香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 麥芽糖夾梳打餅

麥芽糖夾梳打餅

作者: 八王爺 发表于 2007-12-27 17:16:35
4322 8
話說上次在 花鳥魚虫 帖度 講过,

細個 果陣时 在 鳮寮泳池游完水出黎,一定食 麥芽糖夾梳打餅。

奌知 miss 咗 北區個 展覽,卻在 工展會有得食! 仲係 $1 件!
好 怀旧 feel .....

工展會 去到 1月1日 咋! 今次咪走鳮!
jellyfishy 發表於 2007-12-27 17:33:34 |顯示全部樓層
yi~ I love this too~~  must accompany a can of coke! haaa~~
but I usually eat this during CNY 'fa shi'.
八王爺 發表於 2007-12-27 17:49:01 |顯示全部樓層
阿 金 : 乜你 依家 打唔到中文? 成日 鬼声鬼气啊!
sophie 發表於 2007-12-29 22:46:05 |顯示全部樓層
今時今日, 仲有$1件餅仔, 真係夠晒復古
jellyfishy 發表於 2007-12-29 23:24:47 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-12-27 17:49 發表
阿 金 : 乜你 依家 打唔到中文? 成日 鬼声鬼气啊!

yes, I am always staying in hospital with mum, and can only use other people's notebook (eng. win. only).
hey~ don't tell me u guys don't understand my simple english ah!
jolin 發表於 2007-12-30 10:31:26 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-12-27 17:16 發表
話說上次在 花鳥魚虫 帖度 講过,

細個 果陣时 在 鳮寮泳池游完水出黎,一定食 麥芽糖夾梳打餅。

奌知 miss 咗 北區個 展覽,卻在 工展會有得食! 仲係 $1 件!
好 怀旧 feel .....

工展會 去到 1月1日 咋! 今次咪走 ...

我阿媽以前都係住鷄寮的,唔怪之得她都話鍾意食麥芽糖梳打餅.不過其實DIY都唔係好難,在華潤都有嗰隻麥芽糖,再加埋包梳打餅咪ok囉
Tony 發表於 2007-12-31 14:07:01 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2007-12-30 10:31 發表

我阿媽以前都係住鷄寮的,唔怪之得她都話鍾意食麥芽糖梳打餅.不過其實DIY都唔係好難,在華潤都有嗰隻麥芽糖,再加埋包梳打餅咪ok囉  

哈哈~~~我最鍾意整來食...
gtrnismo 發表於 2008-1-7 17:55:28 |顯示全部樓層

有樣野吾明

原帖由 Tony 於 2007-12-31 14:07 發表

哈哈~~~我最鍾意整來食...

點解吾直情出隻麥芽糖既餅呢?

我真系好中意呢樣野同馬仔

因為夠甜
牙鈴 發表於 2008-1-28 18:55:45 |顯示全部樓層
我記得f.1果年都有整麥芽糖餅泥請d外國人食呀