為何十字花不能插葉(原名:十字花)

作者: jack872184 发表于 2010-5-10 21:22:11
2420 11

請問十字花why不能插葉呢?
And 一些耐熱的紫羅蘭可否在夏天插葉呢?
Thank you~
nwss54510 發表於 2010-5-10 23:14:52 |顯示全部樓層
十字花係由兩種基因結合才出到十字的,
一種係生係葉徑上, 而另一種就生在中心徑上~ (唔係好識形容~"~)
如果用十字花插葉, 好大機會只能承繼到葉徑上既基因~
唔知講你明唔明呢^^"
孖吉 發表於 2010-5-10 23:26:02 |顯示全部樓層
因為用葉插,新的芽是由葉柄其中一個細胞分裂而成,所以只能帶有一種基因

而頂芽和側芽則帶有各層細胞,因此帶有兩種基因
Mahtle 發表於 2010-5-11 02:15:55 |顯示全部樓層
那種子繁植可以嗎?
孖吉 發表於 2010-5-11 02:20:30 |顯示全部樓層
那種子繁植可以嗎?
Mahtle 發表於 2010-5-11 02:15

種籽是由一個細胞長出來的
mfleung12 發表於 2010-5-13 21:29:58 |顯示全部樓層
原來係咁... 我本想問 "為何雙色 AV (或稱十字) 插葉後得番單色, 還以為基因不穩定", 原來係自己井底蛙... ^^"
Tony 發表於 2010-5-13 23:08:12 |顯示全部樓層
雙色AV唔等於十字~
而且十字插葉都未必得返單色,好似下面呢隻咁,佢都係插葉出黎,只係十字冇咗,但仲有噴點
heidi88chan 發表於 2010-5-14 14:10:23 |顯示全部樓層
唔可以插葉, 又唔可以用種子繁殖, 咁D十字係點種出黎ge 呢??
孖吉 發表於 2010-5-14 14:21:38 |顯示全部樓層
唔可以插葉, 又唔可以用種子繁殖, 咁D十字係點種出黎ge 呢??
heidi88chan 發表於 2010-5-14 14:10

http://www.hkplants.com/redirect ... 0139&pid=821528

由側芽,頂芽,花梗 繁殖出來的
mfleung12 發表於 2010-5-15 18:49:38 |顯示全部樓層
未知可否教下那部份是頂芽, 那部份是花梗... 不好意思, 請見諒.
孖吉 發表於 2010-5-15 21:44:12 |顯示全部樓層
未知可否教下那部份是頂芽, 那部份是花梗... 不好意思, 請見諒.
mfleung12 發表於 2010-5-15 18:49

頂芽,即是植株最頂部份 (crown),把這個部份切下來種植,就是一株新的 av

花梗,其實是指花菖,即花梗上有兩塊小葉部份,詳情可以參考這個帖 http://www.hkplants.com/viewthre ... =%E8%8A%B1%E8%8F%96
mfleung12 發表於 2010-5-16 09:53:50 |顯示全部樓層
Or Or.. 原來花梗係咁用, 要忍心割愛真係一啲都唔易, 不過只係兩星期就出芽就好吸引.