想買部DC

作者: corina 發表于 2010-1-8 17:40:16
5638 52
我想買部DC,要細部方便,主要影花花草草同我家中三隻肥貓,間中會影人物,budget under $4,000,想請問吓大家有什麼好介紹?謝謝!add6icon
黑仔天 發表於 2010-1-8 18:07:05 |顯示全部樓層
canon  sx 200 is
平時唔用gf-1時~暫時都仲用緊佢~~覺得幾好~
回復

corina 發表於 2010-1-8 18:17:35 |顯示全部樓層
回復 2# 黑仔天
天哥,請問有幾多萬像素,近距離影1cm花花清唔清,重有要幾錢?謝謝!add3icon
回復

corina 發表於 2010-1-8 21:30:26 |顯示全部樓層
請問Canon 好定Nikon?
Touchscreen 會唔會好易壞?
回復

小灰 發表於 2010-1-8 21:37:29 |顯示全部樓層
DC仔如果Canon同Nikon揀,一定係Canon
之前用過Nikon P5100對焦暗啲都慢到嘔對唔到
Canon G9用到而家都非常滿意!
你用$4000做budget,可以揀G11啦!

如果DSLR就another story啦!
回復

corina 發表於 2010-1-8 22:47:56 |顯示全部樓層
Canon G11好型呀!不過我唔識影相,唔知識唔識用?
回復

corina 發表於 2010-1-8 23:49:18 |顯示全部樓層
Ricoh GR Digital III好似都唔錯!
回復

擔泥 發表於 2010-1-9 09:01:50 |顯示全部樓層
我想買部DC,要細部方便,主要影花花草草同我家中三隻肥貓,間中會影人物,budget under $4,000,想請問吓大家有 ...
corina 發表於 2010-1-8 17:40

Canon G11好型呀!不過我唔識影相,唔知識唔識用?
corina 發表於 2010-1-8 22:47

你要細部同方便, 而且你話你唔識影相. 其實唔駛咁高budget, 整部平平地o既DC仔, $2000-$3000 度差不多的了.
For example Ricoh CX2
回復

corina 發表於 2010-1-9 11:41:11 |顯示全部樓層
你要細部同方便, 而且你話你唔識影相. 其實唔駛咁高budget, 整部平平地o既DC仔, $2000-$3000 度差不多 ...
擔泥 發表於 2010-1-9 09:01

唔該擔泥!Ricoh CX2唔錯喎,適合我新手,比Ricoh GR Digital III平成$2000大元,揾日去睇下先.add14icon
回復

kerorozIL 發表於 2010-1-9 12:32:07 |顯示全部樓層
canon D10
回復

cross 發表於 2010-1-9 14:36:30 |顯示全部樓層
G字頭果D唔細唔方便喎=.=
回復

corina 發表於 2010-1-9 14:40:21 |顯示全部樓層
回復 10# kerorozIL
嘩!canon D10防水,耐寒,耐衝擊,好適合我呢d大頭蝦!add14icon
回復

corina 發表於 2010-1-9 14:41:57 |顯示全部樓層
回復 11# cross
仲重d tim,唔考慮了!add5icon
回復

corina 發表於 2010-1-9 14:49:21 |顯示全部樓層
不過老實講,canon D10外型唔靚仔!
回復

黑仔天 發表於 2010-1-9 18:13:12 |顯示全部樓層
回復  黑仔天
天哥,請問有幾多萬像素,近距離影1cm花花清唔清,重有要幾錢?謝謝! ...
corina 發表於 2010-1-8 18:17

最近對焦距離0.3cm(加埋光學對焦..開超微)
ps:即使係單反..係咁近微距..都會有反差色邊問題..即係條邊會有一d散光藍色
自己去呢度了解>> http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=3626 <<
而家呢部都係2千5-2千7左右

常要靚既...好多人都話g11果d好..不過相對會大部好多
而且以變焦倍數黎講....g11唔係太高....sx 200 is 反而有 12倍..高好多
晒返一般相..成像上都差唔多...除非你要玩放大d相..
加上而家好多都係後製...所以本人感覺分別唔大...
而且夜景的話....g11同sx 200 一樣都係咁差...
多影夜景就買s90....成像都好過g11...又細過g11

想買g11呢d較大既過渡機..不如買sony既HX1
有得玩拉相...呢個功能大把人玩上癮
相質又係同級...各方面比..只係對焦會慢d..其他都一樣..
所以過渡機我一定推薦人用HX1

而dc仔天涯機...要睇你多唔多夜景
多就s90...唔多就要用高倍變焦既sx 200is

以上既機都可以1cm微距
有手動調節光圈同對焦
而HX1 1cm微距 自動對焦後有時可能要手動微調一點
回復

corina 發表於 2010-1-9 20:51:46 |顯示全部樓層
回復 15# avery
多謝行哥,呢部好似好pro咁,唔錯!add6icon
回復

corina 發表於 2010-1-9 21:04:40 |顯示全部樓層
回復 16# 黑仔天
多謝詳細回覆!
雖然好鐘意Canon G11同 Ricoh GR Digital III,睇過影出嚟d相真係好靚,但係我唔識影相,冇用呀!我諗我要去學攝影了.
s90同sx 200都唔錯,s90輕d,但係sx 200又可以高清錄影喎,15 16tim!
回復

黑仔天 發表於 2010-1-9 22:05:43 |顯示全部樓層
回復  黑仔天
多謝詳細回覆!
雖然好鐘意Canon G11同 Ricoh GR Digital III,睇過影出嚟d相真 ...
corina 發表於 2010-1-9 21:04

我個人覺得g11果類機...
係為左比d唔想帶咁多鏡出街...又想玩唔同既效果既人用...
不過你既然對相質有要求..最好就跳左g11...
直接買部入門單反仲好過.....都係補多一千幾百

s90係同sx200既操作方或十分接近
一樣有齊M / Av / Tv / P / Atuo等拍攝模式
只不過賣點唔同
s90...有迫近入面單反既相質同可與入面單反一爭長短既夜拍能力
但相對..冇sx 200 咁大既廣角...同埋影風景較好用既高倍數變焦...
而s90..會比sx 200 細些少同輕d~~

到底買邊部就自己決定啦~
回復

小灰 發表於 2010-1-9 22:06:55 |顯示全部樓層

* S90 高感光 (室內影貓要快門快;同埋Macro通常"烘"好埋所以通常唔係好光同景深淺易手震)以DC嚟講very good (用過所以敢comment)
* G11 因為我用緊G9(Remark : G9&10己停產) 影MacroDC嚟講超强(放大比率差不多有1:1)
* Sony Hx1未用過唔敢Comment,不過之前用過其他models唔係好掂(偏色、sharpness各方面)
* Ricoh未用過唔敢comment
* Nikon P5100 (Now P6000?) 用過暗啲啲都對唔到焦
* Panasonic LX3試用過高ISO一樣唔掂,鏡頭一味夠wide但range好窄!

Pro機影Macro響高反差情況下嘅紫邊問題(因為影Macro所以好少會有咁嘅情況,影其他另計)好睇用乜鏡所以你應該唔使咁擔心!

見附圖影水珠(放大比率大約4:1)

100% chopped 同埋compress咗

我枝陳年手動舊鏡都冇!

而家啲Prosumer機(專業嘅DC,以上各款都係)鏡頭質素通常都好OK,揀邊部衹在乎邊個range你會最常用(以你所講係唔需要遠焦距),以及要有
- Macro
- 高ISO
- 防震
- 可以手動改settings(咁先至可以慢慢學影相)

我通常建議一步到位(費事買咗後悔又心思思要upgrade浪費金錢)

祝你早日買到心頭好!
回復

123下一頁