紫色無名av修葉

作者: chunyiumun 發表于 2010-5-20 15:37:08
980 13

紫色無名av修葉3份,每份1-2片葉片

交收方法 : 郵寄, 請花友需自備己貼上 $1.4 郵票的回郵信封及塑膠硬盒仔最好可以放入信箱,不能太厚過2 CM

注意事項:
1. 接受分享者請即時pm我取地址,信封面請注明申請物品及分享者名稱
2. 花友如未能於登記後一星期內寄出回郵,即當自動棄權。
3. 收到葉片後,接受分享者必須在帖中回覆確認。
4. 葉片送出與否,本人有最後之決定權。
5. 如因郵寄有誤做成任何損失,本人恕不負責。

請在些排隊
1. jycckcck (thanks)   (30/5寄出)
2. zoew (thz v.much) (25/5寄出)
3.月夜貓(thx^^)        (30/5寄出)
jycckcck 發表於 2010-5-20 17:09:19 |顯示全部樓層
1. jycckcck (thanks)
2.
3.
回復

zoew 發表於 2010-5-21 00:00:14 |顯示全部樓層
2. zoew (thz v.much)
回復

月夜貓 發表於 2010-5-21 02:23:58 |顯示全部樓層
2. zoew (thz v.much)
3.月夜貓(thx^^)
回復

chunyiumun 發表於 2010-5-21 19:49:17 |顯示全部樓層
各位謝收PM
回復

孖吉 發表於 2010-5-21 19:58:18 |顯示全部樓層
是十字花呀!如果你自己留種千萬不要用切葉方法呀!
回復

chunyiumun 發表於 2010-5-22 10:12:35 |顯示全部樓層
是十字花呀!如果你自己留種千萬不要用切葉方法呀!
marcuslee 發表於 2010-5-21 19:58

我都唔知佢個名,亦唔識分十字定唔十字,請問你知道佢個名嗎 同埋點解唔好切葉呢?如唔切葉,咁用乜方法修葉呢?因為d葉好亂
回復

孖吉 發表於 2010-5-22 12:16:49 |顯示全部樓層
你的花的花瓣中央有明顯的直紋,這是十字花的特徵。你的花瓣屬於白色中縞,紫紅色外縞。
如果你想知道花的名字,可以影花的正面 (睇哂五瓣的),葉形的特寫(正背面),有没有斑葉,全株 top shot,大小比例,响紫版發問。
但要留意,雖然十字花多數都有名(因為比較衿貴),但係相似的花好多,花友給的名字只可以作為參考,未必可以作準。

十字花是可以修葉。但是你如果用葉繁殖是會走色的,出唔返十字紋,變返普通花。
如果你要自己留種,要用 花菖,頂芽,側芽 繁殖。

至於你說葉很亂,可能你己經有了側芽。側芽是主莖旁生的生長點。一般av只有一個生長點,所有新葉都是由最頂的生長點生出來 (即頂芽)。但如果有側芽,即會有新葉從旁邊的生長點 (側芽) 生出來,葉序會和頂芽生出來的葉不協調,植株形態會唔靚。一般av會去側芽,但十字花郤可取側芽繁殖。

如果你確定有側芽,我再教你如何取側芽繁殖
回復

chunyiumun 發表於 2010-5-22 14:57:34 |顯示全部樓層
多謝你詳盡解釋,讓我能認識十字的特性
頭先睇過,d側芽好細棵,所以等佢大多d先再問你~
回復

zoew 發表於 2010-5-28 13:03:20 |顯示全部樓層
thx , received it
Is this mean I won't have 十字紋?
回復

jycckcck 發表於 2010-6-2 13:41:16 |顯示全部樓層
葉子收到喇, Thanks
回復

chunyiumun 發表於 2010-6-2 15:03:03 |顯示全部樓層
葉子收到喇, Thanks
jycckcck 發表於 2010-6-2 13:41

都多謝你的葉片~
回復

月夜貓 發表於 2010-6-3 21:43:34 |顯示全部樓層
今日收到啦!謝謝你的分享!add6icon
回復

chunyiumun 發表於 2010-6-4 00:36:08 |顯示全部樓層
今日收到啦!謝謝你的分享!
月夜貓 發表於 2010-6-3 21:43

不用客氣~
回復