大家用如果用更電磁爐嘅。用乜嘢鑊炒餸?

作者: catcat33 發表于 2010-3-7 16:06:55
11191 16
因為換咗電磁爐。想知道大家會用乜嘢鑊炒餸?
fianfumy 發表於 2010-3-8 02:38:03 |顯示全部樓層
我家有明火及電磁爐, 我用緊平底 "生鐵鑊"囉。。。
回復

dickymx5 發表於 2010-3-8 11:36:18 |顯示全部樓層
平底生鐵鑊用係電磁爐上,火力係咪好d?
回復

孖吉 發表於 2010-3-8 12:03:44 |顯示全部樓層
平底生鐵鑊用係電磁爐上,火力係咪好d?
dickymx5 發表於 2010-3-8 11:36

用在電磁爐的鍋具含鐵越高,埋論上效能越好,應該生鐵鍋係最勁
回復

dickymx5 發表於 2010-3-8 12:28:43 |顯示全部樓層
咁我要買隻試下喇..轉用左電磁爐之後 煮乜都無乜鑊氣咁
回復

孖吉 發表於 2010-3-8 12:49:17 |顯示全部樓層
咁我要買隻試下喇..轉用左電磁爐之後 煮乜都無乜鑊氣咁
dickymx5 發表於 2010-3-8 12:28

可以用電磁爐的鍋都可以俾磁鐵吸住,我試過唔係個個煲都吸得咁實,你可以先用一塊磁鐵試比較一吓。

同埋呢,影响鑊氣的因素好多,例如:你個電磁爐火數。另外,電磁爐鍋具只靠下面底部平的部份發熱,鑊的旁邊不會熱,如果鍋的 "腳印" 小,即發熱面積小,等於沒有火力了。

我覺得如果要好夠鑊氣,中電賣的凹面電磁爐應該效果會好 d。再唔係,真係要用明火喇。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-3-8 13:18:26 |顯示全部樓層
我用緊中電賣的凹面電磁爐, 我覺得係5多夠鑊氣. 但傳熱幾好. 5知係咪我蠢,我買左先知到同時間用2個爐頭係5可以一齊大火.
回復

dickymx5 發表於 2010-3-8 15:29:54 |顯示全部樓層
1 dd ,我個爐 2邊 唔係share 的
回復

fianfumy 發表於 2010-3-8 15:45:41 |顯示全部樓層
通常兩個爐頭電磁爐都是共用火力, 而其中一邊係可以大火d的.....
所以買電磁爐一家要睇火數, 以及單面最高火力, 共用又幾多, 一定要問清楚囉....

用電磁爐用不"秀" 鋼都得, 傳熱都好好的 , 我煲湯的煲都是不"秀"鋼的高速煲 , 及來佬貨生鐵煲 , 又係明火及電磁都得....
回復

孖吉 發表於 2010-3-8 16:19:35 |顯示全部樓層
不锈鋼都有好多種,正宗的不锈鋼係磁石吸唔到,用唔到响電磁爐咖。

不過現在好多新型的不锈鋼鍋具都改進了,可以在電磁爐使用。不過,除了看鍋具的說明外,最好帶一磈磁石去買,因為就是說可以在電磁爐的鍋具,傳導電磁的性能都不同,直接影响發熱性能。
回復

catcat33 發表於 2010-3-8 22:36:59 |顯示全部樓層
我家有明火及電磁爐, 我用緊平底 "生鐵鑊"囉。。。
fianfumy 發表於 2010-3-8 02:38

fianfumy,想問平底"生鐵鑊"向邊噓買㗎?貴嗎?我而家只用更百佳換個隻不透綱鑊,但傳熱嘛嘛地。
回復

catcat33 發表於 2010-3-8 22:41:32 |顯示全部樓層
我用緊中電賣的凹面電磁爐, 我覺得係5多夠鑊氣. 但傳熱幾好. 5知係咪我蠢,我買左先知到同時間用2個爐頭係5 ...
wendy_choy_hk 發表於 2010-3-8 13:18

如果個爐兩邊唔係share就要獨立拉電線!唔可以用拖版或同其他電器共用電掣!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-8 22:51:41 |顯示全部樓層
fianfumy,想問平底"生鐵鑊"向邊噓買㗎?貴嗎?我而家只用更百佳換個隻不透綱鑊,但傳熱嘛嘛地。 ...
catcat33 發表於 2010-3-8 22:36

我在工聯會買架, $99 仲有蓋 ( 2年前買), 蓋上是韓文字....
回復

catcat33 發表於 2010-3-8 23:21:49 |顯示全部樓層
我在工聯會買架, $99 仲有蓋 ( 2年前買), 蓋上是韓文字....
fianfumy 發表於 2010-3-8 22:51

唔該哂 fianfumy。
等我去工聯會睇下先。
回復

fianfumy 發表於 2010-3-9 00:17:01 |顯示全部樓層
唔該哂 fianfumy。
等我去工聯會睇下先。
catcat33 發表於 2010-3-8 23:21

不是間間有呀 , 我是去士瓜灣果間呀 !
回復

dickymx5 發表於 2010-3-9 12:37:29 |顯示全部樓層
土瓜灣分店
電話:
2713 2136
剛打去,店員話無得賣了...
回復

catcat33 發表於 2010-3-9 23:39:36 |顯示全部樓層
唔該哂 dickymx5, fianfumy。
噢!要再揾過。
回復