日本研究:多氣孔植物 減緩全球暖化新希望

作者: EddieOR 發表于 2009-12-12 01:33:33
1772 8
日本研究:多氣孔植物 減緩全球暖化新希望
(法新社)2009年12月10日 星期四 22:05

(法新社東京10日電) 日本研究人員今天表示,他們發現能讓植物葉子吸收更多二氧化碳的方法,希望有朝一日能用來減緩全球暖化,並提升糧食生產

京都大學(Kyoto University)研究小組領導人西村郁子(Ikuko Hara-Nishimura)表示,研究人員發現,將發芽的種子浸泡在一種蛋白質溶液中,能夠增加葉子上的氣孔數量。植物透過氣孔吸收二氧化碳,並釋放出氧氣

西村透過電話向法新社記者說明:「植物有了更多氣孔,就像有了更多吸收二氧化碳的窗口,能夠使溫室氣體濃度降低。」

此外,氣孔數增加也能讓植物進行光合作用時,產生更多的澱粉。光合作用是指綠色植物利用二氧化碳和水分,產生糖分和其他有機化合物。

西村指出,「如此,糧食作物和生質燃料作物的產量可望提高。」西村在日本京都大學擔任植物學教授。

研究小組利用阿拉伯芥(Thale cress)剛萌芽的葉子進行實驗。該植物的壽命只有短暫的2個月,廣泛用作生物實驗的樣本植物。

研究人員發現,氣孔的數目會隨著蛋白溶液的濃度上升而倍增,研究人員把這個現象稱為Stomagen,最多可比未浸泡植物的氣孔數目多出四倍。

但西村表示,最理想的數目是2到3倍,因為過多氣孔將阻礙植物表面其他細胞的正常運作

使氣孔數目增加很容易辦到,但費用高昂。研究小組正在研發更低廉的方法。西村說,或許也可以用基因改造的方式,生產出多氣孔植物。(譯者:中央社蔡函岑)
無比仔 發表於 2009-12-13 20:24:08 |顯示全部樓層
我唸全球國家再唔大量減排, 種幾多多氣孔植物都無用, 地球而家狀況根本等唔切這些植物研製成功.
回復

jack872184 發表於 2009-12-13 21:21:19 |顯示全部樓層
Therefore,
we need to 減排,
we need to to something~!
回復

比得大帝 發表於 2009-12-14 11:39:14 |顯示全部樓層
地球生存了幾億年, 就在最近的五十年內被徹底破壞
回復

jellyfishy 發表於 2009-12-14 11:59:17 |顯示全部樓層
唉~ 淨係叫人BYOB 用少d膠袋呢樣野都甚艱難喇.
回復

八王爺 發表於 2009-12-16 10:05:40 |顯示全部樓層
嘿... 最徹底的方法是 死敢啲人。
但係又唔得喎!

人其實係最唔愛地球,又唔環保的,有時真係冧,人係咪外星來的侵略者,殺晒地球啲生物,只要自己求存! 依家變咗 地球唔合適人居住,就想改變地球啲植物來彌補,真係多 x 餘。

如果 環保人仕真係咁環保,唔該叫佢地 換少啲衫,或者唔著衫,因為著衫已經好唔環保。
邊有見過啲動物著衫嘅呢?
果啲養竉物的人唔該唔好住係屋裏面,因為動物係唔使住屋架,俾動物係屋裏活動,咁同用籠養有乜分別?
回復

EddieOR 發表於 2009-12-16 12:42:17 |顯示全部樓層
見某銀行曾推出綠色信用卡,理念同實況都係相反。
綠色 <-> 該銀行會捐出相等於該卡簽帳額0.1%的款項作豐「綠化學校屋頂」計劃的經費
信用卡 <-> 支持和刺激購物,刺激購物會引致大量冇用既野產生出黎,有用既都難以善用到
呢個城市最唔環保既野就係購物,大部分的廢物都係由購物而來, 1個麵包 2個膠袋……
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-3 22:15:26 |顯示全部樓層
見某銀行曾推出綠色信用卡,理念同實況都係相反。
綠色  該銀行會捐出相等於該卡簽帳額0.1%的款項作豐「綠 ...
EddieOR 發表於 2009-12-16 12:42

所以我成日都唔要佢D膠袋,一個旦ta都比二個~
我會同佢講咩都唔要,即食!哈哈^^
回復

catcat33 發表於 2010-4-13 00:07:36 |顯示全部樓層
環保兩個字都已經比商人用嚟推銷新產品嘅另類手法囉。
啲人就話去邊去邊攞數據,做環保。
一大堆人去到,又唔係一樣破壞更自然生態。
回復