新鮮響螺 vs 急凍響螺

作者: hipo 發表于 2010-5-10 14:51:19
24617 31
用新鮮響螺煲湯同用急凍響螺有分別嗎 ?

用新鮮響螺煲湯真的不便宜!
fianfumy 發表於 2010-5-10 18:48:08 |顯示全部樓層
好大分別, 鮮味不同 , 功效我唔知啦 , 你各試一次煲相同材料煲完飲過咪知好大分別...
不過近排係螺的盛產時間 , 我早兩星期買了細細隻的響螺仔, $48/斤, 一斤大約5隻 .
回復

hipo 發表於 2010-5-11 09:51:42 |顯示全部樓層

Hi Fianfumy,

近排係螺的盛產時間   oh  really ? 要多D留意街市行情先得…
我又係早兩星期買了響螺, 大的 , $210/斤. 果隻成 $250……
敲咗個殼後, D 肉得果少少…不過D 湯真的很甜….
就係睇完你個 blog 後, 跟住煲…  好正!
想煲密D俾D 細路飲 (我个女又係病完D咳未好得哂), 所以咪想睇吓急凍響螺有無得諗啫…

Fianfumy, Thank you 哂你 ar  !
回復

Damimi 發表於 2010-5-11 10:09:35 |顯示全部樓層

近排係螺的盛產時間   oh  really ? 要多D留意街市行情先得…
我又係早兩星期買了響螺, 大 ...
hipo 發表於 2010-5-11 09:51

自己/屋企人/同事 識唔識d 泰國人
識既睇下肯唔肯幫妳係泰國果d 鱷魚潭既地方,買d 鱷魚乾番黎煲丫
唔算貴,又放得........不過要去d 佢地local 人去既地方會比較貨真價實d
屋企大妹氣管比較差,成日咳
飲完一排好左好多,不過飲飲下又唔願飲
但都ok,好過以前
同埋盡量叫佢食少d 凍野囉~
回復

hipo 發表於 2010-5-11 11:12:44 |顯示全部樓層
唔識d 泰國人.....
回復

八王爺 發表於 2010-5-11 11:22:23 |顯示全部樓層
乜響螺湯止咳咩?
以前 叔婆都煲響螺湯,不过,佢係洗淨連殼煲!
而且 一斤 3-5只,唔會買好大只果啲。
除咗響螺,仲要落啲乜嘢呢?
会唔会係其它嘢先止咳?響螺只係味甜,易入口?

止咳仲有 川贝雪梨,海底椰,使乜用響螺咁贵?
回復

hipo 發表於 2010-5-11 14:57:39 |顯示全部樓層
其實我寫得論盡….sorry
煲響螺湯係 for 病後 + 平時保健用
But 我阿女病完重有咳咳手尾….
想幫佢攪掂D 手尾啫

八王爺 有セ高見?
回復

八王爺 發表於 2010-5-11 15:21:51 |顯示全部樓層
淨係知道 响螺 滋陰,健脾,秋天喉乾,啲人都會煲,潤潤,皮膚都無咁乾。

如果話病後調理,都要知道係乜病?
普通人食吓燕窩粥都好ok。
但係有啲病連燕窩咁平和的都不能吃!

老人家一般建議平日都可以多飲清補涼煲的湯水,
睇吓配搭啲乜嘢,都可以調理,又有益。
回復

Monse 發表於 2010-5-12 00:32:46 |顯示全部樓層
淨係知道 响螺 滋陰,健脾,秋天喉乾,啲人都會煲,潤潤,皮膚都無咁乾。

如果話病後調理,都要知道係乜病 ...
八王爺 發表於 2010-5-11 15:21

王爺,
清補涼煲的湯水....? 仲要睇埋寒咳定熱咳, 飲錯左湯水手尾仲長啊, ...咳到甩肺都似...!
回復

fianfumy 發表於 2010-5-12 01:21:39 |顯示全部樓層
我又係早兩星期買了響螺, 大 ...
hipo 發表於 2010-5-11 09:51

10-0413 響螺 (3).JPG
我就是買這種細細隻啦, 好似這幾天又見唔到啦, 不過就快又休魚期啦...

大大隻響螺那種太貴啦, 我唔捨得買 , 仲要用來煲湯囉...
上次我囡囡因痾嘔, 瘦了很多及胃口不好, 所以我才用響螺仔, 主要是當時街市有而且平好多囉...
其實響螺唔算太補, 好溫和呀 .
  一般病後康服幾天我會煲一些開胃健脾湯水比囡囡飲, 主要會用准山茨實蓮子, 多數我會用山斑魚架, 但剛剛碰巧響螺平咪響螺囉...

至於鱷魚肉, 以前都會在泰國搵D朋友買, 但後來知道他們原來都唔肯定是真定假 ,  直至幾年前, 見到有急凍的, 而且急凍係有許可證而且入口有檢疫 , 我已改用急凍鱷魚肉, 鱷魚排骨煲囉 , 我加了川貝, 瘦肉, 無花果煲 ( 熱咳才適用)  , 至於功效都有喎 , 咁我就不用辛苦去搵鱷魚肉乾, 還要想真假之分.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-12 10:22:39 |顯示全部樓層
王爺,
清補涼煲的湯水....? 仲要睇埋寒咳定熱咳, 飲錯左湯水手尾仲長啊, ...咳到甩肺都似...! ...
Monse 發表於 2010-5-12 00:32

中醫話清補涼飲唔壞人架,放心~
回復

sukyee0227 發表於 2010-5-12 13:25:54 |顯示全部樓層
乾鱷魚肉對氣管都好有用 , 我氣管唔舒服時,煲乾鱷魚肉就好好多!好多人都用乾鱷魚肉煲湯!
回復

八王爺 發表於 2010-5-12 16:14:03 |顯示全部樓層
王爺,
清補涼煲的湯水....? 仲要睇埋寒咳定熱咳, 飲錯左湯水手尾仲長啊, ...咳到甩肺都似...! ...
Monse 發表於 2010-5-11 17:32

唔該唔知清補涼係乜嘢就唔好亂講,嚇親人!

清補涼:
淮山
玉竹
蓮子
茨實
龍眼肉

我唔知以上有乜嘢會引致人咳到肺甩?
回復

Monse 發表於 2010-5-13 04:03:44 |顯示全部樓層
唔該唔知清補涼係乜嘢就唔好亂講,嚇親人!

清補涼:
淮山
玉竹
蓮子
茨實
龍眼肉

我唔知以上有乜嘢會 ...
八王爺 發表於 2010-5-12 16:14

噢, 對唔著啊, 我以為是偏涼的湯水, 我以後都唔敢亂發言了.
回復

hipo 發表於 2010-5-13 09:11:58 |顯示全部樓層
我就是買這種細細隻啦, 好似這幾天又見唔到啦, 不過就快又休魚期啦...

大大隻響螺那種太貴啦, 我唔捨 ...
fianfumy 發表於 2010-5-12 01:21

Fianfumy,

I tried once dried crocodile meat... I think it might be more secure to use the freezed one as it has got cert !
Will try later.....  But, where can I find the dried one or the freezed one, can you let me have some indication ? (or send PM to me lar)
Many thanks !
回復

比得大帝 發表於 2010-5-13 09:26:09 |顯示全部樓層
我都未飲過新鮮響螺煲嘅湯, 飲乾響螺煲湯已經覺得人間極品, 真係好想試吓新鮮響螺湯

請各位食家食神傳受個新鮮響螺湯的recipe一用, 不勝感謝
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-13 11:27:11 |顯示全部樓層
用簡單材料都可以好好味,如薑片,圓肉,杞子,西施骨就ok啦~
回復

八王爺 發表於 2010-5-13 16:27:25 |顯示全部樓層
响螺湯好簡单都得。

就咁煲雪耳蜜棗都好好味,加多塊瘦肉都得。

淮山杞子玉竹沙參+老雞 又得。

宁波一帶有人用 荷葉+豆腐+雪菜 煲都得!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-13 16:30:21 |顯示全部樓層
响螺湯好簡单都得。

就咁煲雪耳蜜棗都好好味,加多塊瘦肉都得。

淮山杞子玉竹沙參+老雞 又得。

宁波一帶 ...
八王爺 發表於 2010-5-13 16:27

而家都好難買到新鮮雞,好耐冇整雞湯啦~
回復

irishuen 發表於 2010-5-13 18:51:28 |顯示全部樓層
我聽老一輩講, 用新鮮的響螺/急凍的煲出黎既湯水會比用乾片的較濕熱

響螺湯好好味呀! 煲完仲可以食螺...正!
回復

12下一頁