那裡買到水藍星?

作者: softstar 发表于 2010-4-13 22:56:31
5037 17
各位好,

請問那兒可以買到水藍星?? 去了花墟也找不到.

另, 除了水藍星, 白掌, 粉紅掌外, 還有那些水種植物是有花的呢??

謝謝
hellokitty_971 發表於 2010-4-13 23:55:10 |顯示全部樓層
各位好,

請問那兒可以買到水藍星?? 去了花墟也找不到.

另, 除了水藍星, 白掌, 粉紅掌外, 還有那些水種植 ...
softstar 發表於 2010-4-13 22:56

粉紅掌, 今日花墟, 對住雀仔街 果檔有得買~
softstar 發表於 2010-4-14 21:04:06 |顯示全部樓層
粉紅掌, 今日花墟, 對住雀仔街 果檔有得買~
hellokitty_971 發表於 2010-4-13 23:55

多謝你的消息, 我係花墟都見到好多粉紅掌
但我最想要水藍星呢~~~
softstar 發表於 2010-4-25 13:44:51 |顯示全部樓層
已買到水藍星, 一個星期了, 開了3朵花

biru 發表於 2010-4-26 21:29:26 |顯示全部樓層
nice little beauties~
cherrysm 發表於 2010-4-29 22:05:26 |顯示全部樓層
我見到花墟有一檔有
samme 發表於 2010-5-3 09:47:24 |顯示全部樓層
回復 4# softstar

請問你在那裡買到架??
softstar 發表於 2010-5-4 19:55:01 |顯示全部樓層
我記得嗰日去完花寶, 沿住洗衣街, 運動場道, 再到花園街咁行咗一個圈
得一間鋪有得賣, 每盆$10
1184 發表於 2010-5-7 21:49:04 |顯示全部樓層
今日見太子道鵬o有,放係行人路,六蚊定八蚊一小盆
芝士波 發表於 2010-5-10 22:54:22 |顯示全部樓層
我買左6蚊一盆,都好大盆下架..
不過有2條蜈蚣送=0=
samme 發表於 2010-5-17 01:11:45 |顯示全部樓層
我今天在花墟都見到水藍星, 不過下面浸水的葉子都浸到爛了, 我聽人講, 水藍星不可以用水種, 浸了水的葉子會浸爛, 係咪架??
Mango 發表於 2010-5-17 13:00:37 |顯示全部樓層
我想問 ~ 太長o的藍星怎辦呢~ ?
因為佢生o左得好長~ 都有 20 cm 左右了~~ 越生越長 ~ = = || 點攪~~
可以 cut o左再種嗎~ ????
softstar 發表於 2010-5-17 13:43:49 |顯示全部樓層
葉梗係唔好浸水la
我一直都係水種, 無問題喎, 仲開好多花, 雖然一日左右就會謝

我今天在花墟都見到水藍星, 不過下面浸水的葉子都浸到爛了, 我聽人講, 水藍星不可以用水種, 浸了水的葉子會 ...
samme 發表於 2010-5-17 01:11
softstar 發表於 2010-5-17 13:45:17 |顯示全部樓層
太長可以cut咗佢, 我試過, 無事

我想問 ~ 太長o的藍星怎辦呢~ ?
因為佢生o左得好長~ 都有 20 cm 左右了~~ 越生越長 ~ = = || 點攪~~
可以 c ...
Mango 發表於 2010-5-17 13:00
Mango 發表於 2010-5-17 13:52:45 |顯示全部樓層
咁 cut o左o的藍星~ 可以插在水中再種嗎 ??
同埋想問~ 當佢根下再生o的 bb 的藍星出來~ 可以 cut o左佢再種過一盆嗎~ ? 我試o左~ 但o的葉o的顏色變了有灰綠色咁~ 咁又點辦呢~ ?

sorry ~ 太多問題
softstar 發表於 2010-5-17 20:09:28 |顯示全部樓層
我有放返cut咗落黎嘅落水種, 因為放落同一盤, 我都無留意有無出根喎
根下再生bb葉?? 我嗰棵又無試過喎, 因為浸係水度, 就算出葉都浸爛喎
我嗰盤近水兼係中心嗰d葉, 就黃嘅, 唔知係咪晒唔到太陽兼多水la
仲有我睇以前d post, 要晒太陽先有花tim架

我係新手, 幫唔到你手tim, 只可以講我嘅情況你知咋
Mango 發表於 2010-5-18 09:47:11 |顯示全部樓層
唔好咁講呀~~ 點都好~~~ thx lot
七弦星 發表於 2010-5-29 23:51:21 |顯示全部樓層
我想問水藍星係咪即是水種的藍星花?