零九年最後一件傷心事(完滿結局)

作者: claudiatang 發表于 2009-12-31 16:19:25
3705 33

不知該用檢、搶救或領養來形容這兩隻老貓。
大約三周前。路口搬來一戶人家(C)。沒兩天就見有兩隻貓在門口蹲著。令我大吃一驚的是,大冷天,兩隻貓全身的毛全剃光。我一叫牠就馬上跑來。隔了兩天,灰色那隻跑去吃我餵一家四口的貓糧。後有鄰居L太告訴我。她家賓妹告訴她C貓貓主不要牠們。因為現在有BB同住。上個周日我忍不住去敲門問過明白。前晚再去問多一次。原因是以前沒有跟兒子一家同住就養了兩隻貓。現在不方便再養。昨天就來電說我可以馬上領走貓貓。我說晚上才有空。因正在上班。昨晚九點打電話去說我現在過來領。C說好。我去到見賓妹站在門口,主人沒有現身。這是什麼態度? 禮貌上都要做個文接,也可以跟去看看貓貓的新環境。一句話都沒交待。令我覺得:嘩,可以甩難了,有人認頭。
現在兩隻可憐老傢伙住在我樓下L太家。因我沒法養。辣椒B媽咪也有心無力。因為加上辣椒B已經八隻了。樓下本來有兩隻。現在是四隻。三家人合力照顧。剛才L太打電話。告訴我兩隻貓骯髒得很。昨晚回來就放在籠內,暫時隔離兩周。要讓牠們適應新環境和等看醫生和打防疫針。
IMG_1070 (Medium).JPG IMG_1076 (Medium).JPG IMG_1074 (Medium).JPG IMG_1072 (Medium).JPG
claudiatang 發表於 2009-12-31 16:22:31 |顯示全部樓層
我拿了我家大牀單加些大浴巾來圍著。所以貓友們別擔心牠們會招涼。辣椒B媽也給牠們穿上衣服了。
回復

claudiatang 發表於 2009-12-31 16:34:56 |顯示全部樓層
同貓唔同命。看我家的寶貝。 IMG_1011 (Small).JPG IMG_1012 (Small).JPG
回復

oneonewe 發表於 2009-12-31 16:43:39 |顯示全部樓層

唔要都可以搵人收養呀
點解而家天寒地凍掉佢地出街呢??
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-12-31 16:45:00 |顯示全部樓層
係唔係人黎架,唔要" pat "出門口就算
回復

claudiatang 發表於 2009-12-31 16:49:12 |顯示全部樓層

唔要都可以搵人收養呀
點解而家天寒地凍掉佢地出街呢??
oneonewe 發表於 2009-12-31 16:43

可能D貓年紀大了。沒人會收留。年老體弱,食藥多過食飯。放在屋外,就算不冷死也怕會給野狗咬死或讓車輾斃。因為是在最近路邊的。我每晚放工落車都看見牠們。
回復

corina 發表於 2009-12-31 22:15:03 |顯示全部樓層
我每次見到呢d事,都好難過!add8icon
回復

kariek 發表於 2009-12-31 23:00:28 |顯示全部樓層
佢地真係好可憐呀,點解唔要佢地仲要remove their hair??? 驚佢地唔死? 養咗咁耐點忍心唔要佢地架!
回復

claudiatang 發表於 2009-12-31 23:29:23 |顯示全部樓層
希望明年不會再遇見這種事。四隻街貓做了節育手術後,現在都活得很好。肥肥白白。黑鼻仔肯讓我們輕輕碰一1下了。牠們現在都有名.黑鼻仔、紅鼻仔和妹妺。媽咪就是媽咪﹗
回復

hellokitty_971 發表於 2010-1-1 00:12:22 |顯示全部樓層
B咩B, 都唔明d人點解咁忍心
回復

amyfung 發表於 2010-1-1 19:46:50 |顯示全部樓層
天氣太冷,兩隻貓貓好可憐^^
回復

黑仔天 發表於 2010-1-1 20:54:42 |顯示全部樓層
WA...呢D天氣..我都唔捨得幫我隻仔剪毛..
點解可以有D咁百佳既飼主...
咁多年...唔通真係一D感情都冇???
話唔要就唔要...睇到好火滾
回復

irishuen 發表於 2010-1-2 11:40:55 |顯示全部樓層
有bb就唔要貓貓, 乜咁衰架, 仲要剪鬼晒d毛, 一陣凍死左點算.....
真係收買貓命~
回復

claudiatang 發表於 2010-1-3 19:13:02 |顯示全部樓層
昨天送兩隻老傢伙去洗白白,修甲,採耳等等(可能是這輩子初次洗白白)。唉,我們三家人的貓全是自己替牠們洗。初次找貓美容店真不容易呢﹗原來普通的寵物美容店不一定會替貓貓做。今天開始讓牠們登堂入室。L太先將自己的貓關進房間,其它的地方就給牠們自由活動,認識一下環境。白色那隻叫BB,灰色那隻叫SMOKY。BB很霸道。觀察了幾天之後。發覺SMOKY給欺負得很可憐。真擔心牠有心理病。現在牠們都有一個溫暖的家了。 請大家放心。add4icon

評分

查看全部評分

回復

p@g 發表於 2010-1-3 20:01:40 |顯示全部樓層
要帶佢地去做body check 呀,
唔知佢前主人會唔會因為佢地有病無講你知呀

佢前主人咁無陰公, 無愛心就唔好養啦
仲學人生B
回復

claudiatang 發表於 2010-1-3 21:09:39 |顯示全部樓層
要帶佢地去做body check 呀,
唔知佢前主人會唔會因為佢地有病無講你知呀

佢前主人咁無陰公, 無愛心就唔好 ...
p@g 發表於 2010-1-3 20:01

會呀﹗等約時間。牠們只做了絕育手術,從沒打過防疫針。我們都預了牠們可能有病。因為BB個肚很大,剃光了毛更加覺得。
而SMOKY可能有眼疾。總之就是要從頭做起。
不是她有BB,是她兒媳有BB,即是她的孫子。
回復

擔泥 發表於 2010-1-4 09:29:51 |顯示全部樓層
真係唔明, 養到咁老對佢地都應該有感情掛?

我諗那種被遺棄的感覺一定對兩隻猫猫帶來很大的影響. 可幸的是有一些像claudiatang 般有愛心的人願意去照顧牠們. 給牠們一個溫暖的家. 可能牠們會比以前更開心呢.
回復

calbeebb 發表於 2010-1-4 16:51:10 |顯示全部樓層
你們想有因果嗎?雖然有很多理由唔要佢地,但生命是要專重
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-4 18:59:58 |顯示全部樓層
昨天送兩隻老傢伙去洗白白,修甲,採耳等等(可能是這輩子初次洗白白)。唉,我們三家人的貓全是自己替牠們洗 ...
claudiatang 發表於 2010-1-3 19:13

你真係好好心地~~ 我都會好錫你啊~~add6icon
回復

irishuen 發表於 2010-1-5 00:34:04 |顯示全部樓層
回復 16# claudiatang

希望白貓bb 因為老而"巢皮"好了, 希望佢唔好有病......唔好有病.......唔好有病.......唔好有病
回復

12下一頁