青梅2010 - 1 梅子酒

作者: N-Blythe 發表于 2010-4-20 00:32:21
20919 47

青梅2010又開始
2009年第一次自從開始釀製梅酒後,沒想到,一喝就愛上了。釀得好的梅子酒,容合了水果酒的果香甜柔、蒸餾酒的濃烈,交揉一體,令人份外沉醉。
每年四月,是酸梅子收成的季節,也是浸青梅酒的最佳時期,製作方法簡單! 有興趣不妨一試!

如果要做就快喇,買青梅時已經到季尾了,過咗就要等下年架啦

Image274~00 -1b.jpg

【梅子酒製作方法】
材料準備:
1、先把青梅1kg洗淨,用清水浸泡12-15小時即可去除澀味,翌日取出青梅晾乾 (一定要)
2、準備好酒 1Litre,除了用米酒,也可以Volka、日本清酒、高粱酒
3、準備好冰糖600g,選用較大塊黃冰糖
4、準備大玻璃樽,洗淨,用熱水過一過內部,自然風乾,浸漬前,用少許酒洗一洗內部作消毒。

製作過程:
用竹籤小心地將梅果的臍部之果蒂剔除,因果蒂含有單寧及苦味樹脂會使梅酒呈現苦澀味,影響酒的風味。
浸泡前用竹針在青梅的果實上扎刺很多洞穴,使佐料能滲入果肉內,青梅果實不會萎縮,浸泡後取出之梅果風味較佳。

將青梅和糖交互堆積在容器內,除梅果外,可加入杏仁、梅葉、紫蘇、杞子、龍眼肉、桂花 (依個人喜好而加入)等任何一種,或任二種,或三種一併加入,以增加梅酒之獨特風味。,最後將酒靜靜地注入。為使果實不皺縮,最初時將每層加入糖1/3量,待1/3量糖溶解後,將剩下的2/3量糖每隔三至四個月再加在頂層上,也就是說,如一時將大量糖加入的話,由於糖的濃度滲透壓急遽昇高的關係,果實內之水分會被取走,導致青梅表面變硬,而縮皺起來。

各人可以根據自己喜愛的味道進行泡制時間,通常3個月~12月,如果想吃梅子就泡時間短,如果想喝濃香的梅子酒就泡12個月。

酒最好是選者高度的,估計酒精度數是原來的1/3,如採用低度的酒,估計到時候的酒味道較淡,應考慮自己喝酒的情況而選擇酒精的度數。

儲存:
容器下料完成後,必須將容器完全密封要放陰涼無陽光的地方,每隔約3個月將容器搖動,使冰糖之溶解。約3個月左右變成澄清琥珀色的梅酒。
梅酒越存放得久就越香諄 !

小貼士 :  
用少許保鮮紙封樽頂,再蓋上樽蓋。
青梅含有多種維生素同微量元素,多種氨基酸,有“淨血、解毒、殺菌”的功效,怪不得日本人養成了每天吃兩枚酸梅的習慣。,。。。

第一次浸的梅酒 -2009年

評分

查看全部評分

carlo 發表於 2010-4-20 00:37:00 |顯示全部樓層
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-20 13:20:13 |顯示全部樓層
我都滲左呀. 今年係第3次滲. 而家仲要滲埋比朋友及亞哥
呢種梅酒.真係一喝就上癮.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-20 14:37:46 |顯示全部樓層
要搬去講飲講食果度~
回復

八王爺 發表於 2010-4-20 15:13:36 |顯示全部樓層
咁多糖,小心吸取過量糖份。
都係喝 vodka + soda water 好啲。
回復

jellyfishy 發表於 2010-4-20 15:25:03 |顯示全部樓層
講解詳細~~~ 真讚啊~~~
回復

N-Blythe 發表於 2010-4-20 16:05:54 |顯示全部樓層
謝謝欣賞。

回覆八王爺,須然加了600g冰糖,因青梅實在太酸及有苦澀味,把它浸在酒裡,冰糖就起了中和的作用了,試飲了舊年浸製的梅酒,真的香氣濃郁,酒液成琥珀色,果香交融,清爽宜人。

青梅具有護肝和清除血液垃圾之功效,所以即使是喝得有點過也不會太傷身。
回復

irishuen 發表於 2010-4-21 00:39:39 |顯示全部樓層
我都浸左呀~
我仲有浸士多啤梨酒~
回復

fianfumy 發表於 2010-4-21 00:39:54 |顯示全部樓層
我今年都浸了2次啦, 每次都買5斤梅 , 我是用清酒浸呀 !
至於加杞子, 圓肉又未試過喎 , 好唔好味呀 ?
回復

acmc 發表於 2010-4-21 08:51:57 |顯示全部樓層
青梅去街市生果檔買? 好似唔多覺眼!
回復

jellyfishy 發表於 2010-4-21 09:16:14 |顯示全部樓層
日本清酒選那種好? 一般應買那一個價格的清酒?
回復

N-Blythe 發表於 2010-4-21 11:03:22 |顯示全部樓層
回復 8# irishuen

舊年浸青梅酒時亦同時浸了士多啤梨、桑子、檸檬,味道亦不錯,如果你開瓶品嘗時,請與我們分享啊! 36.gif
回復

irishuen 發表於 2010-4-21 13:45:03 |顯示全部樓層

前排某報章講過話飲桑子酒有補血作用, 令面色紅喎~
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13921668

我都想試....

我見過"裕記"有梅賣呀~
$7.5一包
回復

N-Blythe 發表於 2010-4-21 15:24:46 |顯示全部樓層
回復 9# fianfumy

梅酒加了杞子、圓肉、紫蘇,能增添增添酒香,色澤漂亮,更有行氣與明目,補血聖品。杞子的甜份,梅酒更甘醇。
回復

N-Blythe 發表於 2010-4-21 15:31:59 |顯示全部樓層
回復 10# acmc

花墟及部份菜檔
上星期在屯門街市旁的菜機檔仍有售賣
回復

N-Blythe 發表於 2010-4-21 19:26:53 |顯示全部樓層
回復 11# jellyfishy

清酒會更香醇 不過會貴D。
回復

irishuen 發表於 2010-4-21 22:52:02 |顯示全部樓層
回復  acmc

花墟及部份菜檔
上星期在屯門街市旁的菜機檔仍有售賣
N-Blythe 發表於 2010-4-21 15:31

我都係呢檔買左~!
佢放係入面果d 靚好多
回復

fianfumy 發表於 2010-4-21 23:52:59 |顯示全部樓層
日本清酒選那種好? 一般應買那一個價格的清酒?
jellyfishy 發表於 2010-4-21 09:16

浸酒用的, 真不需要用太靚的酒呀 ,  買最cheap 都得啦, 我第2次浸用白雪 (13-14%) , 其實可以買高d度數的清酒都得呀 !
回復

八王爺 發表於 2010-4-23 17:18:50 |顯示全部樓層
好喇,又係講酒的時間。
其實唔使浸,就咁用白酒/米酒/清酒/伏特加 + 糖 都係好好味,而且易入喉。
因為 用咗 1公升 酒 + 600g 糖,比例係大過 2:1,點會唔好飲?
加咗 生果,讓酒味中有果味,女仕實鍾意!

所以酒精濃度越低,酒味越淡,最好用伏特加 或者 孖蒸,咁樣浸完先仲有酒味。
實際上飲一杯梅酒,有三份一係糖!

於是即使只係浸咗一日(約24小時),啲糖如果溶晒,倒出黎一樣好好飲,不過果味少啲!
回復

fianfumy 發表於 2010-4-24 02:34:43 |顯示全部樓層
好喇,又係講酒的時間。
其實唔使浸,就咁用白酒/米酒/清酒/伏特加 + 糖 都係好好味,而且易入喉。
因為 用 ...
八王爺 發表於 2010-4-23 17:18

王爺講得冇錯呀 , 我除了有用清酒, 我另有一樽用三蒸呀 , 而且我會按比例落糖, 唔想浸到d酒會甜到嘔呀 !
回復

123下一頁