[含圖] 今年花展 d 蜜蜂好慘!

作者: 夜魔 发表于 2010-3-24 04:41:12
5762 30

[轉貼]

[REPLY] [SOURCE] [THREAD]
From: ee@home To: rec.tv
Subject: 之前你地係花展影到d蜜蜂生寄生蟲

--------------------------------------------------------------------------------

我係cd-rom, 之前見到你地post d相, 我轉寄左去漁護署, 頭先岩岩覆左我, post番出黎俾你地睇

ee小姐:

多謝你的電郵及對香港自然生態的關注。

根據你所提供的照片,我們相信照片中的寄生蟲並非在歐洲等地對蜂群造成嚴重影響的品種(Varroa destructor 狄氏瓦?, 成蟲為褐紅色)。事實上,在蜜蜂身上或蜂巢內,都可以找到很多不同的寄生蟲,這些寄生蟲對蜜蜂有不同程度的影響,除了數種對養蜂業有重大影響的品種之外,我們對牠們的所知不深。不過,現時並沒有跡象顯示本港的蜜蜂族群受到有關寄生蟲的嚴重影響。

漁農自然護理署
護理主任 (生物多樣性)
蘇偉恩

你好, 附上的照片是網友於今天在花展(20/3/2010)上影到的, 照片中清楚見到蜜蜂的背部有很多寄生蟲, 與網友們討論後他們檢查了他們的照片, 原來很多網友都影到蜜蜂身生有寄生蟲.

雖然本人是非常的討厭昆蟲, 但上網查看後發現這種寄生蟲在外國是做成大量蜜蜂死亡的原因, 似乎是會影響植物生態的事, 請問你們可以調查一下幫下這些蜜蜂嗎?

=======================
申請刪文帳號 - news://news.hkux.net/4928046d$[email protected]
=======================

http://www.nntp.hk/web/post,news.hkux.net,rec.tv,12229633.html

無一倖免....
RIO 發表於 2010-3-24 09:23:26 |顯示全部樓層
好得人驚啊~
wendy_choy_hk 發表於 2010-3-24 09:25:05 |顯示全部樓層
add5icon好驚呀
七蟲草 發表於 2010-3-24 09:27:47 |顯示全部樓層
好核突呀呀升呀呀
corina 發表於 2010-3-24 09:36:35 |顯示全部樓層
可憐的蜜蜂,香港政府唔會做任何嘢~~add8icon
alansing 發表於 2010-3-24 09:45:28 |顯示全部樓層

好多蜂蚜....唔止外國, 就連國內既養蜂場都受佢地影響

有醫治方法, 但比較費時
alexander 發表於 2010-3-24 10:33:20 |顯示全部樓層
嘩add5icon 好核突add5icon
howard 發表於 2010-3-24 10:36:08 |顯示全部樓層
有什麼方法可以消除蜜蜂身上的寄生而不傷害蜜蜂呢?
childplay 發表於 2010-3-24 10:51:09 |顯示全部樓層
俾呢d蜂針到...
會唔會中埋呢d寄生蟲毒架??
elsa 發表於 2010-3-24 11:25:24 |顯示全部樓層
好核突呀!!睇完有點"毛管動"!!
TC2 發表於 2010-3-24 11:33:23 |顯示全部樓層
我用傻瓜機都影到一些,唔夠sharp睇唔清原來是寄生蟲,poor bees!
夜魔 發表於 2010-3-24 13:20:08 |顯示全部樓層
唔知會唔會影響到香港其他地方既蜜蜂
係就大鑊
夜魔 發表於 2010-3-24 13:27:59 |顯示全部樓層
有什麼方法可以消除蜜蜂身上的寄生而不傷害蜜蜂呢?
howard 發表於 2010-3-24 10:36

有:
http://www.foodmate.net/tech/zhongzhi/5/116739.html
catcat33 發表於 2010-3-24 23:27:20 |顯示全部樓層
會有人幫自然生長嘅蜜蜂嗎?
hellokitty_971 發表於 2010-3-24 23:36:54 |顯示全部樓層
恐怖, 可憐既小蜜蜂~
小白 發表於 2010-3-24 23:58:16 |顯示全部樓層
"毛管動"...................
夜魔 發表於 2010-3-25 01:39:30 |顯示全部樓層
會有人幫自然生長嘅蜜蜂嗎?
catcat33 發表於 2010-3-24 23:27

應該無
maplejoe 發表於 2010-3-25 07:49:58 |顯示全部樓層
d蜜蜂仔就黎成身都係,好可憐!
tlyuen 發表於 2010-3-28 09:15:52 |顯示全部樓層
咁仲敢唔敢食蜜糖呢?
avery 發表於 2010-3-28 10:21:18 |顯示全部樓層
既然 "我們對牠們的所知不深" ,

咁咩先係 "顯示本港蜜蜂族群受到寄生蟲的嚴重影響" 的跡象呢下 ??! @@

死哂就可以叫做有係咪 ??!  AFCD正垃圾 ~
12下一頁