返回列表 發新帖
作者: candy- 发表于 2019-6-6 18:20:05
4045 25
hkclive 發表於 2019-6-7 19:32:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-7 18:51
有冇出手爭花呢?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

咁右唔會,屋企冇咩位,所以真係好想要先會出手買
candy- 發表於 2019-7-19 14:08:38 來自手機 |顯示全部樓層
買回來只有4塊葉,一路出新葉,舊葉一直燶到乾死,終於挨到出花、開花,舊的4塊葉早就無晒,現在新的葉也開始燶,請問出了什麼問題,要注意什麼呢?
rwgplant 發表於 2019-7-19 14:17:33 來自手機 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2019-7-19 14:08
買回來只有4塊葉,一路出新葉,舊葉一直燶到乾死,終於挨到出花、開花,舊的4塊葉早就無晒,現在新的葉也開 ...

點解啲葉白色一點點?會唔會係白粉病或寄生蟲?如果有BioKill,最好噴兩噴,以察安全
candy- 發表於 2019-7-19 14:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
它本身有白色斑點,閃閃令,當初買時也因為它。
rwgplant 發表於 2019-7-19 14:46:58 來自手機 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2019-7-19 14:23
它本身有白色斑點,閃閃令,當初買時也因為它。

原來本身葉面有點點我都未養過,咁真係要搞番好佢,上網睇真係幾靚,其他大大會幫你

多謝你[emoji]1f60a[/emoji]  發表於 2019-7-19 15:24
hkclive 發表於 2019-7-20 17:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
睇唔睇到下面有否出鄰莖