你個焗爐好用嗎?

作者: acmc 發表于 2010-2-9 23:42:13
40033 85
想買個焗爐學吓嘢, 睇來睇去都唔知邊個牌子好, 請問你哋用開邊個model好用的?
jellyfishy 發表於 2010-2-10 00:32:01 |顯示全部樓層
我都蜜色緊~ 唔知百幾蚊至二百蚊個d 得唔得?
大陸貨得唔得? 安全如何呢?
回復

fianfumy 發表於 2010-2-10 02:17:20 |顯示全部樓層
你想買平定貴先? 要有咩function先 ?  要有旋風 ?  上下火可分開使用?

以下幾款是爐溫比較平均係我睇得上的牌字, 但相對比較貴及大size ...

tefal --- ov1002  $1698

DeLonghi ---3890A $1798

Kenwood --- M0716 $999

我就最近買了Kenwood M0716 , 但本身想買是tefal  , 朋友用緊都說ok , 但kenwood M0716是新嘢 , 電子屏膜 , 爐溫好足,  1分鐘可預熱預焗爐 , 而且我買有discount , 平好多, 雖然我買tefal 都可平好多, 但想試玩新嘢囉...
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-10 08:51:40 |顯示全部樓層
你想買平定貴先? 要有咩function先 ?  要有旋風 ?  上下火可分開使用?

以下幾款是爐溫比較平均係我睇得上 ...
fianfumy 發表於 2010-2-10 02:17

我個廚房放唔到大焗爐呀, 只可以放到一個比多士爐大小小的焗爐. 希望佢個function可以分上下火, 如果二三百已有旋風性最最好啦, budget 400內, 見有d 大陸貨二三百有呢個function, 係實惠有售, 但唔知安全否, 也唔知易唔易壞.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-2-10 08:58:01 |顯示全部樓層

我去過豐x / dsc 睇過 不貴,而我那部係 kenwood,係visa card既迎新禮品.
回復

acmc 發表於 2010-2-10 08:58:31 |顯示全部樓層
我都蜜色緊~ 唔知百幾蚊至二百蚊個d 得唔得?
大陸貨得唔得? 安全如何呢?
jellyfishy 發表於 2010-2-10 00:32

我在網上search過x豆, x臣牌, 話火力不平均, 温度唔準, 所以這些牌子唔好諗.  到時唔滿意, 想買第二個, 計起來仲貴咗.
回復

acmc 發表於 2010-2-10 09:10:00 |顯示全部樓層

以下幾款是爐溫比較平均係我睇得上 ...
fianfumy 發表於 2010-2-10 02:17

1. 我都想要上下火可控制的,有旋風的, 價錢梗係平d好d啦.
2. 網上有些人話咩個烘盆可單用會好些, 唔明指咩?
3. Size 方面仲係十五十六未諗定, 如果只係用來學整餅就唔洗咁大, 但橫豎都買, 係唔係買過大d, 整埋其它雞, 意粉呢? 但屋企人又話整雞個爐會好難攪, 洗都洗唔到, 請問係唔係會咁?
回復

八王爺 發表於 2010-2-10 09:50:46 |顯示全部樓層
其實越多 功能,越易壞,又唔知有乜用。咁多功能,究竟會用到多少次?
因為一般中國人唔會成日焗晚飯的菜或做糕點,尤其是香港咁方便購物。
所以用最普通果啲就得。1000元以上不用考慮。
我家中的都是 卡的積分換,不用錢,牌子唔記得要回家看看。
但焗雞可以叉住360度旋轉,焗8吋蛋糕都很好用。

焗全雞
焗紫薯角

另外,教協都好平,kenwood 同 美的 都有,幾佰蚊有排玩。

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2010-2-10 09:56:50 |顯示全部樓層

回答你的問题:
1. 上下火獨立,一般都有。旋風只係使火力平均,無乜用。
2. 焗盤單用,表示可以直接放係爐中,不用鋼架承托。
     有些焗盤不夠濶,不能架在爐左右兩邊的凹槽中。
3. 看看我貼出來的焗雞圖,爐下面有一金屬片是加上去的,同個爐底一樣大,
      完全接住焗雞滴下來的汁,可以拿出來,不染污爐底,清洗方便。
      另外想再乾淨啲,好似我咁用個細鋼盤接住啲汁同油,之後又可用來做焗雞的沾醬。

焗完的雞好靚,360度旋轉,無旋風功能。

我的焗盤不能單用,要放在鋼架上,但因為唔係焗多層食物,所以都夠用。

若果真係要單用,另外買多個焗盤都唔係貴,幾十蚊有交易。
回復

八王爺 發表於 2010-2-10 10:05:48 |顯示全部樓層
這裏有教協近期的家電資料,可以參考,當然,去到仲有其它品牌的。
http://www.hkptu.org.hk/mainindex.php?content=welfare/welspec/
回復

acmc 發表於 2010-2-10 11:03:51 |顯示全部樓層
其實越多 功能,越易壞,又唔知有乜用。咁多功能,究竟會用到多少次?
因為一般中國人唔會成日焗晚飯的菜或 ...
八王爺 發表於 2010-2-10 09:50

係唔係用HSBx換? 我上咗佢哋個網, 揾唔到有焗爐, 是舊年換的?
回復

fianfumy 發表於 2010-2-10 14:21:10 |顯示全部樓層
其實平平哋咪用士豆囉 , 我聽到卜友都說ok 喎 ....

用焗爐真係好睇你個人需要架, 我會比較要求有旋風及分上下火, 因為整多糕及整曲奇係好明顯, 裡面好深色, 外面淺色囉....

我買kenwood 新model 好好彩有人幫我攞到貨是$6xx , 而tefal 就$11xx , 所以唔駛諗一定Kenwood  , 玩兩年都夠本, 我舊焗爐當年買都$1500 , 用了5年幾, 其實都算好耐用, 因我都用得好頻密的....

至於擔心大陸做的問題...係唔駛擔心, 千幾蚊焗爐都一定係大陸做, 除非買到坐檯式一座是意大利製  仲要好難先買到的, 但要$5400囉 ( 我朋友買咗) ....
回復

八王爺 發表於 2010-2-10 14:41:04 |顯示全部樓層
fain: 好似你咁勁,用意大利造都得!

我個爐係用咗成年喇! 獅子銀行換嘅!
回復

比得大帝 發表於 2010-2-10 14:41:27 |顯示全部樓層
焗爐都係唔好買大陸嘢, 幾百度咁熱, 隔熱, 電線, 零件差d都會出事
回復

fianfumy 發表於 2010-2-10 16:12:11 |顯示全部樓層
fain: 好似你咁勁,用意大利造都得!

我個爐係用咗成年喇! 獅子銀行換嘅! ...
八王爺 發表於 2010-2-10 14:41

王爺唔好取笑我啦, 我都睇中意大利那款, 但太大座是坐檯式, 冇地方放, 等第日裝修或搬屋, 整個陷入式會好D囉...

我覺得焗爐真係要睇個人需求, 因我使用機會比較多, 好多時用來焗雞翼 , 金沙骨, 燒肉等, 所以自然有少少要求, 如果只是單一整蛋糕整餅, 我覺得平平哋買部便可囉....
回復

acmc 發表於 2010-2-10 23:14:52 |顯示全部樓層
其實幾年都無係屋企煮飯, 唔係落街食, 就去親戚屋企食, 我諗多數都只係用來整蛋糕整餅.
回復

八王爺 發表於 2010-2-11 10:05:30 |顯示全部樓層
本來我想買個 光波爐,聽講話同焗爐焗嘢一樣咁好,但係因為卡夠分換焗爐,所以無買。

一個人焗餅,平的用吓先。升哩到 fainfumy 咁勁先買貴嘢。
回復

fianfumy 發表於 2010-2-11 18:35:17 |顯示全部樓層
本來我想買個 光波爐,聽講話同焗爐焗嘢一樣咁好,但係因為卡夠分換焗爐,所以無買。

一個人焗餅,平的用 ...
八王爺 發表於 2010-2-11 10:05

光波我08年入伙時有朋友送給我, 但我轉送比另一朋友,  我覺得size好大, 好重 ,  屋企冇位放, 每次攞出來用都要好大工程, 而且出來效果都跟焗爐差不多, 當然佢都有好用之處, 但對我來說好似唔係咁方便好用囉....
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-5 10:35:05 |顯示全部樓層
這裏有教協近期的家電資料,可以參考,當然,去到仲有其它品牌的。
八王爺 發表於 2010-2-10 10:05

真係好想換焗爐,王爺,我見到教協有Dexxxx $411但個樣睇落去internal size 好似多士爐.
去實胃睇到忠神$300有找,internal size 都ok,只係驚好似你地所講,溫度不平均.
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-5 11:27:43 |顯示全部樓層
回復 19# jellyfishy
水母及各位早晨~~
水母你想用焗爐來做乜野菜式? (西式?中式? 蛋糕麵包? ) 我自己會覺得用法唔同,選擇都唔同喇....
我用焗爐大部份時間都係做蛋糕及西式餅食, 不過而家開始多左做肉類 / 海鮮 等等.
我之前一直用開三洋 (1X年間用過2部,第一部係未結婚時,老爺送比我的二手爐, 第二部係結婚後新買,當年 $5XX) ) ,真係好好用+襟用,只係傳統式上下各2條發熱管, 上下火可調+2小時時間制 . 其他功能乜都無 , 無論中西式都做得好好, 可謂百搭~但近年已經無得賣. 所以點讚都無用.
而家轉用KENWOOD,係大減價貨品 $6XX . 轉用佢係因為內籠大同有旋風+配件多. 但我個人覺得旋風用途對我作用不大. 我之前焗左10幾底月餅,都有表面烘得唔均勻0既情況. ( 風扇下的餅面唔燶, 離風扇遠D0既就"鍾無艷" )  要烘到中段拎出來轉方向. 月餅就OK0者,第二D野點可以比我咁轉法?  早2日焗過燒肉, 因為我時不時會開門轉方向,所以旋風功能焗得均唔均勻亦唔可以作準. 相比之前用三洋,三洋0既表現比佢好及穩定.
2年前搬出省城時大夫響吉吉島買電器package,買左一隻微波+烘焙二合一的爐, 我用來焗過海鮮/蝦/青口等等, 可能因為係習慣問題好少用呢部野的烤焗功能 (玻璃門睇得唔清+無發熱管) 所以亦唔可以妄下太多評語.0個幾次焗海鮮都OK , 而個人感覺個熱力都好平均+穩定. 不過價錢好貴,唔建議買.
其實我幾同意王爺所講, 要求唔高,過1000蚊0既爐真係唔考慮. 我去上烘焙課的workshop, 佢地都係用X豆牌. 我估可以一試? 再不然都可以試一下KENWOOD .
回復

12345下一頁