郵差叔叔的威力

作者: wct119 发表于 2010-4-30 22:13:09
4697 18

今天收到一位花友寄來的回郵盒子,
才領略到郵差叔叔的無窮威力:

其實這個鐵盒都好硬淨,
我想幫花友屈番正佢都唔得,
只是郵差叔叔真的太粗暴,
想將郵包夾硬塞入郵箱,
令盒仔變成廢鐵.
k_y_chu12 發表於 2010-4-30 22:18:00 |顯示全部樓層
太誇張了......如果膠盒既咪爛埋...難道鐵盒都唔夠安全?add5icon
curiosity 發表於 2010-4-30 22:19:33 |顯示全部樓層
好彩我無用過這種鐵盒
之前睇POST都講過鐵盒易爛
反而膠盒會好D
charles604498 發表於 2010-4-30 22:21:13 |顯示全部樓層
郵差叔叔好燥熱喎,有不滿有怨氣
p@g 發表於 2010-4-30 22:23:27 |顯示全部樓層
錯啦, 岩岩我回郵的膠盒也撞爆了回家
hellokitty_971 發表於 2010-4-30 22:24:04 |顯示全部樓層
好離譜呀, 郵差叔叔勁呀add12icon
curiosity 發表於 2010-4-30 22:28:11 |顯示全部樓層
錯啦, 岩岩我回郵的膠盒也撞爆了回家
p@g 發表於 2010-4-30 22:23

連膠盒都不保
咁以後寄野點算好??
p@g 發表於 2010-4-30 22:31:48 |顯示全部樓層
連膠盒都不保
咁以後寄野點算好??
curiosity 發表於 30/4/2010 22:28

咁我個盒又唔係爛得好利害, 似係比佢地當左毒品咁
搵野叉開左個信封, 所以連個盒都叉爆左add1icon
kobyip 發表於 2010-4-30 22:35:09 |顯示全部樓層
嘩....睇完好擔心添, 我仲等緊我個膠盒回家呀add8icon
蕙蕙 發表於 2010-4-30 22:52:17 |顯示全部樓層
我都試過用硬膠盒比郵差亂塞入郵箱, 結果變左好多碎片,
但用軟膠盒加上在信封面寫上"勿壓", 咁又ok播
jeffiau 發表於 2010-5-2 19:05:43 |顯示全部樓層
我都試過用硬膠盒比郵差亂塞入郵箱, 結果變左好多碎片,
但用軟膠盒加上在信封面寫上"勿壓", 咁又ok播 ...
蕙蕙 發表於 2010-4-30 22:52

是的, 在信封上寫著"請勿壓, 請輕放",
郵差叔叔會識做
孖吉 發表於 2010-5-2 21:13:59 |顯示全部樓層
郵差叔叔會識做
jeffiau 發表於 2010-5-2 19:05

大家唔好咁天真啦~

郵差打開個郵茼內有一千幾百封信,你估佢會逐封睇吓有冇 "請勿壓, 請輕放" 呢幾個字先做野嗎?到佢睇到你果幾隻字個盒己經扁哂喇~

記住:信封係用來寄信,寄紙o既,係壓得o既。你地以為用信封寄紙盒/的嗒糖盒可以安全到埗,只係活响自己個人世界的想法,大概連郵差果袋信有幾大,有幾重都未留意過

呢個情況,如果你 寄包裏 可能會好 d,因為大家都知包裏唔壓得丫嘛。但如果你寄的盒本身係唔夠力,就算寄 包裏 都未必會完好啦~

重有就係,請大家寄盒仔之前問一下對方個信箱入口有幾大,唔好俾 d 難題派信果個:如果個盒係大過個信箱口小小,咁佢究竟係大力 d 塞入去丫?定係叫收信果個下一個工作天去 post office 攞?兩個選擇都有人唔鐘意 (尤其是要返工的人唔會鐘意去 post office)
violet_bb 發表於 2010-5-2 22:33:16 |顯示全部樓層
回復 1# wct119
其實我之前試過寄卡名盒,葉子返到黎,係連盒帶葉湯開左,有明顯被壓跡象。葉子在個多星期前收到,浸在水中到現在仍然軟軟的。
孖吉 發表於 2010-5-2 22:39:18 |顯示全部樓層
俾個貼士大家,台灣郵差的郵袋的 "標準" 重量係 66 磅

Hard fact of life: 你將你個盒放响 66 磅重物下面,離地 半 呎放落地 ... 唔爛的話,你先好話個盒實淨
violet_bb 發表於 2010-5-2 22:52:30 |顯示全部樓層
回復 14# marcuslee

同意!
一定唔係派信時夾硬塞爆既,(因為呢個eclipse盒高度只係2cm,未至於塞唔落),而係郵件太多太重,壓扁同壓爆!
下次可能需要用....木盒至得!
wct119 發表於 2010-5-2 23:17:36 |顯示全部樓層
郵差叔叔會識做
jeffiau 發表於 2010-5-2 19:05

如果郵差叔叔見到的話,我都相信佢會識做,
但每日佢地派咁多信未必會留意到,
亦可能留意到時已經太遲.

回復  marcuslee

同意!
一定唔係派信時夾硬塞爆既,(因為呢個eclipse盒高度只係2cm,未至於塞唔落),而 ...
violet_bb 發表於 2010-5-2 22:52

我相信係夾硬塞爆的,
去郵箱取信時係見到個郵包入左一半,一半在外.
個eclipse盒高度係2.2cm,(參看這裡)
而我屋企個郵箱入口係高 2cm.

我都十分體諒郵差叔叔是相當辛苦的,
香港的郵政有賴他們才這麼高效率,
最近寄的幾封回郵不需廿四小時已經寄到收件人手上!
謹此向他們致以崇高的敬意.

但另一方面,我們也不能因此迴避一些事實.
孖吉 發表於 2010-5-2 23:31:17 |顯示全部樓層
我又中咗,寄果個冇問清楚對方個信箱有幾高 !
cherrylwy 發表於 2010-5-2 23:59:23 |顯示全部樓層

我覺得最穩陣都係用一些有彈性的軟膠盒,就好似優xx品的話梅盒,一定要軟軟地身的,遇到巨大撞擊會卸到力,如果好似的答糖盒咁硬就唔得,不過好少有薄過2cm的,唔知我咁講你地明唔明呢?
孖吉 發表於 2010-5-3 00:11:46 |顯示全部樓層
如果要參考軟膠的盒子,樓主和我都有幾個提議:
http://hkplants.com/thread-48970-1-1.html
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=17698