熊童子"肉"照 - 15Sep

作者: 綠色兔子 發表于 2010-5-12 10:03:43
29780 168
houileung 發表於 2010-7-22 20:55:21 |顯示全部樓層
多數係咩月份會出小手??? 我O個盆已經養左差不多一個月, 但都唔見佢有任何改變, 無大到, 無謝到, 無新芽.......
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-24 11:51:55 |顯示全部樓層
回復 121# houileung

D人話熊熊夏天休眠嘛~
可能你屋企好夏天呢~
& 你盆熊熊有根未架?

但季節對我家熊熊冇影響, 所以一直都好肥~
回復

chan4216 發表於 2010-7-24 15:07:38 |顯示全部樓層
回復 121# houileung

我同你的一樣,個幾月都無大無小,KEEP住綠色
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-24 16:32:08 |顯示全部樓層
回復 123# chan4216

keep 住已經好好, 軟趴趴你先驚~
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 12:02:26 |顯示全部樓層
13 July

-----------------------------

30 July

回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 17:19:29 |顯示全部樓層
小熊在出售版出現, 各位問候過小熊的花友可以去望望~~~
回復

chan4216 發表於 2010-8-9 10:14:28 |顯示全部樓層
我想問,如果大意整甩了它一塊葉,是否可以把葉插在泥裡繁殖?
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-9 10:40:46 |顯示全部樓層
回復 127# chan4216

葉插其實係可行架, 不過比起枝插, 成功率當然係枝插既好, 而且要比較小心, 因為隻手好易溶~
一試無防呢~  add7icon
回復

chan4216 發表於 2010-8-9 10:44:29 |顯示全部樓層
回復 128# 綠色兔子

是否要保持泥土濕潤避免溶手??
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-9 11:06:54 |顯示全部樓層
回復 129# chan4216

就係因為濕佢先會溶... add5icon  乾泥...
回復

nataku 發表於 2010-8-9 14:40:38 |顯示全部樓層
咁要幾時先知道佢出左根定出緊根﹖
我就咁濱濱多肉泥+左十滴水+生根粉查傷口
有支插有肉插 插左星半期lu~~
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-9 15:07:15 |顯示全部樓層
咁要幾時先知道佢出左根定出緊根﹖
我就咁濱濱多肉泥+左十滴水+生根粉查傷口
有支插有肉插 插左星半期lu~~ ...
nataku 發表於 2010-8-9 14:40

我記得我唯一一次試過葉插到有出根(望過條根有1cm咁長), 應該都用左成個幾月... (冇用生根粉乜都冇添加)
不過唔好以為有後續, 因為當我當佢正常咁種之後冇耐, 佢就咁溶左...
如果要葉插真係要好有耐性...
回復

nataku 發表於 2010-8-9 18:51:32 |顯示全部樓層
*_*~即系等一個月都唔溶就系目標
請教多一下系咪一個月都唔俾水?
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-9 20:26:29 |顯示全部樓層
回復 133# nataku

至少等一個月... 只係至少...
水... d人話插乾泥到佢生根, 其間只係微量水份.,..
回復

nataku 發表於 2010-8-13 02:04:51 |顯示全部樓層
收到你的熊仔 多謝晒~
你同你既頭像好似~我一見到你就聯想到~
番到屋企安置好新熊同舊熊
就發現支插的已溶...==
好在只系"支"溶"葉"不溶...修剪一下改做葉插
給大家作為參考 我支插的兩星期內只系系第八日俾左15滴水...
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-13 10:24:54 |顯示全部樓層
回復 135# nataku

(一口一)
"你同你既頭像好似~我一見到你就聯想到~"
撞鬼囉~ 有冇可能真係聯想到呀???

"第八日俾左15滴水"
我都唔記得自己一開始幾時比水佢喇, 不過D泥算係保持乾爽左好耐~
回復

ckyshk 發表於 2010-8-15 18:44:27 |顯示全部樓層
小熊入手
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-15 20:34:43 |顯示全部樓層
回復 137# ckyshk

個形態好搞笑~ add6icon
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-17 12:07:51 |顯示全部樓層

換盆後的熊熊~
舖左D碎石o向面減低手仔同泥既接觸~ (試驗性質)
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-20 10:09:47 |顯示全部樓層
熊童子 Cotyledon ladismithen 景天科銀波錦屬,原產地:納米比亞,小型植株,體形優雅,斑錦品種更是格外惹人喜愛。但植株很衰弱,夏季休眠期一定要註意通風,否則在悶熱的氣候條件下常會腐爛死亡。用土要疏松、透氣,少施或不施肥。繁殖用播種或扦插。

突然發現文章!
原來熊熊有黃斑錦同白斑錦!
回復