交功課之冬播春賞

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2010-3-4 23:18:24
2801 29

格子,Monse:我嚟交功課啦!  

格子,多謝你嘅矮牽牛種子,wave系列實在冇令人失望,不僅出芽率高,且植株健壯,只可惜幼苗期一場豪雨,最終只剩下兩棵可以健康成長至開花
今天的第一朵花,送俾你:

評分

查看全部評分

呵呵笑 發表於 2010-3-4 23:30:13 |顯示全部樓層
小時候: 091201矮牽牛.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2010-3-4 23:36:46 |顯示全部樓層
六倍利
播種好似育兒一般,需要好多心機與時間。好慚愧,我大部分時間俾佐囡囡,搞到
呢批幼苗最後也只剩下三棵

直立品種,我冇刻意摘心(只在第二幅圖咁大的時候摘過一次),卻分枝得非常好,實在意外。暫時見到有兩棵係白色花,期望第三棵會有驚喜啦!
回復

呵呵笑 發表於 2010-3-4 23:39:08 |顯示全部樓層
Monse分享的六倍利好明顯係懸垂品種,披頭散發般,未有花蕾,不過相信好快吧
回復

呵呵笑 發表於 2010-3-4 23:42:27 |顯示全部樓層
等明麗的蘇珊小姐向諸君道晚安先啦,我依家主力湊囡,要在奶瓶與尿片間擠出時間,才可以上嚟啦,呵呵!
回復

mahubia 發表於 2010-3-5 14:39:31 |顯示全部樓層
格子,Monse:我嚟交功課啦!  

格子,多謝你嘅矮牽牛種子,wave系列實在冇令人失望,不僅出芽率高,且植 ...
呵呵笑 發表於 2010-3-4 23:18

好靚呀. 請問係咪之前被大力推廣果隻NEON ROSE
回復

呵呵笑 發表於 2010-3-31 22:46:04 |顯示全部樓層

RE: 交功課之冬播春賞(Monse,你睇)

福祿考:你分享的三棵苗,不負所望分三色開
今日先開嘅紅色,紅得好正,相機及技術問題,影唔到那種絲絨質感

呢只應該係乜色呢?水紅?

最早開嘅淺紫紅

回復

呵呵笑 發表於 2010-3-31 23:03:55 |顯示全部樓層
Monse,記得那盆亂髪般的六倍利?
終於開佐我最愛的藍蝴蝶啦!再次感謝你的分享

還有這可愛的粉色,愛煞我也

豔麗的紫色

這是格子同學分享的六倍利種子,剩下這一盆白色,非常珍貴哦。感謝格子!!!

評分

查看全部評分

回復

呵呵笑 發表於 2010-3-31 23:07:07 |顯示全部樓層
格子的矮牽牛。進入盛花期,並且開始進入懸垂造型,相信離花球不遠矣

回復

呵呵笑 發表於 2010-3-31 23:13:33 |顯示全部樓層
天使之眼
定植時介質處理得唔理想的原故,開花效果唔理想,花期遲且花少,好對唔住咁靚嘅品種。

Oxalis purpurea garnet

Oxalis bowieiOxalis purpurea garnet

評分

查看全部評分

回復

呵呵笑 發表於 2010-3-31 23:16:56 |顯示全部樓層
斑葉薄荷終於換佐間大屋

沉睡佐一季的藍雪花開花啦!

自播能力超強的櫻桃鼠尾草

回復

Monse 發表於 2010-4-1 01:47:40 |顯示全部樓層
斑葉薄荷終於換佐間大屋

沉睡佐一季的藍雪花開花啦!
                       ...
呵呵笑 發表於 2010-3-31 23:16

呵呵笑,
終於抽到一點時間貼花相喇, 種得好靚啊, 我成日都想種花種到好似你咁, 量少就會專注種好啲, 無奈太貪心物野品種都想試最終都係種唔到好似你種出來的效果...唉!add1icon
回復

vincentma 發表於 2010-4-1 08:23:51 |顯示全部樓層
呵呵笑, 好高興見到你上黎啊!雖然唔認識,但都希望講聲多謝!就係兩年幾前見到你 D 靚矮牛,就開始跟住種,原來呢隻花好好種,令我增強信心呀!
回復

呵呵笑 發表於 2010-4-1 10:43:44 |顯示全部樓層
呵呵笑,
終於抽到一點時間貼花相喇, 種得好靚啊, 我成日都想種花種到好似你咁, 量少就會專注種好啲, 無奈 ...
Monse 發表於 2010-4-1 01:47

其實我都想要嘗試多幾個品種嘎,不過實在冇乜時間,除佐瞓覺,我啲時間全部用於湊囡與家務之中,自己的興趣時間全是擠出來的。所以曬來曬去都是這幾個品種,大家見笑了!
     我想請教你,鐵十字是否好難開花?到依家都未覺佢有開花的意思?
回復

呵呵笑 發表於 2010-4-1 10:55:32 |顯示全部樓層
回復 13# vincentma

vincentma,見笑啦!難得你又中意。如果有機會播種,佢一定會在我的播種名單中,我尤其中意泛美的wave系列,特別係小花品種。好象路邊果啲普通品種就麻麻地啦,因為植株形態好難控制,要通過不斷摘心先可以達到目的,但是wave就唔同啦,從不用摘心,但就好似太陽射線咁,開成花球全冇難度
    同期種的另一盆矮牽牛,到依家先開始有花蕾,未知花色,希望大器晚成啦!

回復

vincentma 發表於 2010-4-1 13:37:53 |顯示全部樓層
回復  vincentma

vincentma,見笑啦!難得你又中意。如果有機會播種,佢一定會在我的播種名單中,我 ...
呵呵笑 發表於 2010-4-1 10:55

未開花個花型已經好靚!開花時一定好靚女!
回復

蕙蕙 發表於 2010-4-2 00:20:55 |顯示全部樓層

你d花花都好靚呀, 尤其多種色既六倍利
回復

Aalon 發表於 2010-4-2 08:47:28 |顯示全部樓層
你好嗎, 好耐冇見你post 花上來, 好高興見到你, 記得兩,三年前我o岩上喱個網, 你係最多係我個post 留言, 我真係好多謝你!!!而家有久別重逄o既感覺
回復

呵呵笑 發表於 2010-4-2 22:46:09 |顯示全部樓層
未開花個花型已經好靚!開花時一定好靚女!
vincentma 發表於 2010-4-1 13:37

靚女嗎?趁著未落雨,影佐佢先,然後收到簷篷下,免得被雨淋壞了

評分

查看全部評分

回復

呵呵笑 發表於 2010-4-2 22:51:01 |顯示全部樓層
你d花花都好靚呀, 尤其多種色既六倍利
蕙蕙 發表於 2010-4-2 00:20

花靚,因為嚟賞花的人靚 多謝蕙蕙嚟賞花
       之前Monse提醒我,要多啲俾佢曬太陽,原來要陽光佢先會開花得好啲,陰天時啲花就會開得唔完全。多謝你的貼士啊!

評分

查看全部評分

回復

12下一頁