開花了T_T

關閉 [複製鏈接]
作者: seed 發表于 2007-12-28 03:15:32
3153 9
嗚~~~
點解咁快開花架
都唔知生唔生到側芽tim
271207 plants 006.jpg
271207 plants 003.jpg
271207 plants 004.jpg
seed 發表於 2007-12-28 03:20:04 |顯示全部樓層
八王爺你還認得佢嗎?
想問開完花後要給佢補補身嗎?
用花宝20-20-20可以嗎?
回復

八王爺 發表於 2007-12-28 06:47:51 |顯示全部樓層
哎吔 Guzmania 'Cousin It' ... 太美了。

多拍些图片吧!

不用担心,等花开完,它仍能生長一年以上!
这一年裏,它能長出 2-3個 囝囝的。
一般在中心長出來。一定能的。
不过,小心夏天太热。 最好保持15-25度之間。

恭喜你啊! 这花也是我的「心頭好」之一。
多谢你的分享。

回復

wong 發表於 2007-12-28 17:18:44 |顯示全部樓層
驚艷......d葉會變紅色.....
生多d仔仔益下d花友....
回復

seed 發表於 2007-12-30 14:45:51 |顯示全部樓層
謝謝八王爺同wong
原來還有一年的時間
咁我都安心番d
希望能成功生出小芽與大家分享

再影了些相
開多了兩朵花
但却給麻雀仔啄壞了
連葉子佢地都咬上幾囗
281207 plants 007.jpg
281207 plants 011.jpg
281207 plants 012.jpg
281207 plants 018.jpg
281207 plants 020.jpg
281207 plants 023.jpg
281207 plants 025.jpg
281207 plants 026.jpg
281207 plants 030.jpg
回復

八王爺 發表於 2007-12-31 10:22:13 |顯示全部樓層
真係好靚 !

靚爆 ~~

雀仔咬唔緊要。 不过,唔好晒太多太阳就真。
哩个 星期溫度下降,晚上唔好被大风吹襯!
回復

seed 發表於 2007-12-31 15:43:08 |顯示全部樓層
唔! 明白
黃昏時我會收番佢入屋的
只有幫佢影相時才搬到有太陽的地方
我會留意不要太久的
謝謝
回復

八王爺 發表於 2008-10-28 15:25:28 |顯示全部樓層
唔知 現情況如何?
回復

seed 發表於 2008-10-31 22:20:45 |顯示全部樓層
我返來la,
冇辨法一定要行開一段時間
d盆栽靠家人幫我打理
......傷亡慘重T_T....連之前花友送我的靚靚花種子都冇埋... 很可惜同抱歉!

T_T.... 鳳梨...天南星同魔芋... 都沒了... 連很喜歡的霸王都只剩下那個曾甩頭的....

團覯的鳳梨們在我走前都出了兩個bb, 但現在都一齊沒了...T_T....
回復

八王爺 發表於 2008-11-1 06:57:41 |顯示全部樓層
下次你走之前,記得聯絡我,叫我去你屋企攞D靚花花走。
真係可惜,咁名貴和美麗的品种在香港失传咗。
回復