櫻桃蝦繁殖(已抱卵)問題 ?

作者: EddieOR 發表于 2010-1-21 00:26:07
13610 15
個水箱都幾細,入面往左 4 隻蝦,其中 2 隻抱緊卵,有咩要注意?

hellokitty_971 發表於 2010-1-21 00:29:31 |顯示全部樓層
我都有隻蝦抱卵, 過左一個星期到, d卵唔見晒, 又唔見蝦仔, 可能俾其他蝦食晒lu~
回復

孖吉 發表於 2010-1-21 01:06:00 |顯示全部樓層
我都有隻蝦抱卵, 過左一個星期到, d卵唔見晒, 又唔見蝦仔, 可能俾其他蝦食晒lu~ ...
hellokitty_971 發表於 2010-1-21 00:29

會唔會係受驚,所以才食左 d 卵?你係咪嚇親佢地呀?
回復

EddieOR 發表於 2010-1-21 22:57:44 |顯示全部樓層
都唔知點樣 provide 1 個環境俾佢,唉!
整個生態球只係從生產者、消費用、分解者解度去諗,唔知可以 work 到幾耐。
回復

hellokitty_971 發表於 2010-1-21 23:41:43 |顯示全部樓層
會唔會係受驚,所以才食左 d 卵?你係咪嚇親佢地呀?
marcuslee 發表於 2010-1-21 01:06

我得閒先會去睇下, 魚缸入面又無卵喎, 又唔見之前抱卵隻蝦喎, 我估食曬LU~
回復

benbenku 發表於 2010-7-15 16:37:21 |顯示全部樓層
我得閒先會去睇下, 魚缸入面又無卵喎, 又唔見之前抱卵隻蝦喎, 我估食曬LU~ ...
hellokitty_971 發表於 2010-1-21 23:41

你果d係咩蝦黎?有d蝦係咸淡水的(好似大和藻蝦)抱左卵都會自動踢卵
回復

RayWong 發表於 2010-7-15 19:10:49 |顯示全部樓層
三至五日換四分一或五分一的水, 水喉水要放一至兩日先好用, 用蒸餾水最好
回復

亞實 發表於 2010-7-15 19:32:43 |顯示全部樓層
我會用生仔箱, 佢就好自然生倒好多出來, 不過最後都只係得幾隻存活
回復

benbenku 發表於 2010-7-15 21:27:34 |顯示全部樓層
三至五日換四分一或五分一的水, 水喉水要放一至兩日先好用, 用蒸餾水最好
RayWong 發表於 2010-7-15 19:10

其實養蝦既人一直唔推介長期用蒸餾水,因為令水偏軟,唔岩養蝦(即冇礦物質)
只要有足夠濾水器,換水唔使太密(1月一次)
回復

benbenku 發表於 2010-7-15 21:29:33 |顯示全部樓層
我會用生仔箱, 佢就好自然生倒好多出來, 不過最後都只係得幾隻存活
亞實 發表於 2010-7-15 19:32

生仔兜係for魚生仔的= =唔係俾蝦
蝦b一出生要搵野食,生仔兜提供唔到所需既野食....
d蝦b存活低既原因都係因為水質不佳吧....
回復

RayWong 發表於 2010-7-15 21:56:52 |顯示全部樓層
所以水偏軟就加D鈣水, 其實大部份人都係用水喉水, 淨係用蒸餾水真係無幾多個. 呢個缸仔有石仔同貝殼, 水質應該唔會太軟, 同埋無濾水, 所以勤D換水穩陣D. 個扭蛋殼最好吉多幾個窿, 或者拎走佢, 蝦b入左去驚返唔出黎
回復

kerorozIL 發表於 2010-7-15 23:24:04 |顯示全部樓層
生仔兜係for魚生仔的= =唔係俾蝦
蝦b一出生要搵野食,生仔兜提供唔到所需既野食....
d蝦b存活低既原因都係 ...
benbenku 發表於 2010-7-15 21:29

我見有D師兄係用生仔兜,通常係MOSS WALL+三角型洞洞蝦屋(唔知咩名)
咁係咪生仔後就要比佢出生仔兜?
回復

RayWong 發表於 2010-7-15 23:32:30 |顯示全部樓層
其實蝦b咁細隻可以自己從生仔兜走出黎
回復

benbenku 發表於 2010-7-15 23:47:53 |顯示全部樓層
甘就唔知啦,個人感覺隻蝦就黎生都係唔好攪佢好d,等佢自己搵d隱閉處生蝦b,蝦b又可以即時搵食物,遲終係生仔兜游到落底好危險~~
回復

kerorozIL 發表於 2010-7-16 12:58:19 |顯示全部樓層
甘就唔知啦,個人感覺隻蝦就黎生都係唔好攪佢好d,等佢自己搵d隱閉處生蝦b,蝦b又可以即時搵食物,遲終係生仔兜 ...
benbenku 發表於 2010-7-15 23:47

哦,多謝指教
回復

benbenku 發表於 2010-7-16 13:00:17 |顯示全部樓層
我前晚先見到有隻蝦哩埋左係水妖度生蝦b,d蝦b岩岩出生銀銀地色?
回復