狗狗絕育的好處

作者: prodorothyhkg 發表于 2009-12-29 10:56:09
18516 24
prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 12:29:57 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-17 21:06
我對金毛7個月大就絕育,而家6歲,touchwood無病無痛

狗女起水就會想傳宗接代,我俾唔到佢,我寧願佢從未 ...

我隻女歲半做(收養佢第一日就起水,果陣9個月大),佢歲半體形同骨架同佢9個月大時都係一樣,冇乜分別~
果陣佢起水攪到成地都係,佢自己都覺得煩,一路行一路滴....整到D毛污糟晒,成日嘆氣 佢仲識走去我度叫我同佢清潔清潔,我終於好似人咁要同佢著褲仔,用XX巾,佢先至成個輕鬆晒,之後向第二次起水前攪掂左,佢同我都 SO HAPPY~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 12:38:15 |顯示全部樓層
老積就遲D,因為同佢揀左日子佢又病,佢病好我地又唔得閒,拖拖拉拉成6歲先做,由佢黎我屋企(又係9個月大)到6歲,體形跟本冇變過,佢之前一兩手都有比甚麼爆骨丸,鈣片.......都係冇用,係扼錢野個VET話好彩冇繼續食,如果唔係就唔識向食物度吸收;同佢做左絕育肥都唔肥下,不過就健康左,肚痾少左
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 12:42:31 |顯示全部樓層

樂樂係大頭仔一名,佢細細個果陣已經轉過幾手,跟本冇乜野好食,何況進補,但佢個頭真係幾大,佢未黎我樹前5年都係咁既樣,都冇乜點變,所以如果狗狗向9個月到一歲左右做手術,影響可以講係不大
回復

faylo 發表於 2011-9-15 14:59:17 |顯示全部樓層
龍草晴 發表於 2011-1-23 19:11
支持寵物絕育行動!!!

若你是一個負責任狗主,你有權選擇不同你的狗狗絕育,若你自已都吾知糸米負責任狗主,你就應該同狗狗絕育
狗狗絕育後,生存目標衹剩下,食和睡,所以好易肥胖
狗狗不絕育,也不代表一定有生殖器官疾病,實際上不多.我就選擇了不同他們絕育

我3隻都冇乜肥過~你唔同佢做,又唔使佢生B,咁同做左果D生活有乜唔同?一樣係食同睡......  發表於 2011-10-9 12:25
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-10-9 12:30:03 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2011-9-15 14:59
若你是一個負責任狗主,你有權選擇不同你的狗狗絕育,若你自已都吾知糸米負責任狗主,你就應該同狗狗絕育
狗 ...

如果運動量夠,唔會肥很多 ,我幾隻狗基本上冇乜肥過,反而係冬天佢地食多左野肥左.一到夏天食少番就苗條反啦
其實發現D寵物多數係食得多,冇運動致肥先係主因~

我以前養D狗(加埋我老豆養個D),以前因手術費貴同埋冇錢,d狗又係收養,幾隻冇絕育的,公犬會同其他狗爭女打交,母的引來4-5隻流浪狗在門口俳迴;老了以後都有生殖系統毛病,eg,有乳房腫瘤,發炎,甚致在發情期神經緊張......
回復