別無所毬

作者: lamkaicheung 发表于 2019-6-6 12:38:52
13476 174
Ming36 發表於 2020-5-25 16:05:31 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-23 14:08
更新#70 心葉毬蘭

今年心葉毬蘭首次續花,比舊年較為驚喜就係呢一朵出現花中花,估計頭輪花謝晒,中心花先 ...

王子,你舊年聖誕節送我的密葉和心形毬蘭,我分左一半比朋友種,她在天台種植,密葉毬蘭已有花冧了
一條枝條,竟然都可以咁快就能開花,你的毬蘭子孫很健壯
lamkaicheung 發表於 2020-5-25 16:24:11 來自手機 |顯示全部樓層
種下種下就有喇!
最怕自己種唔掂啫!
freddy 大,你都好唔少嘢,只係未蘇出來啫!
lamkaicheung 發表於 2020-5-25 17:39:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-25 16:05
王子,你舊年聖誕節送我的密葉和心形毬蘭,我分左一半比朋友種,她在天台種植,密葉毬蘭已有花冧了[emoji ...

Ming大,你送給我啲毬蘭也長大了不少, 大約2呎咁上下長,遲啲都會係倒出現!
另外種子就在昨天播籽,應該好快知道得唔得,都時都會係倒做埋記錄!
freddywongdy 發表於 2020-5-25 18:34:37 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-25 16:24
種下種下就有喇!
最怕自己種唔掂啫!
freddy 大,你都好唔少嘢, ...

無乜架其實!
Ming36 發表於 2020-5-25 20:06:25 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-25 17:39
Ming大,你送給我啲毬蘭也長大了不少, 大約2呎咁上下長,遲啲都會係倒出現!
另外種子就在昨天播籽,應該 ...

咁短時間,已經長到兩呎 證明你的種植環境好適合。
我的毬蘭小苗也是由B大送贈的種子發的,種子一直放在雪櫃內,希望仍然有活力
Ming36 發表於 2020-5-25 20:14:48 來自手機 |顯示全部樓層
你送贈的心形毬蘭,在我家室內及朋友家的天台,暫時均未能長出新葉,我哋會努力加油的
lamkaicheung 發表於 2020-5-25 21:15:04 來自手機 |顯示全部樓層
我的心葉毬同舊年一樣定咗形沒有長新葉,開花的都是舊花梗復花,等花謝後我都打算剪枝條插多幾盆,試擺放不同位置種植!
Ming大再等下㖭,等天氣熱多一些,應該好快長新葉芽!
川流不息 發表於 2020-5-28 15:04:52 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-25 09:14
Hoya densifolia 花期比較短暫,一星期左右就開始落花,但就好快又再復花,密葉算是粗生易種,平時都唔洗照 ...

好多花好靚呀! 我成日覺得呢品D花好似牙齒, 哈哈哈哈~
lamkaicheung 發表於 2020-6-1 21:39:43 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-5-28 15:04
好多花好靚呀! 我成日覺得呢品D花好似牙齒, 哈哈哈哈~

川大,話時話又幾似蛀咗嘅大牙!
yunge0 發表於 2020-6-2 13:51:26 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-6-1 21:39
川大,話時話又幾似蛀咗嘅大牙!

從這個角度看,顏色和形狀有幾分似喎!
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 11:35:21 來自手機 |顯示全部樓層
陶醉
~~~

種咗唔咪好耐細花毬蘭,終於都等都開花,睇佢唔出花仔細細,釋放出來香味都幾芳香濃郁㗎!

佢係乜嘢毬蘭呢㗎,咪就係……香水毬蘭
Hoya nummularioides囉,走近啲……去索一索,直頭舒筋又活絡!

如果要形容佢係乜嘢味,我就講不出係邊一種,但就覺得隻味好……熟悉,似係夜來香花嗰隻味道,呢隻花味唔可以聞得太耐,因為好容易就會醉,點解會醉呀~咪就係好容易就(陶醉)
B17 發表於 2020-10-29 11:56:48 |顯示全部樓層

索一索,有病醫病,冇病,強身健體

毬蘭陣味好濃,hoya lacunosa好聞少少,hoya carnosa直頭覺難聞,開花時,不能放室內
freddywongdy 發表於 2020-10-29 12:30:40 |顯示全部樓層

個gap好爛呀啟大!
我見到個天台仲有好大塊空位喎!
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 15:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-29 11:56
索一索,有病醫病,冇病,強身健體

毬蘭陣味好濃,hoya lacunosa好聞少少,hoya carnosa直頭覺難聞, ...

香水毬蘭初初開花時,我特登擺去睡房聞下咩味,頭两日開花三四朵都ok可以接受,之後啲花陸續咁開開,陣香味就越嚟越嚟越濃, 終於都頂唔順就放返上天台攞!
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 15:11:12 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-29 12:30
個gap好爛呀啟大!
我見到個天台仲有好大塊空位喎!

你見嗰個天台係隔離屋!
freddywongdy 發表於 2020-10-29 15:22:49 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 15:11
你見嗰個天台係隔離屋!

無野放借埋佢d地方用啦!
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 17:16:23 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-29 15:22
無野放借埋佢d地方用啦!

平時有枯乾咗樹葉,跌係隔離已經覺得唔好意思,所以我都耐不耐琴過隔離掃翻啲樹葉!
freddywongdy 發表於 2020-10-29 17:57:27 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 17:16
平時有枯乾咗樹葉,跌係隔離已經覺得唔好意思,所以我都耐不耐琴過隔離掃翻啲樹葉!  ...

薰陶隔離鄰舍一齊種野啦咁!
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 18:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-29 17:57
薰陶隔離鄰舍一齊種野啦咁!

左鄰右里好難薰陶,但都會久不久就會(目及)過嚟!
freddywongdy 發表於 2020-10-29 20:47:31 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-29 18:21
左鄰右里好難薰陶,但都會久不久就會(目及)過嚟!

左鄰右里先最易落手呀!