節能又省時的高速煲

作者: 八王爺 發表于 2010-1-10 21:56:32
22365 63
最近睇緊兩個品牌的高速煲,也布網上搜過一些資料,
fissler 同 lagostina 都唔錯。
這裏有無人用過,係咪真係 5分鐘煲好飯,30分鐘做出老火湯?
如果係咁正,真係一個好環保的煮食法。最少慳咗好多能源!
cross 發表於 2010-1-10 22:02:34 |顯示全部樓層
最近睇緊兩個品牌的高速煲,也布網上搜過一些資料,
fissler 同 lagostina 都唔錯。
這裏有無人用過,係咪 ...
八王爺 發表於 2010-1-10 21:56

但是不是說危險?
回復

孖吉 發表於 2010-1-10 22:24:34 |顯示全部樓層
但是不是說危險?
cross 發表於 2010-1-10 22:02

以前大6產的不合規格,加上要人手操作,所以會危險

如果人手的,歐洲品牌的設計好,煲蓋是內鎖式,不會被壓力衝開
回復

八王爺 發表於 2010-1-10 22:29:10 |顯示全部樓層
但 30分鐘能做出夠味的湯嗎?
只是把食材煮淋,並不能出味啊!
真的要3思。可能只能用來煮飯!
回復

cross 發表於 2010-1-10 22:31:08 |顯示全部樓層
以前大6產的不合規格,加上要人手操作,所以會危險

如果人手的,歐洲品牌的設計好,煲蓋是內鎖式,不會 ...
marcuslee 發表於 2010-1-10 22:24

原來如此
回復

擔泥 發表於 2010-1-11 09:07:30 |顯示全部樓層
如果想環保地煲湯/粥又唔介意時間較長的話, 我建議用真空煲 - 不用電不用火.
我都是用真空煲煮老火湯的.
回復

chiman 發表於 2010-1-11 10:55:11 |顯示全部樓層
我用寶康達,效果都唔錯~
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 11:29:51 |顯示全部樓層
真空煲已經有了。
那個是長時間沒有人睇火用,不能省時!
寶康達是什么?
回復

chiman 發表於 2010-1-11 11:56:24 |顯示全部樓層
真空煲已經有了。
那個是長時間沒有人睇火用,不能省時!
寶康達是什么? ...
八王爺 發表於 2010-1-11 11:29

寶康達快速智能煲~
http://www.pro-logic.com.hk/
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 14:23:44 |顯示全部樓層
係咪用電的?用電是否無咁環保?
可以介召下你用佢的煮食經驗嗎?
回復

chiman 發表於 2010-1-11 14:52:36 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2010-1-11 14:23

係用電架~佢話可能節電45%以上...
冇咩經驗...太太用的...煲湯都係飲幾多碗就落幾多碗水...
不過都係放晒D野落去禁制...煮好要放氣...食得add4icon
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 14:54:16 |顯示全部樓層
咁價錢呢?
外國入口的高速煲要成2千幾蚊。
用電的康寶達是否平啲?
回復

DJ999SAI 發表於 2010-1-11 14:55:17 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2010-1-11 14:23

用電又未必唔環保既 如果係節能 咁就比用煤氣環保
回復

LLGG 發表於 2010-1-11 14:56:48 |顯示全部樓層
我都聽過唔少人話用高速煲30mins煲到老火湯, 10-15mins煲到起沙既紅豆沙等等.
但有個小問題, 以30mins煲老火湯為例, 咁呢30mins個煲係咪都要插住電既??
如果係, 無人响屋企睇住咪有危險囉.

仲想知道實際上係咪真係咁好用呢??
回復

chiman 發表於 2010-1-11 15:03:05 |顯示全部樓層
咁價錢呢?
外國入口的高速煲要成2千幾蚊。
用電的康寶達是否平啲?
八王爺 發表於 2010-1-11 14:54

應該800至千幾蚊,睇型號容量。
呢個牌子口碑都好似唔錯~
回復

chiman 發表於 2010-1-11 15:06:32 |顯示全部樓層
我都聽過唔少人話用高速煲30mins煲到老火湯, 10-15mins煲到起沙既紅豆沙等等.
但有個小問題, 以30mins煲老 ...
LLGG 發表於 2010-1-11 14:56

係要插電啦,冇試過冇人時用,用佢都係貪快唔洗睇火唔會干水~
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 15:15:31 |顯示全部樓層
我覺得省時省能源最重要。

家中有很多電器都是冇人,仍然插住電源!
多謝chima介召,有空要去看看,比較一下。
有人說德國寶也不錯。也有人用rasonic....... 真的越搞越多花樣。
回復

chiman 發表於 2010-1-11 15:43:37 |顯示全部樓層
我覺得省時省能源最重要。

家中有很多電器都是冇人,仍然插住電源!
多謝chima介召,有空要去看看,比較一 ...
八王爺 發表於 2010-1-11 15:15

自己去比較了解最好add10icon
回復

比得大帝 發表於 2010-1-11 16:17:59 |顯示全部樓層
以前有用壓力煲, 好好用, 係省錢又省時間
壓力煲原理係加壓令d水去到百唔知幾多度至滾, 肯定出味過就咁煲,
用咗菲傭後就冇用, 因為怕佢亂嚟

其實壓力煲已有幾十年歷史, 已經做得穏陣, 跟足說明書做, 唔應該出事  (big-6 貨唔敢包)
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 17:02:08 |顯示全部樓層
big-6 ... 哈哈 ...
回復

1234下一頁