請問蝴蝶今年會開花嗎?

作者: jellyfishy 发表于 2007-6-29 00:22:54
5694 28
放在家中最有陽光的向西南窗邊, 年頭開始keep住下有機氮肥, 近個多月給花肥. 由上年九月到現在共長了二塊大葉, 其中最上的一葉就是最近一個月長出來的. 以前看書說, 蝴蝶長葉, 葉型又大又圓就是光夠肥夠, 唔知這個新葉算唔算肥大呢?
請問各位, 這個蝴蝶今年可夠肥開花??
(用手機拍的照, 質素不是很好, 請將就看)
jellyfishy 發表於 2007-6-29 00:29:51 |顯示全部樓層
佢係我唯一的violacea , 上年九月開過花, 雜雜地, 但香架, 開花時成個睡房都香晒, sweet 住搵周公 架.
jellyfishy 發表於 2007-6-29 00:31:13 |顯示全部樓層

回復 #2 阿行 的帖子

你意思係家下要換料喇?  佢用木皮仔種, 係發叔度買既野, 咁我現在係咪都要換佢植料呀? 用番木皮仔?
jellyfishy 發表於 2007-6-29 00:32:27 |顯示全部樓層

回復 #5 阿行 的帖子

係咪要keep住落花肥until 佢出腳仔呀?
jellyfishy 發表於 2007-6-29 00:46:47 |顯示全部樓層
好彩記得個blog貼過佢既相.
以前俾行行你笑過佢係雜仔呀~~ 不過又有人話係
Phalaenopsis. Jungo Viotris x Phalaenopsis. violacea
水蛇春咁長個名,唔係copy and paste都無心機記住佢. 
06 Violacea.jpg
jellyfishy 發表於 2007-6-29 00:49:17 |顯示全部樓層

回復 #10 阿行 的帖子

咪係囉~ 一貼個花樣就實俾你笑既~
jellyfishy 發表於 2007-6-29 00:55:16 |顯示全部樓層
今晚去繽紛想找好blue那種violacea, 但佢無. 好失望~
tom2tong 發表於 2007-6-29 01:16:33 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-29 00:55 發表
今晚去繽紛想找好blue那種violacea, 但佢無. 好失望~

前日係元朗見有alba同blue賣細細棵有花0黎緊添!
jellyfishy 發表於 2007-6-29 09:29:57 |顯示全部樓層

回復 #15 tom2tong 的帖子

請問是那個位置??? 
tom2tong 發表於 2007-6-29 10:57:04 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-29 09:29 發表
請問是那個位置??? 

在元朗合益街市附近宏發徑 X罡園有、但藍花只剩三两株、alba就多D.
jan2002 發表於 2007-6-29 21:27:05 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-6-29 01:16 AM 發表

前日係元朗見有alba同blue賣細細棵有花0黎緊添!

咁有冇alba同blue嘅花樣相睇下,唔該!!!
jan2002 發表於 2007-6-29 22:05:48 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-29 09:37 PM 發表

please search yourself ~

violacea var. blue & violacea var. alba

唔該哂!!!
edward 發表於 2007-6-30 00:22:50 |顯示全部樓層
我的蝴蝶蘭在上次因懷疑施肥過量而換盆後,到了今天的蝴蝶蘭開始出綠綠的根了~
不過因為早排放在正西曬太陽,所以轉移到西男方~不過近日的太陽十分猛烈,不知是否合適蝴蝶蘭曬呢~
2007 002.jpg
2007 003.jpg
edward 發表於 2007-6-30 00:33:44 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-30 00:27 發表

你不如講下佢幾點曬到太陽仲準確啦 ~

舊葉係爛根時期生嘅, 未必硬淨得番, 不過都冇所謂, 因為新葉 OK ~

其實,可以曬到太陽的時間是由下午3:00~6:00在夏季~

係呀~塊爛葉和爛根時期相隔不久的~
edward 發表於 2007-6-30 17:00:36 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-30 00:53 發表

夏天曬下午3:00~6:00可能勁咗小小 .. 揾野擋下安全 D ~

如果利用玻璃窗擋下,有沒有問題呢?
tom2tong 發表於 2007-6-30 17:32:33 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-6-30 17:00 發表

如果利用玻璃窗擋下,有沒有問題呢?

陽光能穿透玻璃除非係茶色或深色些玻璃窗才可隔一下、蝴蝶光照直射唔係咁好明亮光最合!
edward 發表於 2007-7-8 02:19:19 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-6-30 17:32 發表

陽光能穿透玻璃除非係茶色或深色些玻璃窗才可隔一下、蝴蝶光照直射唔係咁好明亮光最合!

如果利用報紙隔一下,會唔會好d呢~
tom2tong 發表於 2007-7-8 21:30:34 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2007-7-8 02:19 發表

如果利用報紙隔一下,會唔會好d呢~

会隔到D光有帮助!
edward 發表於 2007-7-18 02:04:21 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-8 22:29 發表

說實在, 在窗邊種幾盆比較高又喜光的植物擋一下不是更好嘛 ~

呀~雖然向西~
但是近日找到在我的陽台上有一個勾可以種蝴蝶,而這些陽光係向下曬,所以唔會直曬而是明亮~
jellyfishy 發表於 2007-7-18 11:23:37 |顯示全部樓層
我個蝴蝶都係放在向西窗台,不過前上方就不時有d衫遮下. 佢近個多月生的葉都大過以前好多,家下仲有新葉出,但就仲未有花梗...
今晚回家補番張相啦~
12下一頁