請教Frozen in Time 插葉問題

作者: Jesation 發表于 2010-5-20 10:01:58
2073 16

網絡圖片:

David 俾o既6塊咁多Frozen in Time葉片,好strong足有兩吋長。

我用同樣的盤,同樣的泥和水,浸了4盤,(兩塊葉俾咗同事,公司泥插瓜咗柴)放同一位窗台有非直射陽光,有3片分別前後幾日由葉頂開始軟爛,我驚成塊葉死,於是剪咗爛果部份,跟住每日爛入d,葉莖已經有根,但最後放入溫室都係保唔住。

David add11icon
只係成功咗 1/6,其中一塊有根出咗3塊葉芽,我keep住施薄肥,佢都係生得好慢,真係frozen一樣,但original果塊葉到而家都係健全o既。

到底點解會咁?通常你o地遇倒咁o既情況會點做?add6icon
孖吉 發表於 2010-5-20 10:28:29 |顯示全部樓層
窗台 - 雖然冇直射陽光,但可能窗台太熱
溫室 - 其實係保濕,有根就唔使入。己經太熱,再入溫室,熱上加熱,死得快 D

分盆前唔好再施肥了,太多肥 D 根會缺水死咖~
回復

Jesation 發表於 2010-5-20 12:01:59 |顯示全部樓層
我都啱啱見你第個post好似話陽光唔得,請問太熱的話係會由根開始爛?定係是但一個位都可以開始爛?

唯一出倒芽果棵冇放溫室喇。明明係放同一位置,佢冇死可能只係好彩。add8icon

咁唯有等佢慢慢長大啦。唔該。add14icon
回復

kobyip 發表於 2010-5-20 12:27:15 |顯示全部樓層
我自己覺得...呢隻野...係龜速生長
由插葉到出苗, 我用左超過九個月...試過比私人獨立屋, 又試過比私家水池佢, 但都係咁樣龜速, 完全唔知佢想點
放佢去窗邊呢, 佢就同我玩軟皮蛇, 收佢返埋枱面呢, 佢又成日好似瞓未醒咁

2008年9月中開始插葉, 插左2個月, 仲係咁既樣

到左2009年8月中, 都中係咁BB

2010年5月20日, 岩岩影, 仲係一棵中苗, 免強得2圈葉, 你話佢想點??

回復

孖吉 發表於 2010-5-20 12:32:05 |顯示全部樓層
我都啱啱見你第個post好似話陽光唔得,請問太熱的話係會由根開始爛?定係是但一個位都可以開始爛?

唯一出 ...
Jesation 發表於 2010-5-20 12:01

太熱係會由葉開始爛,重會爛得好快。另一方面,持續熱的話泥裏面的細菌亦會生長得好快,如果泥不夠通爽,亦會爛根。
回復

Jesation 發表於 2010-5-20 15:18:19 |顯示全部樓層
回復 4# kobyip

咁佢真係冇改錯名,thanks add6icon
回復

Jesation 發表於 2010-5-20 15:18:36 |顯示全部樓層
太熱係會由葉開始爛,重會爛得好快。另一方面,持續熱的話泥裏面的細菌亦會生長得好快,如果泥不夠通爽 ...
marcuslee 發表於 2010-5-20 12:32

明白。add6icon
回復

kobyip 發表於 2010-5-20 15:43:15 |顯示全部樓層
回復  kobyip

咁佢真係冇改錯名,thanks
Jesation 發表於 20-5-2010 15:18

我家下都無晒佢乎...佢鐘意龜...由得佢龜, 無爛唔死, 我已經心滿意足add1icon
回復

siboney 發表於 2010-5-20 20:41:33 |顯示全部樓層
我棵Frozen in Time 最近醒左, 仲有花冧~
我終於知道佢係好怕熱, 想佢生得快d 就放佢係冷氣最凍的地方!
回復

tongtony 發表於 2010-5-20 20:59:39 |顯示全部樓層
講到明係要(及時凍)啦嗎!
回復

siboney 發表於 2010-5-20 21:08:38 |顯示全部樓層
講到明係要(及時凍)啦嗎!
tongtony 發表於 2010-5-20 20:59

佢真係冇改錯名!
回復

siboney 發表於 2010-5-20 22:20:57 |顯示全部樓層
睇番發叔的字花表, 原來我記錯, 我個棵唔係Frozen in Time, 係Ma's Frog Land, 我成日將佢兩個撈亂! 不過Frozen in Time 都應該係怕熱~
回復

Jesation 發表於 2010-5-31 10:22:36 |顯示全部樓層
唉,今日發現生得龜速o既苗,居然有一塊小葉開始爛,剪咗,根未爛,再响佢o地附近放冰箱用果d冷藏劑,希望保得住。
回復

kobyip 發表於 2010-5-31 12:14:43 |顯示全部樓層
唉,今日發現生得龜速o既苗,居然有一塊小葉開始爛,剪咗,根未爛,再响佢o地附近放冰箱用果d冷藏劑,希望 ...
Jesation 發表於 31-5-2010 10:22

你諗住 "雪" 住佢add3icon
回復

Jesation 發表於 2010-5-31 12:39:20 |顯示全部樓層
你諗住 "雪" 住佢
kobyip 發表於 2010-5-31 12:14

係降吓溫 add6icon
回復

kobyip 發表於 2010-5-31 14:36:41 |顯示全部樓層
係降吓溫
Jesation 發表於 31-5-2010 12:39

你真細心add14icon
我的龜苗....仍然都係龜...唔係大好多咋add7icon
回復

Jesation 發表於 2010-5-31 15:20:47 |顯示全部樓層
你真細心
我的龜苗....仍然都係龜...唔係大好多咋
kobyip 發表於 2010-5-31 14:36

我只係唔想玩死太多苗。唉。add8icon
回復