果樹落肥一問

作者: maggieklliu 發表于 2010-5-1 11:41:26
1438 9
請問各位種果樹的話 , 大家比較鐘意落咩肥呢????而果種肥有咩好處同壞處?
kitty 發表於 2010-5-14 14:19:17 |顯示全部樓層
磷鉀肥,  可以始實根莖

評分

查看全部評分

回復

maggieklliu 發表於 2010-5-14 22:05:56 |顯示全部樓層
回復 2# kitty

我去買泥個老細教我落雞屎, 佢話包含氮磷鉀肥 !!!! 不過我見呢度D人多數都用花生麩 , 骨粉.....好似好少人用雞屎, 唔知點解呢?!
回復

小田菜菜子 發表於 2010-5-16 12:21:34 |顯示全部樓層
曾經問過d前輩,淨落花生麩和骨粉係唔夠肥力,可以加埋街市魚檔d下欄、枯枝葉等等
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-16 15:57:28 |顯示全部樓層
回復 4# 小田菜菜子

THX !
回復

PACO 發表於 2010-5-17 08:05:09 |顯示全部樓層
回復 3# maggieklliu

雞屎肥因為多數已腐熟完成(已發酵),可直接被植物吸收,亦較快見到成效,但用花花麩,因未經過發酵,所以當你將麩粉落了泥土後,要佢經過發酵程序(過程可產生高熱,虫鼠,惡臭問題出現!!)才可被植物吸收!至於加入其他廚餘or魚腸呢,都係嗰句過程可產生高熱,虫鼠,惡臭問題出現!!),而且要等發酵後先被吸收,所以成效亦較慢!!
   要選擇用咩肥,好睇你想見到棵植物比d咩你囉,要清楚氮,磷,鉀,的分別,你就可以放心落肥,而且事半功倍添,希望冇答錯你啦!!

評分

查看全部評分

回復

vancyhome 發表於 2010-5-17 17:12:26 |顯示全部樓層
我用雞屎(不過真係好臭add5icon)喺錦田買$180大包過兩包米,每兩星期沿邊落小小喺啲植物度再用啲泥蓋面,咁就又肥唔臭唔野蟲蟲,不過並不通用於所有植物,有啲植物唔受得嘅,好易會造成肥害。add12icon
回復

適少少 發表於 2010-5-17 17:29:43 |顯示全部樓層
老友,
薄肥密加。鷄屎好嘢嚟架,有機肥料。細個果陣跟我娘種菜,時時用鷄屎做肥,D菜好甜.好好味架。
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-17 19:10:38 |顯示全部樓層
回復 7# vancyhome

請問例如有咩植物唔可以用雞屎呢???
回復

greengreen 發表於 2010-5-18 12:41:33 |顯示全部樓層
我用雞屎(不過真係好臭)喺錦田買$180大包過兩包米,每兩星期沿邊落小小喺啲植物度再用啲泥蓋面, ...
vancyhome 發表於 2010-5-17 17:12

Do you have detail address ?

Thank You !
回復