節能又省時的高速煲

作者: 八王爺 發表于 2010-1-10 21:56:32
22358 63
KandT 發表於 2010-1-11 17:09:36 |顯示全部樓層

我個壓力煲係telfal既.    個promotor教係煲滾後加壓處理, 將平日煮既時間除5就okay.  所以半個鐘煲湯夠唔夠味要視乎煲咩.  我就通常用來炆牛腩, 真係好快入味&好'林'.

lagostina比較好, 不過我嫌貴先買telfal, 平一半.
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 17:12:30 |顯示全部樓層
壓力煲最正就係炆牛腩, 因為高溫, 牛腩好易林
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 17:15:27 |顯示全部樓層
lagostina 係台灣買平好多。
我可能叫朋友帶過黎。
牛腩,豬手哩啲我最like,一於買番個先。
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 17:17:23 |顯示全部樓層
我個壓力煲係telfal既.    個promotor教係煲滾後加壓處理, 將平日煮既時間除5就okay.  所以半個鐘煲湯夠唔 ...
KandT 發表於 2010-1-11 10:09

telfal 依家 永鞍推銷緊,有時間我會去look look。
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-11 17:21:39 |顯示全部樓層
lagostina 係台灣買平好多。
我可能叫朋友帶過黎。
牛腩,豬手哩啲我最like,一於買番個先。 ...
八王爺 發表於 2010-1-11 17:15

你叫朋友幫你拿d個煲回來呀?!好重喎~
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 17:44:02 |顯示全部樓層
佢一年都番黎3-4次,幫吓老友唔會攞到手斷掛!
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 22:14:33 |顯示全部樓層
哈!老婆話我咁辛苦煮飯
竟然話佢買喎!
回復

chiman 發表於 2010-1-11 22:23:19 |顯示全部樓層
哈!老婆話我咁辛苦煮飯
竟然話佢買喎!
八王爺 發表於 2010-1-11 22:14

辛苦都值得add4icon
回復

八王爺 發表於 2010-1-12 10:58:22 |顯示全部樓層
其實用乜煲都好,最緊要對環境破壞減到最低。
為咗個地球,味道差少少都可以接受。
回復

p@g 發表於 2010-1-12 11:27:04 |顯示全部樓層
我早排買左個9lit lagostina
炆過一次牛腩, 驚唔夠耐所以用左45分鐘炆牛腩
打開已經冧晒, 仲有D過左時開始變碎添....

但係炆牛薑就用左差唔多2個鐘都未冧晒....<----呢個係牛薑問題, 唔關個煲樹...

D sales 話係用普通明火1/3 時間計算
我覺得ok 幾好用, 慳$又環保
不過係個煲貴D
回復

八王爺 發表於 2010-1-12 12:14:35 |顯示全部樓層

個煲貴都係$26xx,如果每個月慳到$100煤氣/石油氣,2年就回本。
以前用石油氣,$190一罐用40日,依家用煤氣$200只能用30日。
如果用咗個煲真係少咗用氣,咁真係環保,而且煮食快咗,多啲時間用,得益係自己嘅!
回復

p@g 發表於 2010-1-12 12:27:53 |顯示全部樓層
個煲貴都係$26xx,如果每個月慳到$100煤氣/石油氣,2年就回本。
以前用石油氣,$190一罐用40日,依家用石油 ...
八王爺 發表於 12/1/2010 12:14

如果等吓唔係趕住用, 你等下永安, 祟光做特價啦
唔洗$26XX 咁貴, 我上次11月係祟光買 9 LIT 係$16XX
如果用係比電磁爐就加多$1XX

有時jusco 都有做特價係$1,8XX
回復

corina 發表於 2010-1-12 12:30:27 |顯示全部樓層
我都想買返個送比人老師.
回復

八王爺 發表於 2010-1-12 12:45:41 |顯示全部樓層
如果等吓唔係趕住用, 你等下永安, 祟光做特價啦
唔洗$26XX 咁貴, 我上次11月係祟光買 9 LIT 係$16XX
如果 ...
p@g 發表於 2010-1-12 05:27

點樣係 比電磁爐?
     係咪電磁爐用?要多收啲錢?
回復

p@g 發表於 2010-1-12 12:53:05 |顯示全部樓層
點樣係 比電磁爐?
     係咪電磁爐用?要多收啲錢?
八王爺 發表於 12/1/2010 12:45

我寫得衰

電磁爐用果個煲底係同比明火用唔同, 加左D物料
所以要再加 $$, 但個煲都可以用番係明火爐度
如果個煲只係比明火爐用, 就唔可以去番電磁爐用

我記得好似加左 $160 左右啦
回復

claudiatang 發表於 2010-1-12 12:57:36 |顯示全部樓層
我不敢用壓力煲。一直都堅持要用明火煲湯。但石油氣貴得太離譜了。都要向現實低頭。買了個真空煲。我覺得都可以。早上八點洗落米煲粥。中午就可以食了。臨食前拿出來滾十多分鐘D米就很棉了。老火煲就早上煲晚上飲。或早一晚煲落翌日中午也可以了。省了錢就省不了時間。魚與熊掌...
回復

八王爺 發表於 2010-1-12 14:46:03 |顯示全部樓層
我有真空煲用黎煲湯了。
所以 高速煲/智能煲,要黎炖/炆 冧啲嘢快,煲飯快。

我家中沒有電磁爐,用明火或電都得。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-12 15:05:30 |顯示全部樓層
如果唔趕, 可以俾個牌子同model我, 等我叫鮮屍d同事check吓攞唔攞到好價
回復

八王爺 發表於 2010-1-12 15:38:55 |顯示全部樓層
大帝 好嘢喎!
等我pm你。唔好咁公開。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-12 15:38:57 |顯示全部樓層

真空煲要一早預備好湯料;高速煲可即興買材料,而且兩者都係湯滾計最約煲半粒鐘,用燃料計都係一樣,所以我個真空煲都打左入冷宮一年啦add5icon
不過要燉野唔知邊種煲好?
我真空煲用"THERxxS",高速煲用"TEFxx"
回復