香草齊齊種之---青蘇發芽

作者: ht333147 发表于 2010-2-13 19:30:49
84752 912
ht333147 發表於 2010-3-29 21:21:29 |顯示全部樓層
原來星星六是公眾假期, 改星期四, 19:pm 太子地鐵站.
cowiebaby 發表於 2010-3-30 01:04:16 |顯示全部樓層
插枝出來的鳳梨薄荷有四株, 網友如想試種請在此排隊及 PM 給我約交收
1. kcheng
2. 蕙蕙 (thx!)
3.COWIEBABY~THX
4.
kcheng 發表於 2010-3-30 11:40:14 |顯示全部樓層
回復 141# ht333147

OK, 今星期四(25/03), 19:pm 太子地鐵站。定
謝謝
kcheng 發表於 2010-3-30 11:41:38 |顯示全部樓層
回復 141# ht333147

對不起,應是4月1日, 19:pm 太子地鐵站交收!
ht333147 發表於 2010-3-30 12:00:23 |顯示全部樓層
OK.
確定愚人節 19:00太子站交收
蕙蕙 發表於 2010-3-30 15:49:25 |顯示全部樓層
已收到落盆了, 謝謝!
Mintcat 發表於 2010-4-5 23:34:42 |顯示全部樓層
回復 55# ugandy

我是新手, 昨天買了一盆朱古力薄荷 (花墟那店員說是台灣的), 味很香甜, 但是很醜樣的... 希望我沒被騙啦...
ht333147 發表於 2010-4-5 23:43:31 |顯示全部樓層
回復  ht333147

我既香草是種子種,但而家還是BB,見圖。

你可以去以下LINK 睇下:
...
kcheng 發表於 2010-2-18 12:22

分享得到的小苗有兩種, 一是葉形長形, 另一種是杏形,
長形葉的上盆後暫時正常, 杏甦葉那種給麻雀啄食, 只剩下約1cm 的''柄''.
ht333147 發表於 2010-4-6 22:47:57 |顯示全部樓層

泰國青檸算不算香草?
去年在花墟買來泰國青檸(5元3個), 用種子繁殖了兩株, 再用這兩株實生苗的修剪枝插枝, 得出四株苗, 有興趣種的網友請 PM 給我約交收
1. 金美
2. juju0268
3.
4.
金美 發表於 2010-4-6 23:32:21 |顯示全部樓層
泰國青檸算不算香草
去年在花墟買來泰國青檸(5元3個), 用種子繁殖了兩株, 再用這兩株實生苗的修剪枝插枝,  ...
ht333147 發表於 2010-4-6 22:47

已經pm你~thanks
kcheng 發表於 2010-4-7 09:51:44 |顯示全部樓層
回復 148# ht333147

Hello HT, 我其實都有D唔明點解會禁!
見圖,這是我從同一 包種子種出黎既,都係有D唔同型態既葉??!!!
你分享既蘋果薄荷同鳳梨薄荷已落盆。
但實在太忙,遲些補上近照。
N-Blythe 發表於 2010-4-7 10:22:06 |顯示全部樓層
插枝出來的鳳梨薄荷有四株, 網友如想試種請在此排隊及 PM 給我約交收
1. kcheng
3.COWIEBABY~THX
4. N-Blythe (thanks)
juju0268 發表於 2010-4-7 11:01:35 |顯示全部樓層
泰國青檸算不算香草?
去年在花墟買來泰國青檸(5元3個), 用種子繁殖了兩株, 再用這兩株實生苗的修剪枝插枝,  ...
ht333147 發表於 2010-4-6 22:47

1. juju0268
ILoveFlower 發表於 2010-4-7 15:44:19 |顯示全部樓層
泰國青檸算不算香草?
去年在花墟買來泰國青檸(5元3個), 用種子繁殖了兩株, 再用這兩株實生苗的修剪枝插枝, 得出四株苗, 有興趣種的網友請 PM 給我約交收
1. 金美
2. juju0268
3. ILoveFlower (多謝)
4.
金美 發表於 2010-4-7 17:23:01 |顯示全部樓層
泰國青檸算不算香草?
ILoveFlower 發表於 2010-4-7 15:44

唔該你呀~thank you~
kcheng 發表於 2010-4-8 13:57:18 |顯示全部樓層
回復 152# N-Blythe

Hello, 我和HT已於上星期交換了鳳梨薄荷,
煩取消我的排隊。謝謝
kcheng 發表於 2010-4-8 13:59:37 |顯示全部樓層
回復 154# ILoveFlower

Hello, 是否還可以排隊?
1. 金美
2. juju0268
3. ILoveFlower (多謝)
4. Kcheng
寶頤 發表於 2010-4-8 14:06:16 |顯示全部樓層
1. kcheng
3.COWIEBAB ...
N-Blythe 發表於 2010-4-7 10:22

hihi~我見第1既kcheng話cancel佢既排隊~
我想問我可以排嘛???
ht333147 發表於 2010-4-8 14:39:52 |顯示全部樓層
hihi~我見第1既kcheng話cancel佢既排隊~
我想問我可以排嘛???
寶頤 發表於 2010-4-8 14:06

你是要那種小苗?
ILoveFlower 發表於 2010-4-8 23:11:53 |顯示全部樓層
多謝 ht3333147 慷慨既分享, 已將青檸安置左
好高興認識金美同juju0268, happy plantingadd6icon