請問前輩我呢盤係…

作者: 珮兒 發表于 2010-1-12 12:56:16
1602 13
迷岩定係迷紫呢?

同埋我呢盤葉仔好奇怪,出一塊新葉就會有一塊舊葉枯左,唔知係咩事呢?

謝謝!

相片0203.jpg 相片0202.jpg
Samtang 發表於 2010-1-12 13:03:49 |顯示全部樓層
這棵是紫羅蘭。
回復

Aalon 發表於 2010-1-12 15:03:55 |顯示全部樓層
咁啱出一塊新葉就一塊舊葉枯o遮, 該是正常的新陳代謝add6icon
回復

珮兒 發表於 2010-1-12 16:02:01 |顯示全部樓層
請問紅色葉柄是不是有問題?
回復

痴蜂 發表於 2010-1-13 11:14:58 |顯示全部樓層
請問紅色葉柄是不是有問題?
珮兒 發表於 2010-1-12 16:02

AV很多品種的葉柄都是baby葉較淺色,越後來長出來的越紅色,應不是問題,但看过很多花友講;十字品種葉柄變紅容易走色咁話。
你棵AV望落去種得幾健康啊,我感覺現階段要下多一點含氮(N)肥料,葉子會更肥壮,舊葉亦没那么容易枯谢,直至見到出花梗才谷開花肥,不知各位意見如何?
回復

JoyceLai 發表於 2010-1-13 13:27:44 |顯示全部樓層
葉柄長左少少, 晒太陽會好dd, 葉柄紅係因為d花會較深色, 是嗎?
回復

珮兒 發表於 2010-1-13 23:45:41 |顯示全部樓層
回復 5# 痴蜂

請問含氮(N)肥料是什麼,請指教!
回復

珮兒 發表於 2010-1-13 23:46:20 |顯示全部樓層
回復 6# JoyceLai

可以曬太陽既咩,唔係只可以吸收自然光嗎?
回復

痴蜂 發表於 2010-1-14 12:30:05 |顯示全部樓層
回復  痴蜂

請問含氮(N)肥料是什麼,請指教!
珮兒 發表於 2010-1-13 23:45

一般肥料包裝上都標明3個數字例如我附图上這欵AV專用的2-5-5,那是氮(N)佔比例2---磷(P)佔5---鉀(K)佔5,
氮---是長葉用的,觀葉植物或種菜用了很快大肥壮
磷---是催植物開花结果用的,
鉀---是提高植物的抗病能力,強莖壯枝,用了葉面光澤健康。
根據花卉不同的生長階段施以不同比例的肥料,AV或其它花卉自然生長得好看美麗
像上述AV專用的2-5-5是給已成長的av用,幼苗,或未開花苗我會配以高一點氮讓其快高長大,到見到少少花菖才轉用含磷,鉀較高的肥! DSC05136.jpg
回復

珮兒 發表於 2010-1-14 13:23:04 |顯示全部樓層
請問有無邊隻牌子可以介紹,或者pm給我可以嗎?謝謝!
回復

chiuso 發表於 2010-1-14 13:31:31 |顯示全部樓層
我都想知,可否pm給我,Thanks
回復

痴蜂 發表於 2010-1-14 14:37:49 |顯示全部樓層
花墟間間鋪都有肥料賣,用肥都是各人各人習慣,我個人習慣用"花X"的產品,在花墟公廁斜對面有間專門店,裡面有很多AV專用品買,入去問下便知,
上次去發場買花有送左两小瓶AV肥給我,外面用白lable寫上"葉",另一瓶則寫上"花"字,没標明成份,我相信大致上都和我上面所講差不多,現時我都輪流拿來用,没有浪费,有些花友說:肥料最好不要用死一家產品,要两三隻輪流使用才好,其論點是:肥料裡面除了氮,磷,鉀三大要素之外,還有加入很多其它礦物質微量元素,每間廠的成份都有些分別,輪流來用就平均啦咁話...
回復

sammy 發表於 2010-1-14 14:58:27 |顯示全部樓層
Sc***** 的肥料配方不錯, 有列明成份, 幾種型態的氮都有, 含微量元素, 而且是螫合型態, 比花X好得多
回復

痴蜂 發表於 2010-1-14 16:46:26 |顯示全部樓層
Sc***** 的肥料配方不錯, 有列明成份, 幾種型態的氮都有, 含微量元素, 而且是螫合型態, 比花X好得多 ...
sammy 發表於 2010-1-14 14:58

thanks,等我又買D來試下效果先!俾班寶貝AV轉吓補品都好。
回復