返回列表 發新帖

"黃家天下第一辣"跌花求助"(更新於21/7/2010)#47

作者: 龍姑娘 發表于 2010-4-15 16:16:48
5133 45
龍姑娘 發表於 2010-7-20 07:35:52 |顯示全部樓層
回復 45# faifai2002
嘩~~乜原來"黃家天下第一辣"來頭咁勁!!!!add7icon
其實最珍貴唔係乜野品種,而係園藝館花友無私的分享,
呢度已經成為報章之外,另一個每日都一定要瀏覽既網站add6icon
回復

龍姑娘 發表於 2010-7-21 08:53:11 |顯示全部樓層
今日較空閒映返兩張相俾黃夫人交功課至得

有花友問椒椒有幾高,佢而家有21"高

昨晚發現盆中有兩粒花蕾(1開1未開)跌咗,請問有甚麼肥料能幫助結果呢??
還是帶咗佢地返屋企,無校園咁好陽光,令佢地變瘦弱咗??
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-21 12:13:31 |顯示全部樓層
龍姑娘你好
我一直都有留意你個帖
我有一些圓椒(燈籠) 都跟你的情況好相似
它們看似好健康. 就是有細小花蕾時又謝左. 都係長不出花來. 希望都知道咩原因啦!
我都有定時加雞c肥(1個月一次), 炭灰(2wks一次)...卻不知道不開花原因...
反而有一些指天椒無加肥咁密.反而開花又結果添..真係難明!
回復

Ivana 發表於 2010-10-4 11:43:03 |顯示全部樓層
回復 42# 龍姑娘

龍姑娘.....你好耐無update啦
天下第一椒成椒未呢?
回復

Hope_HK 發表於 2010-10-4 16:37:48 |顯示全部樓層
薯仔仲未有花,但係就有隻不知名既蟲蟲訪客,借問官倌高姓大名呀???
龍姑娘 發表於 2010-4-15 16:29

大稻緣蝽 Leptocorisa acuta
回復

黃太 發表於 2010-10-12 21:05:06 |顯示全部樓層
今日較空閒映返兩張相俾黃夫人交功課至得

有花友問椒椒有幾高,佢而家有21"高

昨晚發現盆中有兩粒花蕾( ...
龍姑娘 發表於 2010-7-21 08:53

龍姑娘係你個人空間度留咗信訊有冇收到呀!
回復