分享 Sinn Eumorpha x self 種子苗(完)

作者: dick 发表于 2019-6-11 10:28:24
4797 40
Calico 發表於 2019-6-15 09:24:10 來自手機 |顯示全部樓層
我還未收到,今日再看看。
dick 發表於 2019-6-15 11:23:42 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-15 09:24
我還未收到,今日再看看。

Hk 郵政太慢
Calico 發表於 2019-6-15 19:13:34 來自手機 |顯示全部樓層
吾知點解,次次收親D植物,寄到黎個封一定爛,今次算好,郵局包番好。否則吾知跌咗去邊。
dick 發表於 2019-6-15 23:29:36 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-15 19:13
吾知點解,次次收親D植物,寄到黎個封一定爛,今次算好,郵局包番好。否則吾知跌咗去邊。 ...

是否只是收植物才這樣?收其他信件會不會爛?我間中也收到這樣的破爛郵件,不只植物。
之前我這邊又常寄失,或信箱夠大,可以寄入去,但也寫張咭叫我去西貢市郵局取件,擺明玩野,投訴了幾次,原來這邊常換郵差,多是problem staff, 近1、2 年那幾個正常d, 沒有離譜情況再出現
Calico 發表於 2019-6-15 23:49:31 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2019-6-15 23:29
是否只是收植物才這樣?收其他信件會不會爛?我間中也收到這樣的破爛郵件,不只植物。
之前我這邊又常寄 ...

上網 check 過類似情况,可能是運送中途已爛,亦可能糸郵差想看看內裡是什麽,如果郵局發現收到時已爛,會用郵局封條包好的。
雙魚座 發表於 2019-6-16 10:15:38 來自手機 |顯示全部樓層

咁我這邊郵差幾好。做咗好幾年,如有植物寄來都會和他說聲,他真是會留意厚郵件,按門鈴,親手交給我(如我在家)。如在派出時已有問題的郵件,便無法留意。
dick 發表於 2019-6-16 13:41:23 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-16 10:15
咁我這邊郵差幾好。做咗好幾年,如有植物寄來都會和他說聲,他真是會留意厚郵件,按門鈴,親手交給我(如 ...

以前住清水灣果邊,如郵箱入不到,d 郵差會㩒門鐘叫我落去拎
Calico 發表於 2019-6-23 00:41:24 來自手機 |顯示全部樓層
救吾到喇。
csncsn 發表於 2019-6-23 05:57:25 來自手機 |顯示全部樓層

JM2018 發表於 2019-6-23 07:09:24 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-23 00:41
救吾到喇。<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span>

Calico 姐,咁快又做殺手喇,仲諗住同你鬥最快開花,我的健康成長中!
Calico 發表於 2019-6-23 10:14:37 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-6-23 07:09
Calico 姐,咁快又做殺手喇,仲諗住同你鬥最快開花,我的健康成長中!

你棵咁大棵?

仲有一個側芽生緊!  發表於 2019-6-23 11:07
Calico 發表於 2019-6-23 11:34:55 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-23 10:14
你棵咁大棵?<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span>

大頭仔好衰架,仲刺激我。
hiatus 發表於 2019-6-25 11:44:59 |顯示全部樓層

Dick,寄郵政係會多風險既。遇到這種情況,不用太上心。

分享一下少少經驗,通常我會用膠帶將信封五花大綁,最後變成一個膠帶信封。

因為普通信封不防水不防擠壓,裝咗厚野,好快爛。

就算是質素好d既信封,如牛皮信封,其他有背膠既信封,會牢固d,但我都會至少打一個“井”字的膠帶,防爛,防漏。

無辦法,郵局運輸一定比較暴力,有時只能自己做多d,減少損失。

不過我又完全明白搞分享,費時費力費神,并不能事事完美。

我依架好少寄啦,偶爾一兩個尚可以精益求精,但多咗我估我都好難做到好。
dick 發表於 2019-6-25 16:06:13 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-25 11:44
Dick,寄郵政係會多風險既。遇到這種情況,不用太上心。

分享一下少少經驗,通常我會用膠帶將信封五花大 ...

實在冇時間面交,寧願不分享

一樣一樣,完全贊同:)  發表於 2019-6-25 16:57
dick 發表於 2019-6-26 11:06:16 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2019-6-25 16:06
實在冇時間面交,寧願不分享

不過掉曬落花槽有d 可惜,我有d 花貓已經變了野花,間中會突然發現又生一棵出來
Calico 發表於 2019-6-29 00:31:56 來自手機 |顯示全部樓層

扁晒!!D葉甩哂
小雷子 發表於 2019-6-29 01:04:27 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-29 00:31
扁晒!!D葉甩哂

好可憐!
你好似第2次失收!
dick 發表於 2019-6-29 17:49:01 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-29 00:31
扁晒!!D葉甩哂

可惜,我也無辦法了
JM2018 發表於 2019-8-9 16:27:40 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn Eumorpha x self 小苗已有兩個花冧
Calico 發表於 2019-8-10 18:31:35 來自手機 |顯示全部樓層

10/8.2019. 大頭仔,等埋我—齊開花花。