種出朱來 (Papillio)

作者: Dennis 发表于 2010-2-2 11:46:26
41082 287
Dennis 發表於 2010-2-5 10:24:58 |顯示全部樓層
Misty 雖然還未全部開哂, 不過我已經急不及待同佢影相嘞~

評分

查看全部評分

alextang 發表於 2010-2-5 17:01:54 |顯示全部樓層
add6icon 真係仲靚喎
cherrylwy 發表於 2010-2-6 02:01:50 |顯示全部樓層
好靚呀!
想問下Misty同Blossomm Peacock可唔可以夏天種架?
Dennis 發表於 2010-2-6 03:12:18 |顯示全部樓層
好靚呀!
想問下Misty同Blossomm Peacock可唔可以夏天種架?
cherrylwy 發表於 2010-2-6 02:01

Cherry, 我都係因為朱頂蘭易種先咁鍾意佢咋~
我係新手, 唔係好識, 朱頂蘭冬天夏天都可以種, 但係開完花之後, 佢要一段時間儲肥, 等下次開花! 我棵Ludwig Dazzler 6/09, 11/09都開花, 而家仲有一個花菖出緊黎.....
如此這般.....應該叫做好易種掛
cherrylwy 發表於 2010-2-6 08:30:35 |顯示全部樓層
我的露台而家種晒酢醬草,等夏天收晒球我又種下朱朱先。
Dennis 發表於 2010-2-6 15:54:08 |顯示全部樓層
我的露台而家種晒酢醬草,等夏天收晒球我又種下朱朱先。
cherrylwy 發表於 2010-2-6 08:30

Cherry, 朱朱要曬架, 勁曬都唔怕~
Dennis 發表於 2010-2-6 15:57:05 |顯示全部樓層
唔知白肋開花期係咪已經過咗, 而家開始生仔啦

Dennis 發表於 2010-2-7 00:23:24 |顯示全部樓層
之前開過花嘅Tamptation, 而家D花就謝哂, 結緊籽啦~
oneonewe 發表於 2010-2-7 01:27:27 |顯示全部樓層
之前開過花嘅Tamptation, 而家D花就謝哂, 結緊籽啦~
Dennis 發表於 2010-2-7 00:23

我有D都結緊種子
要幾耐先收得o架?
Dennis 發表於 2010-2-7 01:52:41 |顯示全部樓層
我有D都結緊種子
要幾耐先收得o架?
oneonewe 發表於 2010-2-7 01:27

11V, D種子成熟咗會自己爆開, 裡面有D一片片嘅種子, 到時小心吹走哂
Dennis 發表於 2010-2-7 08:34:03 |顯示全部樓層
Giraffe, 有2支花菖, 每支有2朵花~

may.sun 發表於 2010-2-7 10:42:57 |顯示全部樓層
近排D影D相, 將個光學變焦zoom最遠(唔好用數碼變焦), 場景Set為人象, 唔開閃燈......
影出黎效果好D:vict ...
Dennis 發表於 2010-2-4 12:24

要好似你d朱咁靚先得架~~ 想問句,咁而家我有部數碼相機,可以咁影嗎?(將個光學變焦zoom最遠(唔好用數碼變焦)), ?因我係機器白痴
Dennis 發表於 2010-2-7 15:26:55 |顯示全部樓層
要好似你d朱咁靚先得架~~ 想問句,咁而家我有部數碼相機,可以咁影嗎?(將個光學變焦zoom最遠(唔好用 ...
may.sun 發表於 2010-2-7 10:42

Hello May.sun, 我都係用傻瓜機影咋(仲要係壞壞地添)....  一般數碼相機變焦有分光學變焦同數碼變焦, 多數D機2種變焦都有, 通常數碼機首先係用光學變焦, zoom到盡之後再用數碼變焦....

如果妳部機有光學變焦的話, 妳zoom第一吓, 佢會到有個位停一停(或者見zoom嗰條bar有分段), 咁停嗰個位就已經zoom到光學變焦嘅盡頭嘞, 再zoom的話就會用到數碼變焦...

跟住set場景為人像, 停用閃光燈, 如果因為zoom得太遠而對唔到焦, 再襟埋個微距。

仲有, 盆花後面嘅背景盡量遠一D, 咁可以加強景深效果, 主題更為突出! 我識嘅係咁多咋~
mandywowo 發表於 2010-2-7 19:49:23 |顯示全部樓層
Hello May.sun, 我都係用傻瓜機影咋(仲要係壞壞地添)....  一般數碼相機變焦有分光學變焦同數碼變焦, 多 ...
Dennis 發表於 2010-2-7 15:26

又上左一堂啦, 謝謝add14icon
vincentma 發表於 2010-2-7 21:15:43 |顯示全部樓層
Dennis, 好有系統喎!搵返自已野都容易 D!
Dennis 發表於 2010-2-7 23:48:28 |顯示全部樓層
又上左一堂啦, 謝謝
mandywowo 發表於 2010-2-7 19:49

Mandy, 唔洗咁客氣啦~ 有時攞起相機影相會覺得好迷失, 好似影極D相都唔靚, 我自已打一次出黎都可以溫故知新, 有得著架!
Dennis 發表於 2010-2-7 23:53:49 |顯示全部樓層
Dennis, 好有系統喎!搵返自已野都容易 D!
vincentma 發表於 2010-2-7 21:15

係呀, 用第1版做個index, 可以記錄低自已有D咩野花, 仲可以分類, 無論第日某款花開花結果有小苗等等... 嚮個index一click搞掂哂
cherrylwy 發表於 2010-2-8 02:43:12 |顯示全部樓層
Cherry, 朱朱要曬架, 勁曬都唔怕~
Dennis 發表於 2010-2-6 15:54

我個露台夏天好曬架,我驚佢熱得濟啫~
Dennis 發表於 2010-2-8 07:21:32 |顯示全部樓層
我個露台夏天好曬架,我驚佢熱得濟啫~
cherrylwy 發表於 2010-2-8 02:43

完全唔使驚太熱, 夏天我D朱放嚮天台爆曬都係咁啦! 朱好粗生架, 我呢D懶人都種到, 妳種慣酢醬草一定冇問題!
Dennis 發表於 2010-2-8 11:35:34 |顯示全部樓層
Showmaster