花蔥開始標芽啦

作者: Aalon 发表于 2010-1-10 17:49:28
2466 4
花蔥開始標芽啦, 好似我種得唔夠深, 有冇人可以指點一下??add3icon
KUNO 發表於 2010-1-10 23:38:15 |顯示全部樓層
花蔥開始標芽啦, 好似我種得唔夠深, 有冇人可以指點一下??
Aalon 發表於 10/1/2010 17:49

係唔係繡球蔥?
唔好種太深,香港太潮濕又唔夠凍好易爛.
記住出葉之後唔可以比葉片之間有積水,溫暖潮濕加通風不足就會爛.
植料可以再乾燥一啲.
Aalon 發表於 2010-1-11 08:36:00 |顯示全部樓層
係唔係繡球蔥?
唔好種太深,香港太潮濕又唔夠凍好易爛.
記住出葉之後唔可以比葉片之間有積水,溫暖潮濕加通 ...
KUNO 發表於 10-1-2010 23:38

多謝指教, 咁我唔淋咁多水laadd6icon
我係新手, 唔識分係咪繡球蔥, 不過我張相係網上賣家提供add6icon

KUNO 發表於 2010-1-11 17:01:06 |顯示全部樓層
多謝指教, 咁我唔淋咁多水la
我係新手, 唔識分係咪繡球蔥, 不過我張相係網上賣家提供

...
Aalon 發表於 11/1/2010 08:36

就係佢,小心!
另外因為佢唔適合香港氣候種植,所以就算可以成功開花的話,花球嘅大細亦會細好多,唔會有圖片裡面噤大,只會比乒乓球大小小.
Aalon 發表於 2010-1-11 17:24:01 |顯示全部樓層
就係佢,小心!
另外因為佢唔適合香港氣候種植,所以就算可以成功開花的話,花球嘅大細亦會細好多,唔會有圖片 ...
KUNO 發表於 11-1-2010 17:01

好多謝你提點, 我會試下用赤霉素去compensate香港種植環境o既constraint, 睇下得唔得再上o黎報告

<ps 網上話赤霉素可以代替低温作用:促进一些需要低温才能通过生育阶段的植物提早花芽分化;也可以代替长日照的作用,使一些植物在短日照下抽苔开花>