作者: Bmsmaster 發表于 2010-5-20 00:33:33
3103 29
近日漸漸掌握到些少肉肉的經驗和知識, 經常借意行花墟, 一日見到凝蹄肉, 山卡拉買細細粒都幾百蚊, 見到一檔大大粒都只賣3百, 在比較和以為執到平野的心情, 終於買了, 前日又去花墟, 見到有龜甲鸞鳳肉, 大大隻, 又起晒角; 見到一好似叫月復輪鸞鳳肉和綴化了的牡丹, 講價4百元3個, 不肯, 要收4百5, 經壓抑, 決定不買, 但又是經過出卡拉和另一間有肉賣的, 細細不起角的龜甲鸞鳳肉賣2,3百, 細細的月復輪鸞鳳肉也是3幾百, 上次買凝蹄肉的一間都賣4百5, 而那裡的一棵有3吋大, 根本無考慮餘地, 回頭入貨, 再講價420成交。

昨日,  又去花墟, 又見到有新的東西, 但堅持要一百一棵, 講價不成算了, 省點錢, 豈料行到繽紛, 見到有些少的出卡拉叫銀葉布袋的東西, 自己都很喜歡, 但山是賣1280的, 太貴了, 那裡卻只賣250, 山有一棵比他更細的都賣450, 在此比較下, 又忍不住出手, 好在回家後女兒都話幾好睇。

真的很可怕, 由一兩盆, 到花展又買, 現在更是經常買, 以為抵就買, 真的快要毒發破產
綠色兔子 發表於 2010-5-20 10:02:23 |顯示全部樓層
好說好說, 我比較經濟, 買既都係平肉肉, 平均一盆唔過50~
但最大問題係我地方唔夠, 唔想佢露天得黎又要唔阻到屋企人...
好想幫佢地分好幾盆, 但剛剛又訂左四款肉肉...

中肉毒搞到我一個頭兩個大............. add2icon
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-20 10:54:26 |顯示全部樓層
最慘我住舊樓, 又有個天台, 我又懶, 養肉比較好d, 所以中毒, 以前種竹, 森樹, 橡膠樹等, 點知我老婆聽人講竹惹鬼, 又話幾棵大野令天台積水, 竟然用500叫人掉晒我D野
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-20 11:08:48 |顯示全部樓層
(一口一) 唔問下就掉咁大鑊???
咁你真係唔可以買咁貴既肉肉...
或者你試下種D食得既蔬菜, 咁會唔會好D呀?
回復

走得慢 發表於 2010-5-20 17:57:41 |顯示全部樓層
不要買嫁接的。
有無到陶寶看看
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-20 20:38:22 |顯示全部樓層
陶寶在那裡?
回復

1184 發表於 2010-5-20 21:53:27 |顯示全部樓層
大大粒都只賣3百、、、、係邊樹?
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-20 21:57:25 |顯示全部樓層
是不是大陸的網頁, 我見過平過香港好多好多, 凝蹄似都只係幾十蚊, 不過寫過ema
il過去, 不過無回音
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-20 22:46:11 |顯示全部樓層
淘寶既運費唔平...
我而家試緊同台灣賣家交易, 如果唔錯可以再訂時預埋你~
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-20 22:55:21 |顯示全部樓層
好啊, 我剛上網, 看來看去, 見到hk的大陸網, 都只一些很普通的東西
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-20 22:57:09 |顯示全部樓層
台灣品種好多架~
好羨慕囉~
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-20 23:00:12 |顯示全部樓層
你可不可以給我一些銀葉沙葫蘆的資料, 因我昨天買的250就是這東西而不是布袋
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-20 23:01:02 |顯示全部樓層
其實, 我看過一些大陸的肉網, 真的是很平, 因該也比台灣平
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-20 23:20:20 |顯示全部樓層
如果比較起來, 我比較相信台灣...
先訂一次看看貨源ok 唔ok 先~
應該運費都差唔多~

睇過好多人既評語, 淘寶質素有d 唔穩定...

資料要夜少少先搵比你, 我打緊機....
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-20 23:35:05 |顯示全部樓層
比盆肉肉個樣我睇, 我要認樣~
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-20 23:35:16 |顯示全部樓層
你是後生仔女嗎,

少見
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-20 23:39:39 |顯示全部樓層
好少見嗎..........? add9icon
回復

走得慢 發表於 2010-5-20 23:57:28 |顯示全部樓層
台灣哪個網?
回復

Bmsmaster 發表於 2010-5-21 00:03:34 |顯示全部樓層
真是很少年青人會有種植的興趣[img][/img]
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-21 00:06:31 |顯示全部樓層
球來的???
真係肉?????????
回復

12下一頁