請問蕃茄D根係咪好勁?

作者: kenjoey999 發表于 2010-2-6 22:28:07
1595 11
請問各位蕃茄D根係咪好勁? 唔適宜用發泡膠箱種植呢?
我D蕃茄發左好多苗苗, 唔知換咩盤繼續種好
EddieOR 發表於 2010-2-6 22:32:40 |顯示全部樓層
點解話唔適宜用發泡膠箱種植 ?
你o既意思係話番茄 d 根串過發泡膠 ?
回復

kenjoey999 發表於 2010-2-6 22:36:12 |顯示全部樓層
我聽人講話D根會穿過發泡膠, 所以唔敢用發泡膠箱種, 唔知係咪既呢?
回復

alilovebyj 發表於 2010-2-7 08:47:00 |顯示全部樓層
唔會穿過,可以放心。
不過…我試過用發泡膠箱,一箱種三棵,但d肥會分唔均,只有兩棵會茁壯成長。後來,我用八吋盆種,都能果實纍纍。所以我建議用盆種。當然,種地係最好!
回復

kenjoey999 發表於 2010-2-7 12:23:18 |顯示全部樓層
回復 4# alilovebyj

謝謝意見! 咁我都係用盤種啦, 不過之前因為唔識, 發左好多苗, 可能要捨棄佢地lu
回復

martinau1997 發表於 2010-2-7 19:39:26 |顯示全部樓層
呢你可以給我一些苗
回復

mono 發表於 2010-2-7 23:52:53 |顯示全部樓層
如果啲苗苗夠大。有約四至六塊真葉,就移落細盤,分享比其他人。唔好放棄佢地啦。
回復

kenjoey999 發表於 2010-2-8 00:09:19 |顯示全部樓層
回復 6# martinau1997

而家d苗苗仲係初生bb, 等大少少再聯絡給你^^
回復

kenjoey999 發表於 2010-2-8 00:10:33 |顯示全部樓層
回復 7# mono

好呀好呀, 有人幫手要佢地就好啦!
回復

llaus 發表於 2010-2-8 05:37:34 |顯示全部樓層
只要預備工夫(基肥)
發苗合適溫度
合適護理佢地..........
就算用發泡膠箱來種是無問題
但要特別留意溫度,因發泡膠有日間(勁曬時)是會吸收大量陽光溫度
大高溫不利蕃茄生長,所以在放置發泡膠箱上要留意下就得啦
多d上泥,大家交流下啦
回復

martinau1997 發表於 2010-2-8 20:04:33 |顯示全部樓層
先多謝你!
回復

esse 發表於 2010-3-21 12:35:50 |顯示全部樓層
我都係準備種番茄落發泡膠箱到,依家落左種子係細花盆到,依家先第二日,現在都仲未有苗,如有苗出話,要見到咩情況先落發泡膠箱?
因我係住村屋,所以諗住係天台種,但陽光好時,係直晒落黎,所以想問番茄可以頂得到嗎?還是有d陰涼地地方都可以種,唔一定要有大陽光嗎?

謝謝~ ^^
回復