別無所毬

作者: lamkaicheung 发表于 2019-6-6 12:38:52
13475 174
小雷子 發表於 2019-7-13 13:37:08 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-13 12:27
攝7/12底抄
樓上幾位大師姐係未等到開花前,在下送上幾張小籠包圖,還加上情歌王子Danny陳,所唱嘅一段歌曲 ...

唔該!我想點歌……有冇啲勵志正面啲架?小雷子需要叉下電!
lamkaicheung 發表於 2019-7-13 16:07:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-13 13:37
唔該!我想點歌……有冇啲勵志正面啲架?小雷子需要叉下電!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

其實都有好多勵志歌,不過好睇當時心情嘅, 如果係好頹聽呢隻~永不放棄,夏生用咗好多感情唱呢隻歌㗎,好down時候試下呢隻~海闊天空有不屈不撓精神,呢隻又唔out又好聽,近日發生的事就揀羅記呢隻~獅子下山, 同歌詞一樣(放開彼此心中矛盾 理想一起去追 同舟人 誓相隨 無畏更無懼),最後介紹呢隻Eye of the tiger 凈係聽音樂都已經夠,係跑步時候更加有衝勁,阿曹仔可能就係聽呢隻歌,所以就打贏咁多拳賽咋!
覺得小雷子唔咪啲咁頹咁down 嘅人囉,聽下隻吉祥三寶就夠晒!
小雷子 發表於 2019-7-13 18:59:11 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-13 16:07
其實都有好多勵志歌,不過好睇當時心情嘅, 如果係好頹聽呢隻~永不放棄,夏生用咗好多感情唱呢隻歌㗎,好 ...

多謝王子!你真係好體貼,唔知點解,聽吉祥三寶反而淚水一湧而下!
lamkaicheung 發表於 2019-7-13 19:38:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-13 18:59
多謝王子!你真係好體貼,唔知點解,聽吉祥三寶反而淚水一湧而下!

我也是一樣
Ming36 發表於 2019-7-13 19:44:53 來自手機 |顯示全部樓層
期待等開花,王子種多肉勁,原來毬蘭都係高手。
我種的毬蘭,今年燒咗三次花蕾,到第四次諗住實食冇痴牙,點知,兩日陰天,花蕾就跌落一地
Ming36 發表於 2019-7-13 19:50:13 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-6-11 09:36
王子呢度咁多人,借位一問:

新手唔識種,成日搬黎搬去搞到爛根後去泥插水,試左兩個月都未見起色,葉好薄 ...

我是新手由枝條開始種起,起初都戰戰兢兢。
浸水,等左好耐才生根,放咗入泥,幾個月,好似定咗格咁,誤打誤撞,放埋一邊,佢囇下太陽就開始生長。
未到最後一刻,千祈唔好放棄
lamkaicheung 發表於 2019-7-13 22:54:31 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-7-13 19:44
期待等開花,王子種多肉勁,原來毬蘭都係高手。
我種的毬蘭,今年燒咗三次花蕾,到第四次諗住實食冇痴牙, ...

我係新手唔係高手!
Ming大大,嗰次我都認為你應該開倒花花㗎,最終都係胎死腹中,實在有啲可惜,唯有等下一次,等我為妳打氣繼續奸爸爹奸爸爹(日語)!
希望妳棵毬蘭能再一次結出心形心花苞,大家都在期待睇㗎,下次開花前我幫妳手祈福!
Ming36 發表於 2019-7-13 23:49:07 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-13 22:54
我係新手唔係高手!<span class="emoji emoji1f605"></span>
Ming大大,嗰次我都認為你應該開倒花花㗎,最終都係胎死腹中,實 ...

王子,多謝你,好感動呀!
如果再有機會開花,一定會通知大家,合力為佢打打氣
我啱啱將用種子發芽嘅毬蘭,放入泥,希望多一點機會
lamkaicheung 發表於 2019-7-14 08:18:03 來自手機 |顯示全部樓層
先祝Ming大啲苗芽快高長大,繼續力爭向上!
另外我唔怕羞又唔戒口想打劫,唔知妳仲有冇種子呢?
Ming36 發表於 2019-7-14 18:03:55 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-14 08:18
先祝Ming大啲苗芽快高長大,繼續力爭向上!
另外我唔怕羞又唔戒口想打劫,唔知妳仲有冇種子呢?

(*^ω^*)…打劫成功,謝謝妳和B17大大先,請幫我保留到等見面之時,拜託拜託!  發表於 2019-7-14 19:12
Ming36 發表於 2019-7-14 18:07:36 來自手機 |顯示全部樓層
由種子發芽的小苗,之前一直唔理佢,用水苔養住(吊住條命),而家見陽光充足,幫佢上盆,比土壤栽種,希望佢能吸取足夠營養,健康生長
Ming36 發表於 2019-7-14 20:21:33 來自手機 |顯示全部樓層
保留俾你。我本來留作後備,萬一種子發芽不成或有怎麼閃失,才再浸發的。現在可以轉贈王子,是我的榮幸
lamkaicheung 發表於 2019-7-14 21:04:38 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-7-14 20:21
保留俾你。我本來留作後備,萬一種子發芽不成或有怎麼閃失,才再浸發的。現在可以轉贈王子,是我的榮幸 ...

先前跟你有個承諾,知道一定會見到Ming 大,所以才會說出大膽的要求(毬),能在你手上得到B大的品系,是我毬之不得!
lamkaicheung 發表於 2019-7-15 09:32:22 來自手機 |顯示全部樓層
今日三姐妹終於出場,大妹體形已經差不多有一蚊銀咁大倒,在光線底下顯得更加飽滿,每粒都像人形公仔頭,掛着笑容滿面春風得意樣子! 20190715_075752.jpg

呢張係二妹, 含羞答答在葉底下伸出,雖然唔可以跟大妹行孖必, 能獨當一面出場都唔錯吖!

最後係細妹嬌生慣養營養不良咁款,好彩有兩位大姐幫佢遮風擋雨,希望日後能獨領風騷出現大家眼前!
請大家不要噴…,只係想用唔同手法介紹幾姐妹出場,我知講幾多都冇用,最終都係要等開花!
violet_bb 發表於 2019-7-15 12:13:36 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-15 09:32
今日三姐妹終於出場,大妹體形已經差不多有一蚊銀咁大倒,在光線底下顯得更加飽滿,每粒都像人形公仔頭,掛 ...

有王子咁生鬼嘅形容,等靚女花旦出場一d都唔覺悶,霸返個頭位先。
lamkaicheung 發表於 2019-7-15 14:13:02 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-15 12:13
有王子咁生鬼嘅形容,等靚女花旦出場一d都唔覺悶,霸返個頭位先。 ...

多謝bb師姐來吶喊助威,為三姐妹加油打氣,還擔櫈仔霸頭位,對我來講也是一種鼓勵!
Ming36 發表於 2019-7-15 14:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-15 09:32
今日三姐妹終於出場,大妹體形已經差不多有一蚊銀咁大倒,在光線底下顯得更加飽滿,每粒都像人形公仔頭,掛 ...

三姊妹好可愛
等待它們美麗綻放,回報王子的悉心栽種
坐定定睇靚花
小雷子 發表於 2019-7-15 14:26:24 來自手機 |顯示全部樓層

王子!對唔住!
我咩都聽唔入腦…………只見小饅頭係度向我微笑!
lamkaicheung 發表於 2019-7-15 14:57:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-15 14:26
王子!對唔住!<span class="emoji emoji1f616"></span>
我咩都聽唔入腦…………只見小饅頭係度向我微笑!係㗎…都幾似小饅頭㗎,我都想睇下入面包住咩餡料做餡,唔知仲要蒸幾耐先會熟?
小雷子 發表於 2019-7-15 15:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-15 14:57
係㗎…都幾似小饅頭㗎,我都想睇下入面包住咩餡料做餡,唔知仲要蒸幾耐先會熟? 20190715_150153.jpg