出街食飯的哲學

作者: 八王爺 发表于 2010-5-24 11:09:38
3100 34
很多人出街食飯,但有無冧過,所做成的浪费呢?
收到一個小漫画,很发人心醒。

其實食自助餐是極之不環保的事,
不論自己吃幾多攞幾,好似無嘥嘢咁,
但實際上餐廳已經浪費咗好多食物。
比得大帝 發表於 2010-5-24 11:23:29 |顯示全部樓層
很同意
為了配合不浪費資源, 我和太太已多年不吃自助餐
jellyfishy 發表於 2010-5-24 11:26:24 |顯示全部樓層
有衣食呢家野,要自小培養的.
小時候在家點菜食飯係自己負責制,即叫幾多食幾多.
如果在酒樓叫了點心吃不下的話,媽媽會拿個膠袋裝起點心,要我回家吃埋佢.... (當時真係令我好頭痛)
所以養成現在點菜都好小心... (因為心理上要負責)
比得大帝 發表於 2010-5-24 12:32:59 |顯示全部樓層
因為我孤寒, 唔俾太太點過多餸, 情願唔夠食再點
比得大帝 發表於 2010-5-24 12:34:57 |顯示全部樓層
其實點多了, 鑑硬食哂去, 比食剩在枱上更浪費,
吃多了, 還得去減肥
孖吉 發表於 2010-5-24 12:51:01 |顯示全部樓層
其實點多了, 鑑硬食哂去, 比食剩在枱上更浪費,
吃多了, 還得去減肥
比得大帝 發表於 2010-5-24 12:34

呢樣响屋企都相同,吉太成日煮多咗都叫我唔好嘥,話做返運動可以減返喎,咁食法點做得咁多運動呀~

都係要佢親自處理返多左的餸 (佢自己食又好,佢親手掉左佢都好),佢下次先會煮少 d o既 add8icon
KOOKOO 發表於 2010-5-24 12:53:49 |顯示全部樓層
但係如果做東道主, 食自助餐有數圍, 今晚老細請朋友食自助餐, 叫埋我做陪客.add12icon
我講明唔多咀, 唔好問我問題, add5icon
政治飯好難哽.
irishuen 發表於 2010-5-24 12:58:18 |顯示全部樓層
我屋企出街食飯每次都係叫到岩岩好又食得晒, 例如6個人可能叫5個菜
我家人偏細食, 所以叫少一個就可以食晒, 而且食唔晒會打包
KOOKOO 發表於 2010-5-24 13:13:31 |顯示全部樓層
但係自從仔女大哂, 日日唔痴家, 已經好耐冇食自助餐, 有時煮左飯又唔返黎食, 我一個人食哂d隔夜餸, 所以如果宜家唔講底返黎食飯, 我唔煮巨個份.add4icon
corina 發表於 2010-5-24 13:41:02 |顯示全部樓層
可能我地大食,好多時點既餸都會食得晒,有剩都會打包拎返屋企食~add7icon
KOOKOO 發表於 2010-5-24 13:44:03 |顯示全部樓層
講開又講, 我個仔好食得架, 一個人食三個人份量, 成日同巨講食唔哂唔好叫, 巨又真係食哂喎, 好多時d侍應眼望望我地張台, 宜家好少出街食啦.
oneonewe 發表於 2010-5-24 13:47:23 |顯示全部樓層
呢樣响屋企都相同,吉太成日煮多咗都叫我唔好嘥,話做返運動可以減返喎,咁食法點做得咁多運動呀~  
marcuslee 發表於 2010-5-24 12:51

吉太驚你餓親 add4icon
孖吉 發表於 2010-5-24 13:48:25 |顯示全部樓層
吉太驚你餓親
oneonewe 發表於 2010-5-24 13:47

餓係要快 d 有得食,但唔係要食好多呀!add2icon
corina 發表於 2010-5-24 13:54:47 |顯示全部樓層
講開又講, 我個仔好食得架, 一個人食三個人份量, 成日同巨講食唔哂唔好叫, 巨又真係食哂喎, 好多時d侍應眼 ...
KOOKOO 發表於 2010-5-24 13:44

有次同姑姐去食齋,我食咗一半有事行開咗,返到嚟見到佢地已經張d食物打包話走,我又唔好意思話我仲未飽,要返屋企再食過......add9icon
孖吉 發表於 2010-5-24 13:57:03 |顯示全部樓層
有次同姑姐去食齋,我食咗一半有事行開咗,返到嚟見到佢地已經張d食物打包話走,我又唔好意思話我仲未飽,要返 ...
corina 發表於 2010-5-24 13:54

陰功~ 姑姐咁親都唔講?!add13icon
oneonewe 發表於 2010-5-24 13:59:28 |顯示全部樓層
餓係要快 d 有得食,但唔係要食好多呀!
marcuslee 發表於 2010-5-24 13:48

吉太太過用心良苦了(想你做運動)
孖吉 發表於 2010-5-24 14:07:51 |顯示全部樓層
吉太太過用心良苦了(想你做運動)
oneonewe 發表於 2010-5-24 13:59

餐餐咁食法,成千卡路里要做 3 個鐘運動咖,你做俾我睇吓吖 add2icon
KOOKOO 發表於 2010-5-24 14:09:04 |顯示全部樓層
去飲宴打包食物點睇
corina 發表於 2010-5-24 14:19:32 |顯示全部樓層
陰功~ 姑姐咁親都唔講?!
marcuslee 發表於 2010-5-24 13:57

算la,我姑姐好細食,佢又唔知我地食長素既食好多嘢~add1icon
八王爺 發表於 2010-5-24 14:22:13 |顯示全部樓層
corina 個姑姐 同 孖吉太 都好搞笑。
一個唔俾食,一個食大晒!
12下一頁