微距攝影討論

作者: avery 发表于 2010-4-5 01:22:53
2707 12

撇開影像最佳光學品質不談, 有人認為景深要洽到好處, 太深太淺都不宜

像景深較淺, 容易增加立體感, 但要做到纖毫畢現, 非用上較深之景深不可

個人喜好偏向較微細的細部記錄多於重美感的藝術攝影, 各位同好的想法未知又會如何呢 ??

F8

F14

F22

F40

F57

孖吉 發表於 2010-4-5 07:37:56 |顯示全部樓層
個人最愛 F40 果張。數珠珠好開心

( 我初初影相時下下都大光圈,而家諗返都覺得好笑 add12icon)
avery 發表於 2010-4-5 12:18:33 |顯示全部樓層
大光圈影人真係需要既, soft soft 地掩飾到多少缺點又突出到主體~

大光圈唔難影, ISO 可以低, 快門可以快, 包冇手震問題, 只要對焦準就 OK

傻瓜機都影得到,  總之有你冇你開個近攝黐埋去影就 OK

細光圈影就摻好多 ... 唔夠光又要推 ISO, ISO 高又驚花, 快門唔夠快又怕手震, 户外又怕有風 ... 麻煩到你唔信 ...
carlo 發表於 2010-4-15 02:25:29 |顯示全部樓層
我鍾意用大光圈 ^^ 因為 AVERY 講得岩 ....我手震
janeferwong 發表於 2010-4-30 23:08:58 |顯示全部樓層
洗唔洗配合腳架嫁?
avery 發表於 2010-4-30 23:48:07 |顯示全部樓層
f/57.0, 1.600 s, iso500

1.6 second shutter speed ~ Tripod is a MUST ~
holly 發表於 2010-12-16 00:28:49 |顯示全部樓層
唔意思,我係新手,我想問下如何能影到背景黑晒而想影既物件好清呢?就好似上面既相咁。謝謝
avery 發表於 2010-12-16 00:55:16 |顯示全部樓層
如何能影到背景黑晒 -> use a black non-reflective background like velvet cloth

想影既物件好清 -> properly focus the object
milan080320 發表於 2010-12-16 20:22:00 |顯示全部樓層
我最喜歡f40
合適就是美
holly 發表於 2010-12-20 00:52:09 |顯示全部樓層
avery 發表於 2010-12-16 00:55
如何能影到背景黑晒 -> use a black non-reflective background like velvet cloth

想影既物件好清 -> pro ...

就咁簡單。
Thank you,I will try it
holly 發表於 2010-12-20 03:48:08 |顯示全部樓層
avery 發表於 2010-12-16 00:55

想影既物件好清 -> pro ...

請問仲有冇第二種方法,我見有人影花齋影到個朵花,而可以見唔到個個花盆,背景就黑晒。好似係用閃光燈既效果,但我唔識影。請指教,謝謝。
avery 發表於 2010-12-20 12:25:38 |顯示全部樓層
影花齋影到個朵花,而可以見唔到個個花盆 --> smaller F value and shorter depth of field

背景就黑晒 --> use a black non-reflective background like velvet cloth

用閃光燈既效果 --> unrelated

holly 發表於 2010-12-20 13:22:20 |顯示全部樓層
avery 發表於 2010-12-20 12:25
影花齋影到個朵花,而可以見唔到個個花盆 --> smaller F value and shorter depth of field

背景就黑晒 -- ...

Thanks a lot