開花了! 好高雅!

作者: JoJo 发表于 2010-5-13 22:04:13
6864 40
剛買兩星期的 "加多利蘭"(?) 昨天開花了! 很開心唷!
JoJo 發表於 2010-5-13 22:41:17 |顯示全部樓層

RE: 開花了! 好高雅!

leelee 發表於 2010-5-13 23:48:20 |顯示全部樓層
好靚禾!
dd_dd 發表於 2010-5-14 00:15:37 |顯示全部樓層
翠玉好靚
JoJo 發表於 2010-5-14 00:31:45 |顯示全部樓層
叫翠玉嗎? 買的時候店員還說加多利蘭呢!  雖然是新手,已經愛上千變萬化的蘭花了!
Samtang 發表於 2010-5-14 00:34:28 |顯示全部樓層

這棵唔係翠玉呀,好似叫小春天呀!
但一定唔係翠玉。
翠玉的瓣是純綠色的,無粉紅多色的呀。
Samtang 發表於 2010-5-14 00:39:13 |顯示全部樓層
翠玉好靚
dd_dd 發表於 2010-5-14 00:15

比番張真正的翠玉你看啦,翠玉是這樣的。

JoJo 發表於 2010-5-14 00:49:53 |顯示全部樓層
哇! 好翠呀!
我個BB叫小春天? 個名真好聽!
JoJo 發表於 2010-5-14 01:56:58 |顯示全部樓層
原來是加多利品种 :-
Blc.Greenwich(格林威治)~知名的綠花紅心嘉德,長期以來頗受蘭友喜歡的花種,好種易開花,也是適合新手學習栽種的入門品系之一...
avery 發表於 2010-5-15 08:35:39 |顯示全部樓層
如果我棵 格林威治 開成咁 ... 我一定掉左佢 ...

請自己search下google 格林威治係 咩野樣 ...
avery 發表於 2010-5-15 09:20:54 |顯示全部樓層
...............
SUPERDSQ 發表於 2010-5-15 13:34:05 |顯示全部樓層
通常D人話種花會怡情養性,咁種得越多好個人應該越好就正面丫.......呃人嘅
avery 發表於 2010-5-15 13:40:34 |顯示全部樓層
話你知種花會怡情養性既人通常根本冇種過花
SUPERDSQ 發表於 2010-5-15 13:45:05 |顯示全部樓層
我咪話呃人 LO 鬼叫我又蠢又窮又冇見過世面咩
avery 發表於 2010-5-15 14:01:21 |顯示全部樓層
你係咪又蠢又窮我唔知, 未見過世面可能係事實 ...
SUPERDSQ 發表於 2010-5-15 14:32:38 |顯示全部樓層
你係咪又蠢又窮我唔知, 未見過世面可能係事實 ...
avery 發表於 2010-5-15 14:01

係呀係事實呀!多謝avery你令我識多好多野見識多咗知多咗"一種人"
avery 發表於 2010-5-15 15:25:59 |顯示全部樓層
係呀係事實呀!多謝avery你令我識多好多野見識多咗知多咗"一種人"
SUPERDSQ 發表於 2010-5-15 14:32

我淨係知道有 "一種人" 乜都幫唔到手, 得把死人口唔收 ~

樓主你呢棵叫做 Blc. Yen Corona
= (Lc. Edgard Van Belle x C.intermedia) x Blc. Mem. Helen Brown

種好D可以開成咁 ~
Blc 2.jpg
SUPERDSQ 發表於 2010-5-15 15:40:18 |顯示全部樓層
網友post 幅相开开心心,你又話"開成咁 ... 我一定掉左佢 ..."..邊個死人口唔收??
JoJo 發表於 2010-5-15 16:01:08 |顯示全部樓層
我只係種咗花5日,見到開花,開心咯,咪share 吓囉。
我又唔認識您, 如果資料有誤,多謝賜教!但我不相信  "如果我棵 格林威治 開成咁 ... 我一定掉左佢 ..."、
"我淨係知道有 "一種人" 乜都幫唔到手, 得把死人口唔收 ~ " 呢D說話,係善意同造就人嘅說話;我更加唔相信,呢D說話係你自己打上去,您可能只係被沒有口德的人盜用帳户啫!

我同意發錯資料會誤導別人,拜託您用您嚴正公義去指正這個誤導我的網頁,

http://www.fororchids.net/catalo ... hp?products_id=6735

因我也是從網上搜尋而得的資料,我着實犯下大錯沒有花多點心神去研究求証就從此網頁上cut & paste 資料轉貼我自己的帖子當中,累您費神了。

P.S. 我們此等初級登記花友,實不佩你的資深指導,墾請閣下以後無謂費神閱讀本人之sharing 及 語重深長的指導,謝謝!
avery 發表於 2010-5-15 16:11:15 |顯示全部樓層
網友post 幅相开开心心,你又話"開成咁 ... 我一定掉左佢 ..."..邊個死人口唔收?? ...
SUPERDSQ 發表於 2010-5-15 15:40

上次我同人開拖你就自己對號入座爭住認頭俾人打, 今次上文下理都未搞清楚, 知D唔知D就跳出黎叻唔切 ...

似乎 "未見過世面" 的確係事實, "得把死人口唔收" 亦非你莫屬 ~

全文係 " 如果我棵 格林威治 開成咁 ... 我一定掉左佢 ..."

樓主以為自己果棵係 "格林威治" , 而 "格林威治" 係 14 寸 綠花紅心, 如果開到而家得返 兩寸 係咪俾人呃 ?! 係咪要掉左佢 ?!

樓主兩寸小花                                                 14寸大花 "格林威治"

兩寸小花

兩寸小花

14寸大花

14寸大花

眼又濛耳又聾, 冇見識又叻唔切, 幫唔到手又死淨把口 ... 早透啦唔該 ~
123下一頁