熊童子"肉"照 - 15Sep

作者: 綠色兔子 发表于 2010-5-12 10:03:43
29638 168
綠色兔子 發表於 2010-6-5 10:52:26 |顯示全部樓層
回復 42# spinnet

嘩~! 一下子生得咁勁既!? 我o個D 生得好慢架~
spinnet 發表於 2010-6-5 10:58:12 |顯示全部樓層
回復  spinnet

嘩~! 一下子生得咁勁既!? 我o個D 生得好慢架~
綠色兔子 發表於 2010-6-5 10:52

我都唔知, 不過生得唔靚啊, 我都試緊枝, 可能要第二代先靚番...add9icon
綠色兔子 發表於 2010-6-5 11:19:30 |顯示全部樓層

回復 44# spinnet

比你睇下一代媽媽~ (09年年頭)
我諗佢應該係實生黎架~
同你o個盆差唔多, 應該二代會肥D~
chambee 發表於 2010-6-6 01:55:24 |顯示全部樓層

回復 45# 綠色兔子
你D熊童子好靚呀, 我都有種, 其實應該係幾時先分下一代出黎呢? 係咪主杆變啡就已經要分?
比你睇下我果2盆, 種左半年多D, 由苗開始種, 而家咁既樣應該分下一代未? thanks!

熊仔1號BB照

熊仔1號BB照

熊仔2號BB照

熊仔2號BB照

熊仔兄弟近照

熊仔兄弟近照
綠色兔子 發表於 2010-6-6 23:38:45 |顯示全部樓層
回復 46# chambee

其實我分株多數係因為佢地逼得濟, 冇話特別幾時分佢地架~
綠色兔子 發表於 2010-6-6 23:40:39 |顯示全部樓層
回復 47# PINK

嘩~ 十幾株... 唔使咁大盆呀?
我只會要小盆栽而已.....
oneonewe 發表於 2010-6-6 23:45:59 |顯示全部樓層
好可愛
綠色兔子 發表於 2010-6-6 23:49:08 |顯示全部樓層
回復 50# oneonewe

當然~ 佢係吸引到我種野既寶寶~
雖然之前都種過紫蘿蘭同空鳳, 但都唔能夠令我咁錫佢地~

熊童子超可愛~~~~~!!!
PINK 發表於 2010-6-7 23:01:48 |顯示全部樓層
回復  PINK

嘩~ 十幾株... 唔使咁大盆呀?
我只會要小盆栽而已.....
綠色兔子 發表於 2010-6-6 23:40

ME TOO, 所以我都無買.
綠色兔子 發表於 2010-6-7 23:17:36 |顯示全部樓層
回復 52# PINK

今日我去左間有小盆熊熊賣, 不過唔太靚~
chambee 發表於 2010-6-8 00:25:59 |顯示全部樓層
回復 48# 綠色兔子

哦~ 咁我果D冇你果D咁濃密即係有排都唔洗分...add9icon
綠色兔子 發表於 2010-6-8 01:17:24 |顯示全部樓層
回復 55# chambee

你睇下你想唔想分囉~
我o個d 係逼住要分, 如果唔係新生出黎o個d 好可憐~
剪完其實都會再生.....
spinnet 發表於 2010-6-10 13:59:17 |顯示全部樓層
我盤側芽已死了, 請問插枝有咩技巧呀?add9icon
綠色兔子 發表於 2010-6-10 14:11:00 |顯示全部樓層
回復 58# spinnet

我插枝冇技巧架... add8icon

(以下係我經驗, 未必一定o岩...)
入左乾泥, 四五日左右比少少水, 真係要少少, 最好由底沁上去~
開頭一兩星期你同佢握手時會覺得佢軟趴趴唔健康, 感覺唔太飽滿咁,
過多輪一直只係比少少水, 佢會開始結實番, 呢個時候佢應該出左根,
不過都係唔可以比咁多水住, 直到見到佢有小新芽突出就正常啦~

可能你o個D 只係唔健康咋~?
spinnet 發表於 2010-6-10 14:52:25 |顯示全部樓層
ok...明白, Thanks. 可能真係條偷芽唔健康啦.
綠色兔子 發表於 2010-6-10 15:18:36 |顯示全部樓層
回復 60# spinnet

熊熊手掌軟少少唔係問題架~ 多肉植物生命力"橫"強~~~
只要你睇番之前我post 過既一代熊熊就知...
綠色兔子 發表於 2010-6-18 10:20:15 |顯示全部樓層

合照~

三大熊獨照 01

三大熊獨照 02

三大熊獨照 03

三只小熊
chan4216 發表於 2010-6-22 01:41:01 |顯示全部樓層
好靚,一直好想買來種,但在街上看到的及不上你種的十分之一
綠色兔子 發表於 2010-6-22 10:47:18 |顯示全部樓層
回復 63# chan4216

多謝讚賞~ 我代熊熊謝謝你既稱讚~~~ add6icon

經多方面分析, 我有理由懷疑佢可以安然渡夏不特止,
仲可以越生越肥, 應該係因為佢夏天處於半室內,
日頭冇野講, 一定好熱, 但入夜後個室溫會偏涼,
(放左o向窗台+有D冷氣= 廿二三度上下)
冷氣又會抽濕, 所以點都唔會過份潮濕, 根本就係秋偏夏既環境~
chan4216 發表於 2010-6-22 11:26:44 |顯示全部樓層
回復 64# 綠色兔子

客氣
    以我所知,大部份熱帶植物都在夏天生長得很快呢,我家的月兔耳、十二卷和仙人掌都瘋狂生長