組葉放屋企(夜晚有冷氣), ...

唔使客氣,恭喜你成功插葉。
請問你三片葉,點樣分成兩組呢?
公司兩塊?定係屋企兩塊?haha....
Fujica 發表於 2019-9-10 08:54:24 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-9-9 19:03
唔使客氣,恭喜你成功插葉。
請問你三片葉,點樣分成兩組呢?
公司兩塊?定係屋企兩塊?haha.... ...

公司2塊,屋企1塊。

幾個月前開始在屋企嘗試插了1塊葉,無乜反應(最近仲死咗),所以我將樓主所贈嘅其中1塊葉拎返屋企試插,今次入溫箱及夜晚有冷氣,睇下得唔得。

咁都好啲, 公司有2片, 好彩嘅話1片都出到3-7棵  發表於 2019-9-10 09:11
Fujica 發表於 2019-12-4 23:46:42 來自手機 |顯示全部樓層

拎返屋企塊葉,5個月後終於出芽啦。

咁耐.. (@~@)?  發表於 2019-12-5 10:05
eratochoi 發表於 2019-12-5 10:07:57 來自手機 |顯示全部樓層
Fujica 發表於 2019-12-4 23:46

用膠袋包住種,2個月就有苗了,下次試試
Fujica 發表於 2019-12-6 09:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
Fujica 發表於 2019-12-4 23:46

7月2號入泥,到12月3號發現出芽。
Fujica 發表於 2019-12-6 10:00:41 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-12-5 10:07
用膠袋包住種,2個月就有苗了,下次試試

2個月係冷氣環境下 ?

前幾日都未見有芽,已打算放棄。見塊葉仲係好靚,同7月份分別唔大,諗住重新將塊葉用膠袋方法。點知12月3號見到佢出芽,真係好驚喜。等佢大少少分株後,會試下膠袋方法。

2個月係冷氣環境下 ? 是的  發表於 2019-12-9 08:51